歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Okayama prefektur

1 kommentar

Okayama är prefekturen man tenderar att fara igenom, på vägen mellan Kobe och Hiroshima, eller tvärtom. Shinkansen stannar till i residensstaden Okayama men tittar man ut på perrongen så är det inte särskilt många som stiger på eller av. Men prefekturen har en speciell plats i bloggens åtsnörpta hjärta, det var den första prefekturen jag gjorde ett längre besök i, första japanska flickvännen kom nämligen härifrån. Stadens huvudgata, rakt ifrån stationen till den gamla borgen, är dessutom ett utmärkt promenadstråk där man på en timmes strosande får en utmärkt meny av det bästa Japan har att erbjuda, väl samlat och med stor variation. Bloggens känslor för Okayama förminskas heller inte av att en av bloggens gamla karaoke polare, Hashimoto Ryutaro, tidigare premiärminister, kom ifrån prefekturen.

Historiskt består prefekturen av tre feodala provinser, Bizen, Bichu och Mimasaka och för att överleva den krigiska Sengoku perioden lärde de sig tidigt att bygga allianser och samarbeta trots besvärande likheter i ambitionsnivå. Folk från Okayama anses därför vara goda förhandlare och mer kompromissvilliga än andra japaner. Det kan ha varit en bidragande orsak till att många japanska storföretag förlägger sina forskningslaboratorier och utvecklingsavdelningar till prefekturen, den goda tillgången på mark försämrar sannolikt heller inte valet. Prefekturens yta är på 7 113 km² vilket gör den till landets till ytan 15:e största prefektur, något mindre än Uppsala län. Och med en befolkning på 1 918 000 har prefekturen fler bosatta än Västra Götalands län. Detta ger 270 pers/km², klart under det nationella genomsnittet. Okayama är en av de prefekturer som konkret drabbats av problemen med en minskande befolkning. De flesta är koncentrerade till kuststräckan mot Japanska Inlandshavet, men hela norra delen av prefekturen består av små bergsbyar som avfolkas snabbt i takt med att invånarna dör ut. Skolor måste stängas då de inte kan rekrytera och ingen vill flytta till byarna trots att det ibland går att komma över ett fint hus för endast 100 yen.

Förutom residensstaden med sin svarta borg, en ovanlig färg på japanska borgar, och synnerligen vackra park Korakuen, så får den historiskt intresserade inte missa ett besök i Kurashiki, Okayamas näst största stad. Det är en av de bäst bevarade äldre japanska städerna då den skonades under andra världskriget. Kura betyder lager och det var här shogunatet förvarade en stor del av sitt rislager för västra Japan. Efter shogunatets fall behövdes de inte längre och för att förhindra deras förfall fick lokala hantverkare överta dem och byggde om många av dem till ateljé och butik på bottenplanet, medan de själva flyttade in en våning ovan. Området i Kurashiki där lagerhusen står kvar kallas Bikan (vacker syn) och när Japan skulle elektrifieras beslöt invånarna att de inte ville ha in elstolpar eftersom det skulle förstöra kvarterens unika historia (el kom senare via nedgrävda ledningar) och utseende. Den som vill få en känsla för hur det såg ut i Japan förr i tiden skall inte missa Kurashiki. Dessutom har Kurashiki Japans första konstmuseum för västerländsk konst, det är en märklig känsla att stiga in på Ohara Konstmuseum och mötas av tidiga målningar av El Greco, Monet, Matisse, Renoir och Gauguin, målningar som vi sällan har möjlighet att beskåda hemma i Europa.

Som andra prefekturer i västra Japan som vetter mot Inlandshavet har Okayama varma och fuktiga somrar, 28 grader är normaltemperatur i augusti och mellan 150 och 170 mm regn i juni och juli. I gengäld är vintrarna milda och torra, januari är den kallaste månaden med fem graders dyngsmedeltemperatur, så på dagen är 16 – 20 grader ingen ovanlighet, åtminstone i solen. Den som vill prova på bad gör bäst i att besöka någon av öarna mellan Okayama och Shikoku då kusten är allt för bergig för att plumsa i vattnet. Okayama har inte så många onsen jämfört med många andra prefekturer, men de har några av de mest natursköna då de ligger avsides längs exempelvis bergsjöar och fjällbäckar och kan rekommenderas till naturälskare.

Okayama är också prefekturen där Köpenhamns Tivoli skulle slå igenom i Japan. I utkanten av Kurashiki öppnade de en kopia av området mellan Rådshuspladsen och Hovedbanegården 1997. Japan upplevde något av en boom med etablering av utländska nöjesparker, 14 år tidigare hade Walt Disney Corp. etablerat Tokyo Disneyland som var en stor succé, det följdes av Universal Studios i Osaka och bredvid Disneyland anlades Disney Sea. Okayama ville inte vara sämre och övertalade danskarna att ställa upp. Äventyret varade elva år, 2008 stängdes entrén med fasansfulla skulder till borgenärerna. Barn som vant sig vid Space Mountain tyckte nog att Rutsjebanen var tämligen tam. Och Hans Christian Andersens flickorna med svavelstickorna står sig slätt mot Musse som karaktär och i popularitet.

För den Japanbesökare som har ont om tid, och inte vill avsätta mer än en dag i Okayama blir rekommendationen att lämna Kobe tidigt på morgonen, stiga av i Okayama, promenera runt i stadens norra delar som vimlar av gamla tempel, ett antal väl bevarade byggnader och ruinen av Bichu Takamatsu borg, skådeplats för ett av Japans mest storslagna seppuku (beskrivet i Vägen till Shogun), därefter promenera, om tiden medger, till parken och borgen, och om det är ont om tiden åka spårvagnen dit. Inhandla en eki-ben på stationen innan du åter stiger på Shinkansen för vidare färd till Shin-Kurashiki och som du intar under resan. På så vis hinner du med de två verkligt stora sevärdheterna på en och samma dag. Anländer sedan lagom till kvällen i Hiroshima för nya äventyr där.

En tanke på “Okayama prefektur

  1. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.