歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Världens sämsta maratonlöpare

Lämna en kommentar

Kanakuri Shiso (金栗四三), född den 20 augusti 1891 var den genom tiderna långsammaste maratonlöparen med tiden 54 år, 8 månader, 6 dagar, 5:32:20,3. Han är också känd som maratonlöparen som försvann. Intressant nog deltog han i olympiaderna i både Antwerpen och Paris, men detta uppdagades tydligen inte av svenska journalister. Det var först i samband med att 55 års minnet av Stockholmsolympiaden som dåvarande Sveriges Radio fick kontakt med honom och erbjöd honom en möjlighet att slutföra loppet (utom tävlan).

1912 hade Japan endast råd att sända två idrottsmän till Stockholm och Japan blev därmed den första asiatiska nationen att medverka i en olympiad. Mishima Yahiko som sprang 400 meter och tog sig till semifinal samt den 21 år gamle Kanakuri. De fick resa till Stockholm med båt till Ryssland och sedan via Transsibiriska järnvägen och en båt till för att komma fram efter 18 dagars resande. Kanakuri var anmäld till både 10 000 meter och maratonloppet. Trött efter resan och ingen möjlighet att laga ris medförde att han aldrig kom till start för 10 000 metersloppet. Men han hade återhämtat sig när det var dags för maraton ute i Sundbyberg. Tyvärr kom bilen som skulle hämta honom till start aldrig så han tvingades springa från hotellet till starten. Det var dessutom en ovanligt varm sommar, endast hälften av löparna fullföljde och en portugis drabbades så hårt av vätskeförlust att han avled nästa dag.

Trött kom han därför på efterkälken redan då starten gick och efter vändningen passerade han i maklig takt familjen Petrés villa där de satt i trädgården, drack saft, åt bullar och betraktade spektaklet. Enligt senare rapporter skall de ha bjudit honom att slå sig ned och ta en paus. Riktigt hur det kan ha gått till är en aning svårförståeligt, svenskar talade inte engelska 1912 och Kanakuri talade huvudsakligen sin Kumamoto dialekt, men med gester har det tydligen fungerat. När han väl vilat och återhämtat krafterna var det meningslöst att fullfölja, istället återvände han till hotellet. Ansåg sig ha dragit så mycket skam över nationen att han beslöt sig för att smyga hem utan att meddela arrangören att han brutit loppet.

Shiso betyder ordagrant 43 och namnet fick han som sjunde pojken i en skara på åtta pojkar då fadern var 43 år vid hans födsel. Som liten var han klen och höll grannarna vakna nattetid med sin gråt och skrik. Men vid tio års ålder byggdes en ny modern skola i grannbyn som barnen flyttades till. Den låg tolv kilometer bort i bergsterräng och lille Shiso valde att springa sträckan varje dag istället för att inackorderas hos någon i grannbyn. Han blev så stärkt och uppiggad av de här dagliga löparturerna (lördag var också skoldag) att när han hamnade i högstadiet fick han enastående betyg och fick därför möjlighet att flytta till ett högre läroverk ända borta i Toyko. 1911 anmälde han sig till uttagningstävlingarna inför olympiaden i det avlägsna och exotiska Stockholm. Han sprang sitt maratonlopp (som vid den här tiden var 25 engelska miles) 27 minuter snabbare (2:32:45) än någon annan. Uttagningskommittén med sin begränsade budget ansåg att Kanakuri och Mishima hade potential att bringa nationell ära till Japan och lade därför sina pengar på dessa två män.

I sin dagbok skrev han morgonen efter loppet: ”Jag möter morgonen efter mitt värsta misslyckande, för resten av livet måste jag leva med denna ånger, detta hjärtats plåga. Det skulle varit min största dag att bära med mig för resten av livet. På något sätt måste jag vända detta misslyckande till en seger. När de pinsamma dagarna kommer och folk skrattar åt mig måste jag le med dem, komma ihåg att det åter faller regn och marken hårdnar. Visa varför japanernas kroppskrafter inte räcker till, visa fram varför vår löpartekniska kunskap är otillräcklig. Dö är enkelt, leva svårt.”

Han levde upp till detta och anses i Japan vara den ”japanska maratonens fader”, dessutom startade han det verkliga elddopet, Hakone Ekiden. En japansk nyårstradition, fullt jämförbar med backhoppning i Garmisch-Partenkirchen, som drar massiva åskådarskaror längs banan som totalt är på mer än 215 km. Loppet uppdelas på fem sträckor, ut från Tokyo till Hakone den 2 januari och hem den 3 januari. Årets Taiga dorama som heter Itaden är en hyllning till Kanakuri och hans insatser för japansk löpning. Med tanke på hans nära koppling till Sverige och Stockholmsolympiaden borde Sveriges Television nog överväga att köpa in den. Folkbildning när den är som bäst, svensk historia, japansk kultur blandat med en underhållande historia.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.