歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

När Japan hade högertrafik

1 kommentar

Precis som de flesta öriken har Japan vänstertrafik, som Sverige fast före den 3 september 1967. Japan hade redan på medeltiden ett utvecklat vägnät och när krigare transporterade sig på dessa vägar ville de ha höger hand, den dominerande för den stora majoriteten, så nära en potentiell motståndare som möjligt. Men det finns faktiskt ett undantag, och olyckligtvis hamnade det på gårdagens nyheter.

Efter den amerikanska ockupationen av Okinawa 1945 var det plötsligt högertrafik som gällde. Öborna hade bombats sönder och samman och hade föga tillgång till motordrivna fordon, oxkärror kunde möjligen uppbådas. Så initialt ställde det här inte till några konkreta problem. Men efter en tio år av amerikansk ockupation började öarna återhämta sig ekonomiskt. Folk fick råd att köpa sig en begagnad bil, men de stora amerikanska åbäken som soldaterna lyckats få med sig hade de inte råd med. Det fick istället bli en billig Toyota eller Nissan, problemet var naturligtvis att de hade ratten på fel sida.

Men Okinawaborna stod på sig stoiskt, övertygade om att USA en dag skulle returnera kontrollen över öarna till Japan fortsatte de att köpa bilar med ratten till höger. Deras bedömning var riktig, president Nixon returnerade, under pompa och ståt, styret till Japan, som prompt återinförde vänstertrafik på öarna. De amerikanska bilarna var redan otympliga för vägförhållandena och när de nu plötsligt fick ratten på fel sida blev det väldigt krångligt. Trafikolyckor som involverade amerikanska soldater blev en daglig företeelse. Amerikanska försvarsdepartementet drog in möjligheten att transportera privata bilar med krigsfartyg som angjorde japanska hamnar. Soldaterna blev tvungna att inhandla japanska fordon, olyckstillbuden minskade.

Relationerna mellan den amerikanska militären och Okinawaborna är minst sagt ansträngd för tillfället. Igår lyckades en kvinnlig marinofficer med konststycket att försämra dem. I ett försök att blidka opinionen och visa ånger har militärledningen beslutat att soldater har ett blankt förbud på att konsumera alkohol utanför baserna under juni månad. Men igår lyckade den amerikanska kvinnan köra med sex gånger den tillåtna alkoholhalten mot trafikriktningen på en av öns mest trafikerade vägar. Inte helt oväntat körde hon in i två mötande fordon och åstadkom allvarliga personskador, även om ingen dog. Hennes försvar? På baserna är det högertrafik, hon blev förvirrad när hon körde ut i den japanska trafiken.

En tanke på “När Japan hade högertrafik

  1. Korrekt! USA introducerade högertrafik 24 juni 1945 på Okinawa, som ockuperades av USA till 1972, och på Filippinerna, som var amerikansk koloni 1898 till januari 1942 då Japanska imperiet ockuperade kolonin, som dock återtogs av USA 24 juni 1945. När Okinawa återlämnades till Japan 1972 så beslutade Japan att genomföra vänstertrafikomläggning för att anpassa Okinawa efter övriga Japan som har vänstertrafik, och vänstertrafikomläggningen gjordes kl 6 lokal tid den 30 juli 1978, nästan exakt 5 veckor före 11-årsminnet av svenska Högertrafikomläggningen.

    Filippinerna har däremot behållit högertrafik, trots att det kanske skulle ha varit billigast att ha vänstertrafik och kunna importera bilar från Japan, som under lång tid var Asiens enda stora bilindustri; sedan slutet av 21:a seklets första decennium har Kina varit mest världsdominerande i fordonstillverkning, med ett rekord på 29 miljoner tillverkade fordon under år 2017.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.