歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Kungapalats brinner ned till grunden

3 kommentarer

Den 31 oktober 2019 vaknade Okinawa upp till ett sorgligt besked. På natten, strax före klockan tre stod Shuri, det gamla kungapalatset och en symbol för det som tidigare hette kungariket Ryukyu, i full brand. Brandkåren i residensstaden Naha, tog emot ett samtal ungefär kvart i tre från en nattvakt som sett rök från palatsområdet. De rykte ut med 20 brandbilar och har fått stöd från kringliggande kommuner som Urasoe och Tomigusuku för bekämpningen. Sammanlagt har 50 brandmän aktiverats och vid fyratiden kunde de konstatera att huvudpalatset och norra annexet inte stod att rädda när även regelverket började brinna. Oerhörda skatter har brunnit inne. Förra året när det stod klart att Shuri upptagits på UNESCOs världsarvslista firade Okinawa händelsen med att måla om palatset för en fräsch uppdatering.

Enligt initiala uppgifter från brandkåren är branden inte anlagd, något som många omedelbart misstänkte med tanke på tidpunkten. Istället tror de att någon kan ha rökt, trots rökningsförbud på området. Den 3 november skulle Okinawa genomföra sin stora festival till minne av det gamla kungariket när man väljer en kung och drottning för Ryukyu under det kommande året. Det pågick därför förberedelsearbete med att bygga en scen framför huvudpalatset och någon av arbetarna har i tröttheten glömt bort förbudet och tagit sig en rökpaus. Med förödande konsekvenser.

Palatset bombades sönder under den amerikanska invasionen av Okinawa i slutskedet av andra världskriget. Sedan har man med hjälp av historiker, forensiska arkitekter, antropologer och andras medverkan mödosamt byggt upp palatset igen efter alla konstens regler. Detta är femte gången palatset brinner ner till grunden. Första gången var 1453 i samband med strider kring enandet av de tre grevskapen till ett kungarike, andra var 1609 när Satsuma invaderade Ryukyu, därefter har det skett 1709 och 1945.

Tillfartsvägen, To no kura, var under dagen fylld av sombra Okinawabor som stillsamt betraktade sitt kulturarv gå upp i rök, blandade med förvirrade turister som hade svårt att få information om det som inträffat. Sannolikt kommer palatsområdet att stängas av för åtminstone fem år. Den enda fördelen denna gång är att man har intakta arkitektritningar och konstruktionsdagböcker från förra uppbyggnaden. Frågan är dock om de denna gång inte frångår de gamla ritningarna och bygger stommen i betong för att förhindra framtida bränder.

 

Uppdatering 2019-11-09

Polis och brandkår är färdiga med sina undersökningar. Orsaken till branden uppges vara ett elfel i den utrustning som byggjobbare använde vid förberedelserna till den årliga höstfestivalen. Stiftelsen som förvaltar palatset betalar en försäkringspremie på nästan 26 milj yen årligen, motsvarande ung. 2,25 milj kr. Utsikterna att få ut ersättning anses därför som goda. Samtidigt har en del storföretag som har goda inkomster från Okinawa donerat stora belopp. Aeon, en kedja av shopping malls, donerade 500 milj yen eller 27 milj kr, JAL som flyger mängder av turister till ön donerade 100 milj yen, ung 9 milj kr. Skolor samlar in pengar runt om i hela landet.

Flera skogsföretag har avsatt områden med den sortens cederträ som palatset var uppbyggt av. Förhoppningen är att i den nya rekonstruktionen kommer man även att installera sprinklers för att förhindra en upprepning av katastrofen.

3 tankar om “Kungapalats brinner ned till grunden

  1. Synd när kulturskatter brinner ner. Värden denna gång var väl inte i byggnaden som stod färdigt 1992 efter förstörelsen under 2:a världskriget, utan de kulturskatter som förvarades i byggnaderna. Har tyvärr inte besökt Okinawa ännu, så det får vänta ett tag. Ska tillbaka till Japan igen vid årsskiftet med min hustru som kommer från Kyushu. Tack för dina inlägg, har läst en hel del av dom sedan jag hittade bloggen för några dagar sedan. /Sven

    Gilla

  2. Ping: Yonaguni – ön där kvinnorna styrde, med järnhand | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.