歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Därför bugar japanen

Lämna en kommentar

Västerlänningen skakar hand för att visa att han inte håller något dolt vapen. Åtminstone är den förklaringen den vanligaste man får för fenomenet. Eftersom vi allt mer går över till ”fist bumping” och kramande kanske det ligger något i det.

Japanen gick omkring och höll sin nästan en meter långa katana (刀), det böjda japanska svärdet, i en hand. Det fanns således inga dolda vapen, de var framme i det öppna. Att svinga en katana med någon form av kraft kräver tvåhandsfattning. Det underlättar också att ha en bredbent utgångsställning. Bugningen blottade nacken och visade den andre att ”jag är inte rädd för dig” samtidigt som det gav den bugande möjlighet att studera den andres fötter och ha bägge händerna fria ifall svärdet behövde användas.

Under 1500-talet blev samurajerna beridna i strid. Därför utvecklades kortare svärd som wakizashi (脇差) och tanto (短刀) som kunde svingas med en hand. Bugandet var då så pass djupt rotat att det inte fanns någon ersättning, samtidigt medförde det kortare svärdet att de bugandes höll sig på mer reserverat avstånd och att bugningen med automatik inte längre blev lika djup.

Över århundradena har sedan bugningen utvecklats till en betydligt mer sofistikerad hälsningshandling än handskakningen någonsin kan uppnå. Den enklaste kallas eshaku (会釈) och är näst intill ett föraktligt erkännande av den andres bugning, den används därför nästan enbart av seniora medlemmar av samhället gentemot de juniora. Sker det motsatta är det en uppenbar förolämpning. Tänk att kunna förolämpa någon genom att vara artig och buga. Den mest komplicerade heter dogeza (土下座) där den bugande är knäböjandes, placerar händerna bredvid varandra i 45 graders vinkel och bugar tills pannan slår i golvet. I gamla tider fick man inte resa pannan förrän man blev tillsagd.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.