歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Vildsvinets bloggår 2019 mot sitt slut

1 kommentar

Bloggens existens är på väg ut ur sitt sjätte år som informationskanal om Japan och dess historia. I sedvanlig ordning finns det därför anledning att sammanfatta årets innehåll och eventuella lärdomar kring detta. Vid utgången av 2018 hade bloggen totalt, efter fem år alltså, lästs ungefär 62 000 gånger, och under året knappt 26 000 gånger. Det gav ett snitt på lite drygt 71 sidvisningar per dygn. När vi nu går ut ur vildsvinets år kommer det totala antalet sidvisningar att ligga runt 97 500, således 35 500 för året eller knappt 100 per dygn. För bloggens producent har det de senaste tre månaderna varit en kamp om att försöka nå detta magiska genomsnittstal. Men det kan naturligtvis erkännas att det handlar inte om annat än symboliskt självvärde, samtidigt blev det en stimulans att producera fler artiklar. Inläggsfrekvensen steg under höstmånaderna, rekordet var oktober med 17 inlägg.

Årets bästa månad var april med 3 600 visningar, trots att antalet besökare uppgick till färre än 1 500, det gav då en snittläsning på 2,42 sidor, det skall jämföras med 2,08 på årsbasis. Av någon anledning är artikeln om ”Nationen som slutade knulla” speciellt intressant i just april eftersom den lästes 243 gånger. De senaste åren har artiklarna om Japans huvudstäder intagit ledningen, men segraren för 2019 är ”Fuzokugai – platsen där sexualmoralen tar paus” med hela 1 575 visningar eller 4,5 % av alla visningar. Näst mest lästa, som inte ens kommer upp i hälften av det antalet är ”När Japan hade högertrafik” och först på tredje plats kommer ”Japans alla huvudstäder” och det kan ju tolkas som att svenskarna nu lärt sig vilka de varit och kan få svar av kompisar utan att behöva googla sig fram till informationen. På fjärde plats kommer också ett nytt inlägg, ”Dolly style vs. AKB48” som behandlar den japanska idolindustrin, det visades 580 gånger.

Det inlägg av årets produktion som rönt minst uppskattning är ”Ashikaga Yoshiakira den andra shogun i Ashikaga dynastin”, endast 6 sidvisningar. Ett något bittert konstaterande då den krävde betydligt mera research än inlägget om AKB48. Men det är samma visa varje år vid genomgången, det är de lättsamma inläggen som handlar om kvinnor, sex och basala fakta som läses mest. Artikeln om Japans alla huvudstäder publicerades 2015 och har sedan dess visats 5 105 gånger. Ett inlägg som ”Passar japanska kvinnor och svenska män ihop?” publicerades sent 2016 och fick det året endast 94 visningar, men redan 2017 blev det 662 visningar och är nu totalt upp i 1 885 visningar.

Genomsnittligt minst populära inlägg är de som gäller kvinnliga kejsare och presentation av prefekturerna. De förras usla resultat får väl tillskrivas läsekretsens begränsade entusiasm för feminismen, den senare för att det inte planeras några resor till Japan. För de som ogillar prefekturspresentationerna kan bloggen meddela att det inte är särskilt många kvar. Det innebär också att sökandet efter ett annat serieämne inleds, just nu ligger bloggens funderingar i riktningen mot att presentera gamla borgar mer ingående. Men som vanligt är bloggen öppen för förslag och tankar, lägg dem gärna i kommentatorsfältet nedan så finns de samlade på en lättillgänglig plats.

Ett av bloggårets glädjeämnen är att reaktionerna från läsekretsen ökat; markant. Det kommer både in förfrågningar och kommentarer i en betydligt stridare ström än tidigare. Och de är inte enbart negativa. Den tidigare nämnda ökade inläggsfrekvensen under höstmånaderna har säkerligen understötts av den stimulansen, och det vill bloggen tacka för. Totalt består bloggen nu av 810 artiklar, varav 150 producerats under innevarande år. Dessa 150 genererade 219 000 ord eller 1 460 i genomsnitt. I förra årets sammanfattning skrev jag så här:

”Förhoppningen är att under nästkommande år skall bloggen nå målet 100 000 lästa artiklar totalt. För det krävs det en ökning med 10 000 till 35 000 lästa under 2019, för att nå det målet skall bloggen anstränga sig att hålla artiklarna till maximalt 2 000 ord, och om möjligt ligga närmare 1 000 än 2 000 i snitt. Möjligtvis innebär det att en del tilltänkta ämnen får delas upp på ett flertal kortare artiklar, möjligen också spridas ut över tid så att läsarens upplevelse blir mer varierad. Men bloggens insikt i självbedrägeri medför att risken för åtminstone en längre genomgående och utrönande artikel i månaden är ett löftesbrott som svårligen kan förnekas.”

