歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Enögde draken från Oshu

Lämna en kommentar

Japanerna kallade honom Oshu no dokuganryu (奥州の独眼竜) men hans verkliga namn var Date Masamune och han kallades den enögde draken för att han var fruktad men också saknade sitt högra öga. Han skall ha förlorat synen på ögat som en konsekvens av smittkoppor när han var barn, och när en av hans vasaller senare påpekade att en motståndare kunde ta tag i det under en strid skall han själv ha slitit ut det. Men det finns inga säkra belägg för det påståendet. Alla som spelat Sengoku basara serien har kommit i kontakt med honom eftersom han var en av sengoku periodens mest fascinerande samurajer. Inte minst för sitt ibland återkommande övermod, men också för strategisk klarsyn, taktisk finess och slug förhandlingsförmåga. Allt detta skulle göra honom till norra Japans obestridda storfurste, med en iögonfallande hjälm. På sin kabuto (兜) hade han en gigantisk vertikal nymåne som ser skräckinjagande ut och var fruktad av samtiden.

Han kom till världen den 5 september 1567 på Yonezawa borgen i dagens Yamagata till Date Terumune och Yoshihime, det gjorde honom 20 – 25 år yngre än dåtidens främste ledare och är delvis en förklaring till att han kvarblev som regional ledare snarare än fick en central nationell roll. Han var förste sonen med primärhustrun och i enlighet med klanens traditioner fick han namnet Bontenmaru. När han genomgått sin genpuku (元服) och då tog han sig namnet Masamune. Två år senare gifte han sig med Tamura Megohime dotter till Tamura Kiyoaki som härskade över Miharu domänen. När Masamune var 17 år gammal drog Terumune sig tillbaka och han utnämndes till klanledare, katoku (家督). Det var året efter Oda Nobunaga avled i Honnoji templet, när enandet av Japan kom i fokus och därmed befann han sig på efterkälken och valde att istället betrakta utvecklingen medan han jagade ned och besegrade andra furstar i Tohoku, Japans nordöstra hörn, såsom Inawashiro, Ozaki och Ashina.

Konflikter med Date klanens ärkefiende Hatakeyama intensifierades, och klanhövdingen Yoshitsugu sökte vid ett flertal tillfällen få till fredsförhandlingar med Masamune, men ung och hetlevrad vägrade han. Hatakeyama gick därför bakom ryggen på honom och när Masamune var ute på falkjakt fick Yoshitsugu till stånd fredsförhandlingar med Terumune som lovade att han skulle försöka medla med sonen. Hatakeyama var så nöjd att han arrangerade en stor bankett, nästa morgon begav han sig till Terumunes kvarter, utåt för att tacka honom, och kidnappade istället honom. Detta var ett oerhört etikettsbrott samurajer emellan och när Masamune återkom från sin falkjakt tog han omedelbart upp förföljelsen av Hatakeyamas trupper. Han kom ikapp dem vid Abukuma floden och Terumune signalerade till sonen att anfalla utan hänsyn till hans egen personliga säkerhet, men Masamune tvekade. Det ledde till att Terumune skars ned och Hatakeyama kom undan och återvände till sin borg Nihonmatsu. Därmed var det öppet krig mellan Date och Hatakeyama klanerna, de senare med stöd från Satake, Soma och Ashina.

Med 30 000 man begav de sig till Motomiya borg för att belägra Masamune som fann att han till sin nackdel inte hade tillgång till mer än 7 000 man på borgen. De förberedde sig för en lång belägring. Sakta men säkert föll de tre satellitborgar som skyddade tillfartsvägarna och Hatakeyama alliansens trupper närmade sig Seto floden som var sista hindret före huvudborgen. Vid Hitadori bron kämpade Masamune förgäves för att driva tillbaka alliansens trupper, men de var överväldigade av anstormningen och drevs tillbaka till borgen. Läget var dystert och rimligen återstod inte mer än dagar innan Hatakeyama intog borgen.

Det var därför med viss förvåning han nästa morgon från borgens utkikstorn kunde notera att Satakes trupper packade ihop sin bivack och lämnade fältet nedanför borgen. Satatke Yoshishige hade tidigt på morgonen nåtts av beskedet att Satomi klanen hade anfallet hans domän i Hitachi och han hade inget val utan måste återvända hem. Utan Satakes manskap ansåg de andra att risken för en belägring blev för stor, så de följde efter. Masamune räddades av gong-gongen skulle man kunna säga med en boxningsmetafor.

