歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Ostasiatisk säkerhetspolitik under omvandling

Lämna en kommentar

Den säkerhetspolitiska situationen i Ostasien är under omvandling och det kommer obönhörligen att få konsekvenser för Europa och även Sverige framöver. Inte minst eftersom omvandlingen inte är resultatet av ett genomtänkt policyskifte utan summan av den, låt oss vara vänliga och kalla det, ad hoc utrikespolitik, som numera emanerar från Vita Huset. Amerikaner som tidigare varit verksamma inom underrättelseverksamhet anser sig känna igen Trumps agerande som en ”agent of influence”, de misstänker att Putin har något slags hållhake på honom och utnyttjar den för att få fritt spelrum i Ukraina. Men analogt med den analysen skulle det innebära att Xi Jin-ping och Kim Jong-un skulle ha liknande hållhakar, och det är trots allt svårare att tro. Frågan är om inte Trump ser presidentrollen som en VD för nationen. När han pekar med handen och säger ”så här gör vi” förväntar han sig att alla rättar in sig i ledet. Så fungerar det inte i demokratier och sannolikt är det anledningen till att han hyser obesvärad beundran för autokratiska ledare som kan agera på detta sätt. Och han vill av ren självbevarelsedrift inte vara den svage som utstår smälek på skolgården.

Vi har en tendens att lägga märke till det som sker, och missar därför oftast det som inte sker. Under G20 mötet i Osaka fanns det just en sådan händelse som få läade märke till eftersom det hela tiden sker så mycket mer. Japans premiärminister Abe Shinzo och Sydkoreas president Moon Jae-in hade aldrig några bilaterala överläggningar. Inte ens några multilaterala. Förutom de fototillfällen där samtliga gäster passerar revy och skakar tass med värden, så höll de sig på behörigt avstånd från varandra. Relationerna har kylts ned och ansvaret är till stor del Trumps. Detta kräver dock en längre utläggning.

Eftersom Japan ockuperade Korea från 1910 och framåt finns det en naturlig tendens till ömsesidig kyla. Japan kan inte förmå sig till en ordentlig ursäkt och Kina är aldrig sena påpeka för koreanerna hur Japan betedde sig. Men då USA behöver de bägge länderna som en vågbrytare mot kinesiska och nordkoreanska ambitioner och expansion har landet historiskt bedrivit en mycket aktiv diplomati i länderna för att få dem samarbeta kring frågor som gäller den gemensamma säkerheten. Tvistefrågor har slätats över, försäljning av avancerade vapensystem som annars endast erbjuds NATO medlemmar har gjorts tillgänglig, ofta till reapris och när någon gnista som kan antända krutdurken märkts av har de snabbt varit framme och släckt den. Men detta är en svunnen tid, amerikanska utrikesministeriet har tappat nästan 70 % av sina diplomater sedan Trumps famösa debacle om åhörarskaror vid installationstalet. Idag är det otränade, oerfarna diplomater som skall hantera brandhärdarna, och de gör det med ena ögat på sin iPhone för att se hur det ser ut i presidentens senaste Twitterflöde.

Den amerikanska frånvaron innebär således att gamla nationalistiska kontroverser fritt kan flyta upp till ytan och då visa sin anskrämliga nuna. Det finns ett otaligt antal exempel. I det fredsavtal som slöts mellan Japan och Sydkorea 1965 åtog sig Japan att betala skadestånd till ianfu (慰安婦 på koreanska wianbu), ”tröstefruar” som är eufemismen för fältluder. Detta fördes som ett särskilt protokoll till fredsavtalet och Japan ansåg därmed att problemet var ur världen. Sydkoreas högsta domstol var emellertid av en annan åsikt. Sydkoreaner som har stämt japanska bolag verksamma i Sydkorea, således inte japanska staten, har beviljats ersättningar i domstolen och det har naturligtvis öppnat slussarna för de som vill stämma andra japanska bolag. För Sydkorea är det en fråga om domstolarnas oberoende, medan Japan ser det som en sammansvärjning för att fortsatt pumpa pengar ut ur landet. Nyligen svarade de med att införa exportrestriktioner på vissa högteknologiska komponenter som är avgörande för den sydkoreanska elektronikindustrin, företag som Samsung och LG drabbas direkt.

