歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Tokyos stadsdelar del 16 Azabu

Lämna en kommentar

Före Minato-ku (港区) fanns det Azabu-ku (麻布区) som ordagrant är ”Linnetyg”, även om det då borde uttalas asanuno. Väverier och spinnerier är numera utbytta mot ambassader, Azabu är kanske Tokyos tätaste ambassadområde. Det finns inte mindre än 23 ambassader med adress i Azabu, Schweiz, Norge, Ukraina, Ryssland, Argentina, Tyskland, Sydkorea och Taiwan (representationskontor) är några av länderna som återfinns där, och då har de ändå för några år sedan blivit av med 13 mindre ambassader som Jemen, Uruguay, Nicaragua, Venezuela och exempelvis Costa Rica. Det senaste tillskottet i höghus, Azabu-dai Hills medförde att de inte längre hade råd att ligga kvar utan fick i stället betalt för att flytta in som hyresgäster i närliggande områden. Även den svenska ambassaden huserade en gång i tiden här innan de flyttade till nuvarande tomten i Roppongi.

Azabu har en lång historia, det ligger nämligen så att det täcker både en ås och en dalgång, det gjorde området optimalt ur försvarspunkt. Redan 712 konstruerades Takechiyo Inari (竹千代稲荷), de ”tusen generationernas Inari” som är risguden framför andra, sålunda en helgedom för att få goda skördar. Idag återfinns den som Juban Inari, men ligger troligtvis inte riktigt där den ursprungliga befann sig (de lärde tvistar). 824 etablerade Kukai templet Zenpuku-ji (善福寺), Glädjens och Lyckans tempel och 939 var det Minamoto no Tsunemoto som byggde Hikawa jinja
(氷川神社) eller Frusna flodens helgedom. Långt innan Edo existerade var sålunda Azabu något av ett religiöst centrum i Kanto. När väl Tokugawa Ieyasu konstruerade Edo blev det platsen för daimyo som höll mindre domäner enär det var någon timmes promenad in till Edo borg.

Området som heter Azabu juban (麻布十番) blev Edos stallar, de som inte hade egna stallar i sina herresäten, exempelvis de som hade mindre domäner, fick samsas om stallplatserna här. Därför var det även här som det låg paddockar och övningsområden för Yabusame (流鏑馬), bågskytte från hästryggen var samurajens stolthet och han underlät aldrig möjligheten att öva och utveckla sina färdigheter. Efter öppnandet av Japan blev det något av en magnet för västerlänningar, medelstora daimyos säterier var inte överdrivet påkostade, lätta att anpassa till västerlänningars behov och nära till allt de hade behov av. En av följderna blev att det blev Tokyos mest biltäta stadsdel så när tunnelbanorna lades ut ansågs det inte föreligga något behov av stationer inne i området, istället förlades de till utkanterna som Kamiya-cho, Akasaka, Toranomon, Mita och exempelvis Ebisu och Hiroo är stationer som avgränsar Azabu. Det är först på senare år med tillkomsten av Oedo och Nanboku linjerna som stationer som Azabu juban och Akabanebashi etablerats inne i Azabu.

Enär det låg mängder med ambassader försökte amerikanerna också undvika att släppa bomber över området, men brandbomber har en förmåga att sprida förstörelse, jämfört med andra delar av Tokyo kom man dock lindrigare undan här så i Azabu hittar man fortfarande äldre bebyggelse, men då japanerna inte bygger för århundranden står de flesta i förfall numera och på senare år har de köpts in, rivits och nya skyskrapor har rests i höjden. Det är också här vi återfinner Tokyos stadsbibliotek och det medförde att Azabu blev en magnet för författare och kreatörer. Här huserar Takeuchi Naoko skapare av Sailor Moon och när han var i livet Nagai Kafu, tillsammans med en uppsjö av skådespelare och skådespelerskor. Likaså är det inte ovanligt att medlemmar av kejsarfamiljen flyttar hit när de gifter sig med ofrälse.

Sommarfestivalen i Azabu är en av de mest populära i Tokyo, det stora antalet utlänningar i området medför att man på mindre än tio minuters promenad kan få hela världens kök sig till livs. Folk från ambassader som flyttat återkommer för några dagar för att göra reklam för sina länder. Det innebär också att när japanska dramatiker vill skapa internationell stämning blir Azabu scenen de återvänder till. Här finns nämligen också Tokyos sista återstående onsen och umgänge i en het källa är den perfekta miljön att spilla hemligheter i. Det låg även ett universitet här, Azabu daigaku och flottan hade sin teoretiska officersutbildning och forskning förlagd till Suikosha här. Markvärden har dock medfört att de kunde sätta upp större och modernare faciliteter genom att flytta verksamheten ut till Kanagawa.

Den som är lagd åt att flanera uppskattar Azabu, ett av få ställen i Tokyo med kullerstensgator och många gator är snarare gränder så man slipper oroa sig för taxi och bilister som far fram i ansvarslösa hastigheter. Det finns också en hel del parker samt tempel och helgedomar som fortfarande har lugnande omgivningar även om trafiken från Shuto kosoku (首都高速), stadsmotorvägen som löper på pyloner genom Tokyo, kan låta en del i vissa delar av Azabu. Dessutom finns det fortfarande en hel del små familjedrivna krogar och fik man kan slinka in på, även om fler och fler av dem tvingas in i de nya skyskraporna för att de inte kan motstå markprisernas lockelser. Tillkomsten av skyskrapor som Roppongi Hills och Azabu-dai hills har gjort att Azabu erbjuder några av de bästa utsiktsplatserna över Tokyo, den centrala belägenheten i kombination med de nya höjderna är oslagbar. Det är familjen Mori som ligger bakom utvecklingen och de är stora konstsamlare därför återfinns också några av Tokyos bästa privata konstmuséer i området.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.