Målet på 100 000 lästa artiklar uppnås således inte, men med stor sannolikhet sker det i inledningen av januari månad. Antalet ord per artikel ökade genomsnittligt med 66 och precis som jag misstänkte hänger det samman med något mer genomarbetat material, särskilt i det som hör till bloggen raison d’être nämligen det historierelaterade materialet. Men årets mest lästa inlägg är också ett av de längsta, hela 4 133 ord. Är man bara tillräckligt sexfixerad finns uppenbarligen inget läsmotstånd.

Att den blev mest lästa artikeln hänger samman med att väldigt många, även om Google fortfarande dominerar, kommer in på Rekishikan via Flashback, särskilt gäller det artikeln om Fuzokugai. Antalet läsare som kommer på besök från Twitter har närmast fyrdubblats så satsningen på ett Twitterkonto får sägas ha slagit väl ut. Som vanligt, frestas bloggen säga, så kommer 83 % av besökarna från svenska IP-adresser, medan de japanska uppgår till 8,3 % av besökarna, nykomlingen i toppen är USA med nästan 2 %. Istället för att redovisa de flitigaste besökarna tänkte bloggen den här gången istället visa de länder med minst antal besökare. Den verkliga överraskningen i den ligan är tveklöst Nordkorea. Tyvärr tillåter inte WordPress att gratiskonton kan kolla upp vilka artiklar som lästs från olika IP-adresser. Men inte helt vild gissning är att det är artikeln om ”Flygande nordkoreanen” som fastnat i någons Google alert och som sitter på Kim Il-sung universitetet med tillgång till externt internet. Besökaren från Mali tillhör gissningsvis den svenska försvarsmakten då det finns viss närvaro där, men platser som Salomonöarna, Myanmar, Sudan eller Fiji är onekligen mer svårförklarliga.

Det gjordes också ett antal spådomar baserade på vad som inträffade 1959, förra gången när trä stod i Yin under vildsvinets år. Inte en enda av dem föll in. Självfallet påstår inte astrologerna att åren skall vara kopior av varandra utan snarare likartade. I så motto kan Brexit sägas utgöra en bekräftelse på att något stort skulle ske inom EU. Riksrätsprocessen som inleds mot Trump är onekligen en politisk världshändelse i likhet med Kubas fria val 1959. Vasaloppet fick inte mer än 20 000 startande, men en kvinna vann en dartturnering i England mot män. Självklart går det alltid i efterhand att hitta händelser som kan sägas slå in på spådomarna. Det är därför dessa artiklar skall tas för vad de är; lite lättsam helgläsning kryddade med allvarliga företeelser.

Därmed närmar vi oss också råttans år 2020, som dessutom är olympiskt, därför finns det anledning, som exempelvis Bertil Lundahl framförde i samband med det 750:e inlägget, skriva mer om japansk sport och dess historia. Det skall medges att bloggens personliga intresse är något ljummet, men det innebär naturligtvis inte att det är omöjligt att göra professionell och gedigen research. Ambitionen är fortsatt att få ner antalet ord så att varje artikel är närmare 1 000. Denna gång närmare 1 000 än 1 500, istället för närmare 2 000, en ambition som förvisso uppfylldes även om det var på hittefåret. Genom att sänka den övre gränsen borde det således vara möjligt att krypa ned under ett genomsnitt på 1 250 ord per artikel. Detta kommer emellertid med ett caveat, artiklar om sport kan vara svåra att pressa ihop för den som inte fullt ut behärskar ämnet. Således föreligger det en risk att just de artiklarna kan rinna iväg en smula.

Frekvensen av artiklar under 2019 var närmare 25 % högre än 2018, men nästan 20 % lägre än 2015 och 2016. Känslan i skrivande stund är att 2020 blir närmare 2018 än 2019 av den enkla anledningen att sportartiklar kommer kräva mer research än de som gäller historia, samma sak gäller för borgar då det handlar lika mycket om arkitektur som historia. Till slut en liten önskan att regelbundna läsare av bloggen hjälper till att sprida dess existens. Skickar länkar till vänner och bekanta. Den dag – och den lär ju komma – som läsarna minskar blir det dags att göra något annat än att skriva blogginlägg. Internet research visar att antalet bloggsidor har stagnerat eftersom ungdomar tydligen anser det för besvärligt att läsa och föredrar foton på Instagram och video på YouTube.

En tanke på “Vildsvinets bloggår 2019 mot sitt slut

  1. Apropos Vildsvinets och råttans år:
    Mot slutet av Vildsvinets år bröt en hjord igenom ett svagställe i stängslet och ställde till otrolig förödelse i trädgården. I början av råttans år konstaterade jag en invasion av vattensork och att bävrar – glorifierade råttor – hade förintat de flesta av mina näckrosor.
    Jag undrar om det blir tjurfäktning nästa år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.