歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Wakayama prefektur

2 kommentarer

Wakayama prefektur är, lite brutalt uttryckt, Japans blindtarm. Den tillhör regionen som heter Kansai med storstäder som Kyoto, Osaka, och Kobe men själva prefekturen Wakayama når inte ens upp i 1 000 000 invånare. Senaste beräkning från oktober 2019 anger att det bor 923 721 personer i det som också är känt som Kii halvön. Strikt geografiskt utgör Wakayama den västra halvan av den gamla Kii provinsen som höll en nyckelposition i Tokugawa shogunatets maktstruktur. Den åttonde shogun, Tokugawa Yoshimune, var daimyo i Kii innan han tillträdde ämbetet. Wakayama ligger öster om Osaka bukten, medan all kommers och kultur låg väster och norr om, det är också anledningen till dess strategiska betydelse då, men att de kan känna sig lite ignorerade nu. Det var tillräckligt nära för att kunna ingripa vid eventuella uppror, men tillräckligt långt borta för att inte bli en ständig påminnelse om shogunatets makt. Idag är det bara bökigt och långt att ta sig dit. Exempelvis finns det ingen station i prefekturen där Shinkansen stannar till.

Även om befolkningen i prefekturen minskar finns det en mycket speciell företeelse som fortfarande lockar besökare. Berget Koya där munken Kukai satt och mediterade efter att han genomfört sin pilgrimsresa Henro (遍路) då han vandrade till de 88 templen på Shikoku. Traditionellt skall de som genomför den pilgrimsresan också avsluta med att klättra upp för berget och meditera vid det synnerligen vackert belägna templet Kongobu-ji (金剛峯寺). För den som skall besöka Osaka eller Kyoto rekommenderas en liten avstickare varmt då det är här som Shingon buddismen stadfästes på 800-talet.

Befolkningen är nere på samma nivå som i slutet av andra världskriget. Värst är det längst i söder där befolkningen minskat med mer än 10 % sedan senaste beräkningen. Anledningen verkar vara att inga yngre japaner önskar inträda i fiskerinäringen, speciellt inte valjakten, som återfinns i dessa trakter. Enda platsen som uppvisar någon form av ökning är residensstaden Wakayama, men det är små nivåer, runt 2 %. Det är också den enda staden med mer än 100 000 invånare, drygt en tredjedel av prefekturens invånare återfinns här, och då är det ändå en minskning med 50 000 personer sedan 1975. Med andra ord är det en synnerligen lantlig prefektur. Sådana är alltid perfekta för cykelturisten. Hyr en cykel vid stationen i Wakayama stad och cykla runt prefekturen en vecka, lokalbefolkningen hälsar dig välkommen med öppna armar. Men det medges också; att tala japanska är till stor hjälp.

Den som bor över på ett ryokan (旅館), de traditionella japanska gästgifverierna, i Wakayama kommer med stor sannolikhet att serveras hamo (鱧), det är en muränaliknande ål som blir mellan 1,5 och 2 m lång och som i Japan endast fångas längs kusten i Wakayama. Fisken är en delikatess och i Wakayama är de mäkta stolta över den och vill därför gärna servera den till besökare. I det vita köttet ser man ofta små svarta ägg från en parasit som lever i fisken, och den som är känslig upplever säkerligen den kunskapen som obehaglig. Men det är lugnt, parasiten är helt ofarlig för människor och äggen överlever inte vår magsyra. Men som sagt, för känsliga individer är det kanske bäst att inte visa fram beskrivningen här.

Japanska inlandshavet ger Wakayama ett milt klimat, vintern är behaglig, men juni till september är nederbördsrika. Juli och augusti lite mindre så än början och slutet, men under den perioden kan det falla runt 650 – 750 mm nederbörd, eller i snitt mellan 5 och 6 mm om dagen. Nu faller det naturligtvis mer koncentrerat och särskilt påtagligt är det nattetid, men regnen kan komma plötsligt och volymerna stora. Således bör man alltid ha med sig ett stabilt paraply när man rör sig utomhus under denna period. Under sommaren ligger temperaturen runt 30 °C och tillsammans med den höga luftfuktigheten påminner utomhusmiljön mycket om en finsk ångbastu. Medan det i november exempelvis inte är ovanligt med en termometer som visar 18 °C och hög torr luft som påminner om maj månad i södra Sverige.

Wakayama prefektur är med sina 4 725 km² mindre än Västmanlands län, och har en befolkningstäthet på 196 inv/km² vilket är lågt i Japan. Betänk att siffran i realiteten ligger närmre 120 då koncentrationen till residensstaden är stark. Att resa runt i Wakayama är således att verkligen komma ut på landet i Japan. Samtidigt är man aldrig mer än en knapp timmes tågresa från att befinna sig i en asfaltdjungel av Osakas storlek ifall man behöver kontrasten.

Precis som i alla andra japanska prefekturer finns det en uppsjö av tempel att besöka. Eftersom vi befinner oss i centrala Japan har många av dem en historia som dateras 1400 till 1600 år tillbaka i tiden, även om byggnaderna fallit offer för jordbävningar, tyfoner eller krig och är av nyare datum är innehållet och många av deras kulturskatter från en svunnen tid. Några som är värda ett besök är Kumano Hongu Taisha (熊野本宮大社) som är ett stort shinto komplex, Seiganto-ji (青岸渡寺) ett buddisttempel tillhörande Tendai sekten med rötter ända tillbaka till kejsare Nintoku (300-talet) och exempelvis Jison-in (慈尊院) ett buddistkloster, numera tempel, inom Shingon sekten.

Historiskt har Wakayama en särskilt varm plats i japaners hjärta, åtminstone de som är historiskt intresserade. Solgudinnan Amaterasus barnbarn, sedermera kejsare Jinmu, den förste av dem alla, skall enligt sägnen ha insett att han inte kunde besegra fienderna om han inte hade solen i ryggen. Han skall då ha begett sig från Hyuga, dagens Miyazaki, till Kii alltså dagens Wakayama för att få solen i ryggen. Således var det från Wakayama som den japanska nationen grundlades. Det finns därför gott om minnesmärken där olika slag anses ha utkämpats, men man skall ha i minne att de rests mer än 2 000 år efter händelserna. Fram till 1000-talet spelar prefekturen en viktig roll, inte minst för buddismens spridning. Men efter 1600 faller den in i Tokugawa klanens egna ägor och blir därför en fredlig plats som lämnas i fred fram till slutet av perioden. Eftersom halvön skyddas i söder av Shikoku och i nordväst av huvudön Honshu vimlar det av naturliga hamnar. Ett flertal europeiska fartyg försökte därför landstiga i dåvarande Kii. Eftersom provinsen ingick i shogunklanens privata ägor slogs de tillbaka så brutalt det bara gick, men det var också här man snabbt blev varse att européerna hade befästa skepp och kanoner med räckvidd som de själva saknade. Därmed blev händelserna i Kii en viktig del av utvecklingen under mitten av 1800-talet.

2 tankar om “Wakayama prefektur

  1. Dina prefekturinlägg är alltid så välskrivna 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.