歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Välkommen till råttans år 2020

Lämna en kommentar

När vi nu går in i nedoshi (子年) eller råttans år, vissa föredrar musens (trevligare på alla sätt och vis än en råtta), kan det vara dags att titta på vad de österländska astrologerna har i sitt sköte för oss. Inom den 60-åriga ”stam och grenkalendern” är året mera specifikt kanoene (庚子) som innebär att metall står i yin under året. Förra gången det begav sig var 1960. Att metall står i yin innebär att det skall bli ett finansiellt lyckosamt år, och 1960 var onekligen inledningen till det som benämns den japanska boomen när vi blev bekanta med namn som Toyota, Datsun (numera Nissan) och Sony. Nu hoppas japanerna på en Reiwa boom eftersom vi också går in i det andra året på Reiwa eran. Tveklöst är att Japan kommer stå i centrum av nyhetsrapporteringen under 2020 när sommarolympiaden, den andra, kommer igång i Tokyo. I den globala uppvärmningens era är risken påtaglig att värmeslag blir en nyhet för atleterna.

Kanoene åren beskrivs som onormala, i betydelsen att de avviker från normalåren. De onormala kommer i cykler om tre år och 2020 är det sista. Det första, 2018, var det vinterolympiad i Pyeongchang och Japan fick sin största medaljtilldelning, och eftersom ”solen lyser på metall” (innebörden av att metall står i Yin) förväntar sig många japaner en massiv medaljskörd detta år. Bryter vi ned kanoene i sina två beståndsdelar så är innebörden av kanoe (庚) att plantor stannar i tillväxten och byter skepnad. Detta kan tolkas som att de går från knopp till blomma, eller att ax lämnar ovanligt stora vetekapslar. Den moderna tolkningen är att det torde bli ett bra år för de som ägnar sig åt genmanipulationer inom biologin, särskilt då växt DNA. Kan vi då förvänta oss ett antal större genombrott? Med tanke på den globala veganrörelsen som arbetar hårt på att få fram plantbaserat kött skall man nog inte hålla det för osannolikt.

Den andra delen, ne (子) är att säd, i alla dess former, slår rot och nytt liv uppstår. Fundera lite på begreppet ”råttår” och det blir kanske klarare. Men det innebär då också att par som försöker bli gravida har bättre förutsättningar att lyckas, detta bekräftas i födslostatistiken från september 1960 till augusti 1961. Inte osannolikt att många par då uppfattade förutsättningarna som positiva och därför låg i lite hårdare. Om det får genomslag på årets statistik från hösten och framåt återstår naturligtvis att se och det är nog svårt att förlika med ständigt tv-tittande under pågående olympiad.

Slår man sedan samman dessa två begrepp blir resultatet att 2020 är året där det blir lättare att stöpa om sig för den som känner behovet av personliga förändringar. Det är också året där barnen som föds blir starka individer. Metall i solen utsätts för värme och är således formbar medan råttan anses vara ett vattendjur som mycket höll till i våtlandsfälten. Genom att applicera vatten på varm metall stelnar den och blir hård. Men samtidig, menar astrologerna, skall man också ha i minnet att för mycket vatten på redan härdad metall innebär att det börjar rosta. Det är således av vikt att härdas under transformation. Vad de då säger är att de som kommer lyckas med att stöpa om sig är de som är starkt motiverade och redo för såväl den hetta som kyla det kräver. En icke-astrolog kan då kanske tycka att det kan vara gångbart i de flesta situationer, men vem är bloggen att avvisa flera tusen år av österländsk visdom?

En annan konsekvens är att barn som födds detta år blir mer anpassliga till förändringar i samhället. Astrologerna anser sig ha fog för detta när de går igenom personer i den Ostasiatiska historien som spelat viktiga roller under större kulturella och samhälleliga omvälvningar. Kung Wang Kon som grundade den första Choseon dynastin och filosofen Choe Chung som etablerade den akademi som ledde till ett meritokratiskt antagningssystem för byråkrater i samma dynasti på 900-talet, Ogyu Sorai som introducerade neo-konfucianska ideal till Tokugawa shogunerna när de såg ut att tappa den politiska kontrollen och exempelvis Zhou En-lai är alla exempel på individer födda under Kanoene år. Som vanligt går det att finna exempel på andra individer som bidragit på andra sätt under omvälvande tider som inte är födda ett sådant år. Men astrologer har ju en tendens att framhålla det som bekräftar deras profetior.

Vill man tro på det är det dock ett alldeles förträffligt år att försöka skaffa barn, dels för att förutsättningarna är bättre men också för det tilltänkta resultatet. Kom emellertid ihåg att det nog är säkrast att bli gravid före mars månads utgång eftersom barnet annars kommer att födas i oxens år och då förändras förutsättningarna. Dem återkommer vi till om exakt ett år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.