歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Toyama pefektur

1 kommentar

Toyama prefektur lever lite i skymundan. Den ligger mitt i Japan och vetter mot Japanska sjön, men runt sig har den bergmassiv som gör att Toyama i realiteten är som ett litet Schweiz i Japan. Tågförbindelserna är långsamma eftersom de skall klättra genom berg och dalar, och även om Hokuriku Shinkansen numera går dit är det flera sträckor på linjen där hastigheten får dras ned. Det tar exempelvis lite över två timmar från Tokyo och över tre timmar från Osaka att ta sig dit. Följden blir att antalet turister, även de japanska, som besöker prefekturen är relativt lågt. Fördelen då är att de är väldigt positiva och generösa gentemot de besökare som kommer.

Toyama bukt är Japans största och större delen av befolkningen koncentreras till den regionen. Det innebär att resten av prefekturen har mycket mark till jordbruk och Toyama är känt för sitt ris, nästan 3 % av allt ris odlas i Toyama. Lantbruksbefolkningen är således stor och därmed också bevarandet av traditionerna. En av de mest storslagna kan vara med om i mitten av april, Japanmästerskapet i Chindonya som avhålls i slottsparken i residensstaden Toyama. Chindonya (チンドン屋) är en traditionell promenadorkester som skulle locka kunder till nyöppnade butiker och krogar. Dessa möts i en årlig tävling för att se vilken orkester som klarar att locka flest anhängare. Ett sällan skådat spektakel och i takt med att handeln flyttar ut på nätet finns det en uppenbar risk att de är på utdöende. Under några vårdagar är därför Toyama närmast att jämföra med Roskildefestivalen för medelålders.

Toyama är också platsen för Japans enda glaciär, och som resten av världen påverkas även den av global uppvärmning. Klimatet i prefekturen påverkas dels av den stora bukten, dels omkringliggande berg som stänger inne vindarna. Det innebär att sommarfönen medför en hög grad av fuktighet som hålls kvar av bergen med tillhörande höga luftfuktighet och därmed en stor skillnad på vad termometern visar och den faktiska upplevelsen. Likaså innebär det rikliga nederbördsmängder, april är den torraste månaden men längs bukten faller det 145 mm i genomsnitt, upp mot bergen är mängden mindre, men ändå så pass hög som 115 mm, december och januari är de rikligaste månaderna med mellan 250 – 330 mm. Fördelningen är således relativ jämn under hela året och besökare bör därför alltid ha ett paraply med sig, även om morgonen antyder en solig och molnfri dag. Även om sommartemperaturer på 26 grader verkar behagligt känns det således betydligt varmare, och det samma kan sägas för vinterns två grader i snitt som upplevs som betydligt mer kylslaget.

Den något ogästvänliga miljön kompenseras mer än väl av lokalbefolkningens gästfrihet, men kanske mest av det lokala köket. Toyama bukten och havet utanför är något av det mest innehållsrika och varierande fisket någonstans i världen, lägg till det urvalet från bergssjöar och floderna förstår man snabbt att Toyama kan erbjuda fler färska fisk- och skaldjursläckerheter i kombination med mer sällsynta sjögräsarter än många andra platser, även i Japan. Exempelvis skall man prova Masuzushi (鱒ずし) som är inlagd forell tillsammans med sushiris inlindad i bambublad. En simpel konstruktion som får gudarna att dansa på bordet. En annan är Shiroebi (白エビ) som är ”vita räkor” och de kallas de för att de närmast är genomskinliga. I Toyama serveras de råa, friterade, som soppa, levande och de gör även senbei (煎餅) eller hårda kex av dem. En annan ovanlig rätt är Hotaruika (蛍烏賊) som man först bör se ute i havet nattetid. De simmar nära ytan och deras försvarsmekanism är att avsöndra ett blåaktigt sken som underifrån i havet ger illusionen av månljus, men ovanifrån lyser havet blått. Ett fenomen som är svårt att uppleva på andra ställen, speciellt som de i Toyama har en tendens att flyta i land och lysa upp stränderna.

Toyama är en av de mindre prefekturerna, 4 248 km² innebär att de är ungefär 80 % av Västmanlands län. Det bor närmare fyra gånger så många där, befolkningen är dryga miljonen, 1 050 000 vid senaste uppskattningen. Det ger 246 inv/km², efter japanska förhållanden närmast glesbygd. Och eftersom bergen utgör gränserna mot andra prefekturer är det också, med undantag för bukten, relativt glesbefolkat. Det innebär också att för den som eventuellt är intresserad av cykelsemester i Japan är Toyama ett av de mer behändiga områden att ta sig runt på cykel eftersom det går att växla mellan kuststräckor och någorlunda platta områden omgiven av ris- och fruktodlingar inåt landet innan man når bergsmassiven.

En plats som verkligen lämpar sig för cykelturisten är Shirakawago Gokayama shuraku (白川郷五箇山集落) som är ett av UNESCOs världsarv. Det är tre bergsbyar som motstått tidens förändringar med hus byggda i det som kallas Gasshozukuri (合掌造り) med närmast kyrkliknande takkonstruktioner som skall motstå de rika snöfallen vintertid. Här erbjuds också tillfällen att avnjuta måltider såsom de skapades för flera hundra år sedan. Flera av bostäderna erbjuder också minshuku (民宿) som enklast kan beskrivas som AirBnB innan det existerade och med värdparet hemma. Således intages måltiderna med andra gäster och värdparet (samt eventuella barn, även om det är vanligare att de är utflugna) och måltiderna ingår i den synnerligen rimliga övernattningskostnaden.

En tanke på “Toyama pefektur

  1. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.