歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Shimane prefektur

1 kommentar

Shimane har distinktionen att vara Japans näst minst tättbefolkade prefektur, och det är inte precis något man kan leva på. Historiskt var det en straffkoloni, Oki är platsen som ett antal upproriska kejsare förvisades till. Här hittar vi också Izumo, Japans näst äldsta shinto helgedom som tillägnas Okuninushi, guden som anses skapat den japanska nationen. Solgudinnan Amaterasu skall enligt legenden ha beordrat andra gudar att bygga helgedomen åt Okuninushi så att han därifrån skulle kunna styra Japan. Idag kallas den formellt Izumo Oyashiro, men betydligt vanligare är Izumo Taisha och eftersom den existerar redan i de gamla myterna vet ingen egentligen hur gammal den är. Arkeologiska utgrävningar visar att den en gång i tiden varit betydligt större än den nuvarande konstruktionen. Huvudpelaren har sträckt sig 48 meter upp mot himlen och det krävde tre separata cederträ med vardera tre meter i diameter för att hålla upp konstruktionen.

Shimane är 6 708 km² stort, marginellt större än Stockholms län, men i Shimane bor det färre än 690 000 personer och prefekturen är en av Japans värsta avfolkningsbygder. Shimane har därför en befolkningstäthet på 101 pers/km², färre än i Skåne, men fler än i Västra Götaland. Det speciella är att nästan 600 000 av invånarna är koncentrerade till en pärla av städer från Matsue, residensstaden, över Izumo och Hamada. Den som vill uppleva Japans omväxlande natur ges således ett ypperligt tillfälle i Shimane då närmare 70 % av prefekturen består av natur, jordbruksmark och små insprängda byar. Men den glesa befolkningen resulterar också i avsevärt sämre kollektivtrafik. Det finns endast sex järnvägslinjer, varav två är privata, men Izumo Taisha-mae är stationen som stannar precis framför den främsta turistattraktionen och den servas av Ichibata Dentetsu, oftast nedkortat till Bataden.

Shimane har ett behagligt klimat, under sommarmånaderna ligger dygnsmedeltemperaturen runt 25 grader, men svalkande havsvindar innebär att värmen inte blir lika tryckande som i prefekturerna på den södra sidan mot Inlandshavet. Februari är kallaste månad där dygnets medeltemperatur är nästan fem grader, men på vintern är temperaturskillnaderna mellan dag och natt betydligt högre, så under dagtid är det i realiteten närmare femton än tio grader. Fuktiga havsvindar som sveper ner över Japan gör det längre norrut så nederbörden i Shimane är inte lika våldsam som i en del andra prefekturer, under sommarmånaderna kan det falla runt 200 mm, men det mesta kommer som kortvariga kraftiga skyfall sent på eftermiddagen. Under vintermånaderna faller det oftast mindre än under 100 mm, men regnen då är istället mer utdragna.

Precis som man inte bör missa Izumo Taisha så skall man inte heller missa Kamosu jinja i Matsue. Här hålls en årlig festival till Izanami och Izanagis ära, Japans mytiska gudomliga skapare, som går av stapeln den 18 oktober. Här får man en fin känsla för hur shinto helgedomarna fick en förnyad roll efter närmare 700 år av buddistiskt inflytande.

En tanke på “Shimane prefektur

  1. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.