歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Nudelpolitikens historielöshet

Lämna en kommentar

Svenska språket har berikats med ett nytt ord; nudelpolitik. Med det menas enligt upphovsmannen ”att raljera om tystnadskultur och flyktinglobbyister är politikens snabbnudlar: Det gör snabbt att värma men smakar inte särskilt bra och har absolut noll näringsvärde”. Bloggen har tidigare behandlat de olika nudelsorterna i detta inlägg. Syftet är således inte att värma upp de resterna igen. Låt oss istället titta på nudlarnas historia för att få en bättre uppfattning om huruvida de är smaklösa och har ”noll näringsvärde”. Av rubriken har läsaren säkert redan förstått att påståendet inte direkt grundar sig på gedigen historicitet.

I det äldsta av lexikon över kinesiska tecken, den eminenta Shuowen jiezi (説文解字) ungefär ”textförklaring teckenanalys” hittar vi den äldsta förklaringen till men (麺 på förenklad kinesiska 麪) som är samlingsnamnet på nudlar. Den utgavs under senare Han eller 100-talet, det är således tveklöst att människor har tuggat i sig nudlar under 2000 år, frågan är om de varit så ståndaktiga ifall de ansåg dem smaklösa och ha noll näringsvärde?

Ett annat problem i definitionen är att alla nudlar är snabba att tillaga, de färska tar lite längre tid att tillverka. Istället, misstänker bloggen, syftar upphovsmannen på frystorkade nudlar. Dessa är färdigpaketerade rätter där vattnet förångats och rätten frystorkats för längre hållbarhet och förenklad distribution. Att tillsätta kokande vatten och köra ett varv i mikron tar egentligen inte längre tid än att koka färska nudlar på spisen, det som tar mer tid är att skära till de övriga ingredienserna då de redan ingår i den frystorkade rätten. Detta kompenseras emellertid av att dessa ingredienser behöver stå och förvälla en stund innan man påbörjar inmundigandet. Kanske är upphovsmannen inte direkt den tålmodiga typen?

Spagetti är också nudlar, utan tillbehör är de inte mer smakrika än säg potatis. I väst är det köttfärssåsen eller annat som förser smaken, med de asiatiska nudlarna är det soppan de kokas i. Den som köper frystorkade nudlar bör därför ha i lite soja eller miso, fermenterad sojapasta, för att förhöja smakupplevelsen. I Asien ingår det alltid ett par påsar med det innehåll som behövs för att höja smaken. Köper man nudlarna redo att äta, de kommer då i en skålliknade behållare och har dessa påsar inklistrade i locket och ätpinnarna påklistrade på utsidan. Eftersom svenskar inte förväntas kunna hantera pinnarna sparar de in de pengarna.

Så precis som ingen enbart äter spagetti, potatis eller corn flakes, finns det ingen som enbart sörplar nudlar. Nudlarna i sig själva är kalorifattiga, men håller långverkande kolhydrater, en del protein, mycket tiamin, mangan, järn, niacin och riboflavin. Många av färdigrätterna i Japan, som är störst i världen på frystorkade nudlar, kommer med laxbitar, grönkål och sjögräs i olika varianter, allt för en balanserad och näringsriktig kost. Bilden här bredvid visar en färdig skål Cup Noodles, den mest sålda varianten. Före tillsättandet av vatten väger portionen 73 gram. Den ger 314 kcal, 8,8 g protein, 12,4 g fett, 41,8 g kolhydrater, 1,7 g natrium (efter tillsats av kryddor), vitamin B1, 0,21 mg, B2 0,23 mg och kalcium 101 mg. Där det brister är främst när det gäller fibrer. Som ensidig kost är det således kanske inte rekommenderbart. Det kommer resultera i diarré, eller åtminstone ordbajseri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.