När dessa kontroverser flammar upp har ländernas militärer avsiktligt intagit en skuggplats i bakgrunden. De har varit inriktade på samarbete och vet att utan amerikanskt stöd och gemensamma åtgärder har de inte mycket att sätta emot den växande kinesiska krigsmaskinen. Istället har de hållit tummar bakom ryggen och hoppats att politikerna skall ta sitt förnuft till fånga. Detta har då alltid skett när USA inträtt på scenen och talat sina asiatiska allierade till rätta. Men för ett halvår sedan ändrades detta då en sydkoreansk jagare låste sin attackradar på ett japanskt övervakningsplan som deltog i en sjöräddningsövning. Detta sker normalt sekunden innan de avfyrar en robot för att ta ut planet. En av Rysslands favoritsysselsättningar i Östersjön, men något som inte tidigare skett i Sydkinesiska Havet. Det japanska planets fjärrskrivare dokumenterade incidenten i detalj, kom ihåg att det var ett övervakningsplan, fyllt av elektronisk utrustning just för att kunna dokumentera omgivningen.

Sydkorea valde, kanske inte helt oväntat, att totalt förneka det inträffade och vägrade också lämna ut dokumentation från jagaren. Hade fartygets befälhavare av någon anledning agerat självsvåldigt hade de istället avskedat honom på grått papper. Således står det klart att han haft stöd från högsta ort i försvarsledningen som i sin tur förankrat det i den politiska ledningen. Det anmärkningsvärda är att USA under hela den här processen varit komplett frånvarande. Något som aldrig accepterats under Trumps företrädare. Därmed har också de nationalistiska tendenserna tillåtits få friare spelutrymme än tidigare. Inte minst eftersom Trump fokuserar på foton och soundbites från DMZ med Kim Jong-un i Panmunjom. Ett vanligt klagomål gentemot Japan är att de prioriterar form över substans, men den amerikanske presidenten tar det hela till en helt ny nivå. Och vad värre är, han verkar helt likgiltig inför konsekvenserna av detta.

Som bekant är han en hård kritiker av NATOs europeiska medlemsstater för att de inte avstår 2 % av BNP till de gemensamma försvarsutgifterna. Han anser att USA blir snuvade vid näsan. Det ansåg säkert hans företrädare också och tog igen NATO utgifterna med att hålla tillbaka sina bidrag till FN som Europa därför fick gå in och axla. Gungor och karuseller. Men Trump har en VD attityd, han vill alltid att någon annan skall betala, vare sig det är mur mot Mexiko eller luftvärnsrobotar i Europa. Detta förvärras av hans narcissism, har han möjlighet att få ut bra TV bilder, särskilt när det närmar sig valrörelse, sätts allting annat åt sidan. Räkna med att Putin och hans rådgivare nogsamt studerade vad som hände tillsammans med Kim Jong-un när Trump klampade omkring på nordkoreanskt territorium under en minut. Genom att förse honom med sådana tillfällen under pågående valrörelse blir det närmast en barnlek att flytta fram sina positioner i Ukraina eller Östersjön för den delen. Lagom till 2022 skall Rysslands flotta åter sjösätta Admiral Nakhimov en kryssare i Kirov klassen, placeras den i Kaliningrad har Sverige eller Finland, inte ens gemensamt, mycket att sätta emot.

Ovanpå detta bör vi även betänka det vittnesmål Rex Tillerson, tidigare utrikesminister, avgav i Senaten för bara några dagar sedan, också det något som seglat under radarn. Han beskrev i detalj hur Jared Kushner bedrivet en alternativ utrikespolitik baserad i Vita Huset med Trumps goda minne. Sådant försvårar oerhört för andra länders utrikesministerier, som för sina statsledningar förväntas ge någorlunda begripliga profetior över framtida agerande och motivera vad de bygger dessa föreställningar på. Vana som de är vid att policy fastläggs i andra länders utrikesministerier blir förvåningen total om det plötsligt kommer helt motstridiga besked och beslut från Vita Huset när de tror sig begripa vad Foggy Bottom har att rekommendera. Osäkerhet och missförstånd är historiskt tändhattarna som får sprängladdningar att detonera. Just nu finns det inget mer osäkert på den internationella scenen än Donald Trump. Han är dessutom rätt obegriplig, därmed lätt att missförstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.