I propagandan däremot handlade det om hur rädda de var för den enögde draken, att han var fruktad i alla väderstreck och liknande. Den psykologiska krigsföringen var minst lika viktig som den vapenföra. Han utnyttjade sin nya ställning till att få till stillestånd med Hatakeyama och Soma, det skulle emellertid bli kortlivat. Han utnyttjade också psykologi i sin klädsel, förutom sin jättelika vertikala nymåne som hjälmprydnad var han känd för sina sadeltäcken, ett av leopard, ett av tigerskinn och ett björnskinn återfinns i lagerförteckningar. Ett annat exempel är följande.

När Toyotomi Hideyoshi belägrade Odawara borg begärde han förstärkning av Date Masamune, men han ville inte förhasta sig utan föredrog att observera utvecklingen. När det stod klart att Hideyoshi skulle besegra Hojo klanen dök han plötsligt upp, två månader försenad. Av förklarliga skäl var Hideyoshi irriterad, för att inte säga förbannad, och kallade till sig Masamune för en förklaring. Han anlände hos Hideyoshi klädd i sin shiroshozoku (白装束) som är den vita kimono med vit obi en samuraj klär sig i när han skall begå seppuku (切腹). Han visade således utåt stor ånger och att han var redo att ta konsekvenserna av sin försening. Samtidigt försatte han Hideyoshi därmed i en svår situation, skulle han utnyttjat detta övertag mot en som så tydligt visade sin ånger hade han framstått som onödigt tyrannisk. Något han inte hade råd med när han var mitt uppe i att ena nationen. Till en av sina närmaste vänner, Maeda Toshiie, skall Hideyoshi om Masamune ha sagt; ”den här kan vi få användning för”.

Det fick han också under sin invasion av Korea 1592. Masamune ställde inte enbart upp lojalt, han visste tydligen tillräckligt mycket om Korea för att utrusta sitt manskap med en nästan en meter lång konisk förgylld hjälm. I Korea var höga hattar en statussymbol och trupper som kom rusande i så höga hjälmar som det lyste om skapade förvirring hos försvararna. Efter Hideyoshis frånfälle var han snabb att alliera sig med Tokugawa Ieyasu och under Sekigahara kampanjen höll han tillsammans med Mogami klanen Uesugi klanens styrkor stångna och instängda i norr. Ieyasu fruktade att hamna i en rävsax mellan Ishida Mitsunaris västra armé och en Uesugi armé som skulle komma anstormande från norr. Ieyasu utlovade Masamune inte mindre än en miljon koku i belöning för sin insats. Riktigt så mycket blev det aldrig, och han fick tillbaka en hel del i bidrag till byggandet av Edo men i gengäld blev Date klanen allena härskande på norra Honshu. Ursprungligen härskade Date över det som kallades Minami Oshu (南奥州) som ungefär motsvarar Yamagata och södra Fukushima, efter 1600 härskade han över det som hette Dewa (出羽) och Mutsu (陸奥) som idag motsvaras av Akita, Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Yamagata. Till ytan var det Japans största sammanhängande provins (administrativt två), endast Tokugawa behärskade mer, men det var utspritt på olika platser över Japan.

Han var också mycket nyfiken på de kristna missionärerna och bjöd dem upp till sina nya hemtrakter, särskilt stolt var han över sin nya provinshuvudstad, Sendai, där de fick missionera fritt. Han var den som bekostade större delen av den ungdomsexpedition som besökte södra Europa och fick audiens hos påven. Ieyasu var först skeptisk till att godkänna den, han misstänkte att Masamunes egentliga motiv var att försöka etablera något slags allians med påven, men när han förstod att katolikerna inte hade maktmonopol i Europa gav han med sig. Det finns indikationer på att en av hans döttrar kan ha konverterat, men inte att han själv gjorde det. Under expeditionens frånvaro växte de anti-kristna stämningarna sig allt starkare och då han insåg vartåt vinden blåsta valde han att, om än aningen motvilligt, att ansluta sig till den nya politiken.

Date Masamune är norra Japans store son, i Sendai påminns man om honom överallt, och årligen håller de en stor festival till hans minne där de även spelar upp flera olika scener ur hans liv. Det finns ett helt museum ägnat åt hans liv och gärning. En av Japans mest sålda sakésorter är också uppkallad efter honom. Träffar du någon gång på en japan från Honshus norra delar är det bara att fråga honom ifall han möjligen är besläktad med Date Masamune och han blir din vän för livet, eller åtminstone väldigt imponerad. Var förberedd på att han kommer vilja prata med dig länge och ingående. Plockar du fram några detaljer från den här artikeln kommer han inte tro sina öron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.