歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Ashikaga Yoshikatsus död blev inledningen till sengoku perioden

1 kommentar

Den sjunde shogun i Ashikaga ätten var Ashikaga Yoshikatsu, född 1434. Han var äldste son till Ashikaga Yoshinori, men han var också shoshi (庶子) som innebär att han inte framburits av faderns primärhustru, men då hans mor var sekundärhustru och lillasyster till primärhustrun var han, trots sina späda åtta år, den lämpligaste att föra klanens banér. Hosokawa Mochiyuki insisterade på att snabbt få honom promulgerad av kejsaren. På mindre ett par månader fick han alla nödvändiga hovtitlar som behövdes för att bli utnämnd till shogun. Men Mochiyuki avled oväntat redan två månader efter promulgeringen. Detta skulle få ödesdigra konsekvenser för Japan.

Istället blev det en trojka bestående av Hatakeyama Mochikuni, Yamana Mochitoyo och hans mor Hino Shigeko som skulle regera i hans namn. Deras första åtgärd var att hämnas lönnmordet på fadern Yoshinori och skickade ut trupp mot Akamatsu Mitsusuke som besegrades enkelt nere i Harima då han övergivits av sina tidigare allierade. Enligt Yasutomiki (康富記) en dagbok som fördes av Nakahara Yasutomi som ansvarade för shogunatets utrikes brevväxling, anlände en ambassad från Korea för att framföra sina kondoleanser över Yoshinoris frånfälle och sina gratulationer till Yoshikatsus tillträde. Men som Yasutomi nästan kameralt konstaterar ”då var han redan död”. Vid tiden för hans frånfälle, inte minst med tanke på hur de närmsta åren utvecklade sig, vimlade det av rykten om att han skulle blivit avknuffad sin häst för att trampas ihjäl. I själva verket var det förmodligen sekiri (赤痢) eller ”röda diarrén” som var dödsorsak, den tidens uttryck för tarminfluensa. Levande utgjorde gossen inget hot mot någon av fraktionerna, det var först som död problemen uppstod. Men i krönikorna finns inte heller något om att hans hälsa skulle varit svag som liten, så av förklarliga skäl vimlar det av spekulationer.

Modern kom från Fujiwara klanen, närmare bestämt Hokke, eller deras ”norra hus”. Efter att Militären tagit över förlorade Fujiwara sin dominerande situation. Det är således inte osannolikt att modern haft höga ambitioner att styra bakom kulisserna, enligt gammal väletablerad tradition. Det är också känt att Yoshinori var förtjust i de två systrar som var hans hustrur, men avskydde deras släkt. Huruvida han förklarat dessa släktförhållanden för sin son är oklart, men sannolikt har han inte kunnat undvika se hur fadern behandlade Hino Yoshisuke som var deras äldre bror. Det finns ett flertal nedtecknade beskrivningar om hur nedlåtande han var mot brodern.

Han innehade inte posten som shogun mer än åtta månader, och har av den anledningen fått smeknamnet Tanmei shogun (短命将軍) som är ”kortlivad shogun”. Det säger sig självt att det inte blev uträttat mycket under den korta tiden. Han efterträddes av sin lillebror, ett beslut som skulle leda till inbördeskrig i mer än 100 år. Shogunatets roll försvagades redan under fadern, men kom nästan att kollapsa under de två barnshogunerna. Även om efterträdaren Ashikaga Yoshimasa kom att både leva och styra längre.

En tanke på “Ashikaga Yoshikatsus död blev inledningen till sengoku perioden

  1. Ping: Ashikaga Yoshimasa den kulturella shogunen | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.