歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Välkommen till hundens år 2018

Lämna en kommentar

Med den 1 januari 2018 inleds inudoshi, eller hundens år i astralkalendern. Normalt sett skrivs hund som 犬 på japanska, men när det gäller hunden på den astrala grenen skrivs det 戌, ett obskyrt tecken som inte förekommer i andra sammanhang. I år sammanfaller det med jordstammen, året heter därför formellt tsuchinoeinu som skrivs 戊戌, det ser närmast ut som två hundar på varandra men lägg märke till det extra vertikala strecket i det andra tecknet. Året är det 35:e i den 60-åriga astralkalendern, vi är således inne på den andra halvan i den femte kolumnen av yin och yang. Således är året yang i jord.

Konkret innebär det, åtminstone för den som tror på spådomarna, att det blir ett bra år för jordbrukare. Av de fem elementen på stammen befinner sig jord i centrum och det innebär få eller inga angrepp av gräshoppor (skadedjur) på odlingarna. Därmed innebär det också ett bra år för människor som är jordnära eller jordbundna, trädgårdsintresserad och jordegumma. Men det kan också innebära fler jordbävningar på den negativa sidan, den risken begränsas då av att yang är den positiva energin.

Folk födda i ”jordstamshunden” kom således till världen 1958, det är föga troligt att någon född 1898 fortfarande är i livet, men vore de det går de nu in i sin tredje livsålder. De födda 58 får således nöja sig med att de nu stiger in i sin andra livsålder. Att fylla 60 i de länder som nyttjar astralkalendern är därför finare än att fylla 50 i Sverige, du har nämligen levt igenom en mansålder och har nu tillfället att korrigera allt det som blev fel under den första. Teoretiskt har du således fram till 2078 på dig att fixa till det.

Året är speciellt lämpat för dem som står inför svåra utmaningar, den som svarar upp på sin utmaning under hundens år har bättre sannolikhet att lyckas än under andra år. Den som funderar på att fria eller skaffa barn bör därför slå till under 2018. Jordstamshunden efterfrågar målmedvetenhet och mod, det är således inget bra år för obeslutsamma tvivlare, det mesta går åt skogen (träd är ett annat element i astralstammen).

Ett speciellt bra år blir det för dem som döpts till Shigeru eftersom det ofta skrivs 茂, lägg märke till att det är samma tecken som jordstammens hund under en ”gräskrona”. Namnet används ju inte på svenska, men snarlika namn är Frej och Freja, Eva, Botvid, Sylvia och Sylvester, Vidar och Arvid, Georg, samt efternamn som innehåller blad(h), löv (löf/lööf), gren, barr eller stam.

De olika djur som utgör astralgrenarna utgjorde också den tidigare tideräkningen för timmar, i realiteten en dubbeltimme. Hundens timme inföll ungefär mellan klockan 19 och 21 beroende på solståndet. Därmed är det också en bra tidsperiod för dem som vill göra något aktivt. Om vi rent teoretiskt antar att vi vill uppfylla så många goda tecken som möjligt innebär det exempelvis att den som är 24 eller 36 år gammal och önskar fria till någon bör göra det i nionde månaden (hundens) mellan klockan sju och nio på kvällen. Lägg märke till att nionde månaden inte fullt ut sammanfaller med september.

2018 blir således lite av ett extremernas år. Det som går bra går bättre än när det endast går bra medan det som fungerar mindre bra kommer att fungera ännu sämre. Med tanke på hur världen såg ut 1958 är zodiakens förutsägelser kanske inte helt ute och snurrar. Vår bästa placering någonsin i fotbolls VM. EEC bildades, IKEA öppnar varuhus i Älmhult, Sputnik skickades ut i rymden, Lego patenterades, TV får ett skyddshelgon, Stalin ersätts av Chrusjtjov, vi får en passunion i Norden, Beatles, då under namnet Quarrymen, spelar in sin första skiva, en cover av Buddy Holly och ”In spite of all the danger” av Paul McCartney och George Harrison och den första integrerade kretsen (datorchip) ser dagens ljus. Men den negativa sidan var också extrem, det var gott om flygkrascher och flera kollisioner mellan två plan i luften, ett stort antal raketer exploderade och tog med sig astronauter när de skulle avfyras, Kina upplever en våldsam svältkatastrof, en tyfon dödar 1 269 människor på huvudön Honshu i Japan, Island och England startar ett torskkrig, provsprängningar av kärnvapen florerar på bägge sidor, parkeringsautomaten ser dagens ljus, Manchester United förlorar sju spelare i en flygolycka, Betsy de Vos, Grandmaster Flash och Madonna föds, men så också Marie Fredriksson, Pernilla August och Kevin Bacon. Deras första livscykel avslutas därmed under året och de inträder i sin nästa.

Som synes var 1958 ett tumultartat år, skall man tro på zodiaken kommer det att upprepas under 2018. Må det bli ett lika intressant år för läsarna som det blir för bloggen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.