歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Abe vann en Pyrrhusseger

Lämna en kommentar

Premiärminister Abe Shinzo borde efter gårdagens seger i Nationalförsamlingens Överhus ha skänkt Pyrrhus av Epirus en liten tanke. Förvisso vann LDP en majoritet, men det kom på bekostnad av ett nytt politiskt landskap som ännu inte tecknat sig. Dessutom hade han ställt som mål att LDP skulle kontrollera ⅔ majoritet i Överhuset för att kunna driva igenom konstitutionella förändringar. Specifikt då 9 § som reglerar avsaknaden av krigsmakt. Det är främst en markering mot Kina och dess allt mer expansiva militär i Sydkinesiska och Östkinesiska haven. Ända sedan Trump anträdde infarten på 1600 Pennsylvania Avenue har världens politiska rörelser rysts rejält. Storbritannien befinner sig i ett slags bipolär upplösning, östra Europa omvandlas från demokratihyllande ex-kommunister till högerextrema neonationalister, Putin blir allt mer aggressiv och i Japan reagerar de med ett slags nyapatisk individualism, i ett land som normalt anses grupporienterat konformistiskt. Bloggen försöker idag reda ut vad som hänt.

Det första är att valdeltagandet var katastrofalt lågt. Val till Överhuset är aldrig lika upphetsande, dels för att det endast är hälften av mandaten som är upp för omröstning och dels för att dess funktion mer är kontrollerande än lagstiftande. Valdeltagandet orkade inte ens över 50 %, utan stannade på 49,42 %, hela 5,28 procentenheter mindre än i valet för den andra halvan 2016. Ett lågt valdeltagande gynnar normalt LDP eftersom de har den starkaste valorganisationen, men trots detta lyckades de således inte uppnå sina utsatta mål. Ett minskande valdeltagande kan också ses som ett tecken på att Japan är moget för något slags misstroendeyttring. När de traditionella partierna inte förmår locka tatamiliggarna öppnar det för mer populistiska rörelser. En sådan trend syntes till viss del bland kandidater som normalt sett inte ställer upp i en valrörelse.

Reiwa Shinsengumi, uppkallat efter en rebellrörelse från Bakumatsu perioden (1850 – 1868), lanserade två kandidater med grava funktionshinder. Kimura Eiko en 54 år gammal kvinna som är totalförlamad från nacken och nedåt, samt Funako Yasuhiko en 61-årig f.d. gitarrist som drabbats av ALS, tog bägge ett mandat. De blir förvisso inte de första med funktionshinder som invalts, men den tidigare ledamoten använde en enkel rullstol för att ta sig runt, medan de två nya kandidaterna behöver tungt motoriserade hjälpmedel och med en parlamentsbyggnad från 1800-talets senare hälft kommer det att bli problematiskt. Några kommentatorer menar att väljarna avsiktligt velat sända ett budskap om att japansk politik, inklusive platsen där den offentliga makten samlas, behöver moderniseras.

Likaså tog partiet NHK kara kokumin wo mamoruto (NHKから国民を守る党) eller ”Partiet som skyddar befolkningen från NHK” som är Japans public service företag, ett stycken mandat. Det är en tidigare medarbetare på ekonomiavdelningen som dokumenterat hur medarbetarna spenderar licenspengarna, bl.a. har de tydligen hyrt bilar för att åka och ha sex på Tokyos bakgator. De flesta japaner har, ungefär som svenskar, ett slags hatkärlek till sin public service. De gillar deras nyheter, morgondramer och söndagens traditionella kostymdrama tillsamman med Sumoturneringarna, men har svårare för didaktiska debattprogram och licensinsamlingarna. NHK kommer nämligen till din dörr, knackar på och undrar varför du är sen med licensen. Uppenbarligen var tillräckligt många licensbetalare tillräckligt upprörda för att rösta in honom i den valkrets som är gemensam för hela nationen.

En annan tvistefråga i valet var höstens höjning av konsumtionsskatten, eller momsen för den som föredrar det, från 8 % till 10 %. Många hade hoppats på ett bakslag för Abe och därmed kanske också en försening av skattehöjningen. Han har åtminstone nu mandaten som krävs för att driva igenom en sådan skattehöjning. Samtidigt har det diskuterats, bl.a. föreslog LDPs partisekreterare det, att reglerna inom LDP kan ändras så att Abe kan kandidera för en fjärde period som partiledare. Han sitter redan på en tredje, fram till 2021, som redan den är ett undantag för partiets regler om två mandatperioder på fem år. Trumps vällyckade besök i Tokyo och den smidiga övergången mellan Akihito och Naruhito medförde att hans ställning inom partiet väsentligt stärktes. Gårdagens valresultat var som nämnts en seger, även om den har vissa pyrrhiska inslag, därmed sitter han säkert i sadeln under nuvarande mandatperiod. Men efter sommarolympiaden nästa år hamnar han onekligen i något av en rävsax som ”lame duck” och även om partisekreteraren gärna vill smörja sin chef, står det många och bankar på dörren till Kantei.

Sannolikt blir resultatet att då Abe inte klarar forcera igenom konstitutionella förändringar kommer han sannolikt att fokusera på två utrikespolitiska mål eftersom den inhemska agendan, åtminstone tills olympiaden genomförts, kännetecknas av stiltje. Den ena är frågan om de japaner som kidnappats av Nordkorea, att få hem dem hade varit en monumental seger för hans regering. Den andra är ett fredsavtal med Ryssland och då måste frågan om de nordliga öarna mellan Hokkaido och Sachalin lösas. Det som talar för att Putin skulle kunna tänka sig en lösning är att Japan i så fall skulle förstärka sin marina närvaro uppe i norr, något som skulle stressa Kina. Putin skulle på så sätt uppnå mer instabilitet i regionen utan att det egentligen skulle kosta honom mer än några glest befolkade öar med minimal lojalitet gentemot Moskva. Problemet för honom är att han då slutligen avhänder sig sina viktigaste förhandlingskort gentemot Japan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.