歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Working holiday visum till Japan

Lämna en kommentar

Den 26 augusti undertecknade Japan och Sverige ett avtal om utökat medborgarutbyte mellan nationerna, man introducerade working holiday visum i ett bilateralt avtal. Avtalet skall träda i kraft senast 30 dagar efter respektive lands myndigheter har informerats. Sveriges working holiday avtal täcker åldrarna 18 – 30 år, många länder har en övre gräns vid 26.

Avtalet beviljar upp till ett års vistelse och man behöver pengar som skall kunna täcka första månadens omkostnader (ca. 15 000 kr), det är således fritt att söka anställning och det är problemfritt för en arbetsgivare att anställa, de behöver inget godkännande från japanska migrationsmyndigheten. Däremot tillåter inte Japan att man anställs av ”barer, cabareter, nattklubbar, casinon och andra etablissemang som anses påverka den offentliga moralen”. För att underlätta jobbsökande för de som inte behärskar japanska har Japan etablerat särskilda arbetsförmedlingar i Tokyo, Osaka och Nagoya som kan vara behjälpliga på engelska.

Sverige är Japans 23:e avtalspartner, 2007 ingick de avtal med Danmark, 2013 med Norge och 2018 med Island. Det första landet de ingick avtal med var Australien och fem år senare Nya Zeeland. Av de nordiska länderna återstår Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.