歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Go-Sakuramachi Japans tionde kvinnliga kejsare

Lämna en kommentar

Som liten kallades hon Toshiko och hennes formella namn var Isa no Miya, då hon var barnlös var det på vippen att kejsarklanen dött ut med henne, men som änkekejsare hade hon makten att adoptera en närstående (kusin i hennes fall) som kunde fortsätta upprätthålla tronen. Hon blev Japans 117:e kejsare under namnet Go-Sakuramachi eller Sakuramachi den yngre och besläktad med kejsare Reiwa, eller Naruhito som han kallas i väst som farfars farfars farfars fars faster och hon regerade som kejsare mellan 1762 – 1771. Hon var också den åttonde kvinnan, och därmed tionde regerande kejsaren. Den sista såvida inte lagen ändras.

Hon är också ett praktexempel på varför Japans nationalistiska historiker insisterar på att kvinnliga kejsare var bänkvärmare. Hon var kejsare Sakuramachis andra dotter, den förste avled tio år gammal, men han fick också en son, Yaho no Miya som 1746 utnämndes till Moke no kimi (儲けの君) som var benämningen på tronarvingen och året efter bekräftades detta när han blev kronprins. Sex år gammal tillträdde han tronen när Sakuramachi abdikerade och regerade som kejsare Momozono mellan 1747 – 1762. Då Sakuramachi avled tre år efter Momozonos trontillträde blev det änkekejsarinnan som ansvarade som regent för den lille parveln. När han avled vid 22 års ålder stod den fem år gamle Hidehito på tur. Enligt krönikorna ansågs han för ung, men det rimmar naturligtvis illa mot att Yaho no Miya endast var sex vid utnämningen till kejsare. Istället var tveksamheten förmodligen kopplad till modern som i Hidehitos ställe inträtt som regent tills han var vuxen, kanske tio år senare. Barnkejsare var på intet sätt ovanliga, men som regel hade han en morfar från Fujiwara klanen som inträdde som regent, lille Hidehito saknade det och förmodligen låg det honom i fatet.

En annan starkt bidragande orsak till att hovet förordade hennes tillträde var det som går under namnet Hoken incidenten efter regentperioden under Momozono. Det var första gången japaner gav uttryck för anti-shogunala tankar sådant de framfördes av Takenouchi Shikibu, resonemang som även ekade inom palatsets väggar hos Momozono. Tankarna bygger på det som benämns Suika shinto (垂加神道) framtaget av Yamazaki Ansai. Enkelt uttryckt är det en anti-buddistisk amalgamering av eterisk shintolära och neo-konfucianska tankar hos Chu Hsi som därmed starkt propagerade för ett återtåg till enväldig kejserlig makt. Och för det krävdes det att Tokugawa shogunatet vältes. När det gick upp för shogunatet vad han sysslade med utvisades han till Hachijo ön långt borta från Edo. Genom att föreslå en kvinnlig kejsare ville hovet sannolikt signalera att de inte hade för avsikt att utgöra något hot mot shogun och hans styre. Go-Sakuramachi kan således ses som en fredssymbol i det ständigt pågående ställningskriget mellan hovet i Kyoto och shogunatet i Edo. Att strategin lyckades kan inte minst avläsas i de översvallande gratulationer som framfördes till hovet från shogunatet.

Vi vet en hel del om hennes uppväxt eftersom hon förde dagbok, men när hon väl tillträdde som kejsare slutade hon tvärt. Istället upprätthöll hon den gamla kejserliga traditionen med att skriva poesi, något hon fortsatte med även efter hon abdikerade. Hon efterträddes av Go-Momozono men han var sjuklig och endast tolv år gammal när han tillträdde. Han gick bort redan 21 år gammal och efterträddes av den nio år gamla Kokaku, hon kom därför i realiteten att verka som kejsare i nästan 30 år, även om hon endast höll titeln i nio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.