歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Välkommen till vildsvinets år 2019

Lämna en kommentar

Idag inträdde vi i vildsvinets år, på japanska kallat idoshi (亥年) ett av de tolv djuren i den astrala kalendern. Ur japanskt perspektiv kommer det att bli ett mycket speciellt år. Det är det 31:a i Heisei (平成) eran, också det sista. Siste april abdikerar nämligen nuvarande kejsare Akihito sin tron, och kronprins Naruhito blir ny kejsare. Därmed inleds också en ny era. För ovanlighetens skull skall den tillkännages före trontillträdet. Vildsvinets år är också speciellt ur ett politiskt perspektiv eftersom det är ett år då val till Nationalförsamlingens överhus, sangiin (参議院), sammanfaller med ”enhetligt regionalval”, då det skall väljas prefekturförsamlingar, guvernörer och borgmästare i de största städerna. De regionala valen hålls vart fjärde år och val till överhuset vart tredje, därför sammanfaller de vart tolfte år, och det sammanfaller således när vildsvinet definierar astralkalendern. Med andra ord blir det ett politiskt livaktigt år.

Det är det 36:e året i den sexgenariska astralkalendern och det innebär att i år befinner sig jord i yin, året skrivs därför formellt 己亥年 uttalat tsuchi no toi toshi och förra gången det begav sig var 1959. Enligt spådomarna skall då 2019 i mycket påminna om det som inträffade 1959. Så låt oss ta en kort titt på året som gick för 60 år sedan. Kuba fick ny ledare, Castro tog över efter Batista. EEC började fungera. Frankrike fick ny president, Charles de Gaulle. Största kollisionen med ett isberg sedan Titanic då danskarna förlorade 95 personer utanför Grönland. Ture Königson bröt med Fp för att få igenom ATP. Vasaloppet passerade 1 000 deltagare för första gången. Sverige får sin förste VM segrare i Formel 1 genom Joakim Bonnier. Ingemar Johansson blir världsmästare i tungvikt. Kineserna försöker sig på en invasion av Indien. V5 i trav introduceras. Oms på 4 % införs. Herbert Tingsten avgick som chefredaktör för DN. Getingår innebar att skördarna halverades. Så vad innebär då detta för 2019?

Utifrån den ovan angivna bakgrunden skulle det kunna innebära följande. Fria val på Kuba. Stärkt EG efter vårens val. Macron avgår. Något fartyg kolliderar med ett isberg. Liberal hoppar av för att få till en S-regering. Vasaloppet slår rekord med 20 000 deltagare. En kvinnlig förare vinner ett Formel 1 lopp. En svenska blir världsmästare i proffsboxning. Indien ger sig in i Kina. Nätspel med högsta vinsten 500 000 000:- införs. Momsen höjs till 30 % och Peter Wolodarski sparkas från DN efter någon skandal orsakad av Björn Wiman. Getingar spelar ingen roll längre för skördarna. Detta är som märks, synnerligen spekulativt. Spådomar har en tendens till det.

När jordstammen står i yin tillsammans med det bökande vildsvinet skall det vara ett bra år för vild växtlighet. Frön som legat lagrade under marken bökas upp i myllan och då jorden befinner sig i solen kommer de att spricka. Detta tas då till intäkt för att jordstamsvildsvinets år är ett då livet börjar spira. För att göra plats för detta måste det gamla dö. Alla som således är äldre än 60 och har en ålder jämnt delbar med tolv, således 72, 84, 96 och eventuellt 108 har därmed inte mer än tre år kvar i livet, då tolv skall delas med de fyra väderstrecken och resultatet blir tre. Att sannolikheten för detta är rimligt stor för 96 och 108 åringar är väl ingen överraskning, ävenså för en 84 åring man. Men i dessa tider är väl 72 närmast att betrakta som det nya 60. Är du skrockfull kan det dock vara på tiden att ta en närmare titt på ”sina affärer” som det brukar heta.

För den som under 2019 blir 24 eller 36 år gammal är det också skäl att vara på sin vakt. De vilda fröna tolkas nämligen också som oplanerade graviditeter för människorna, och de som är 24 och 36 år gamla är födda i vildsvinets år. Eftersom vildsvinet anses vara ett tänkande djur är det ett bra år för de som funderar på att ge sig i kast med högre utbildning eller eventuellt författa en avhandling. För dem födda i vildsvinets år är 2019 ett genombrottsår på det personliga planet, således en möjlighet att förverkliga sådant man skjutit framför sig av osäkerhet eller rädsla. Den som vill inleda en relation med en ny partner kommer lyckas bäst med de som är födda i harens och fårets år. Däremot bör man avhålla sig från de som är födda i tigerns år (ett år äldre än kaninerna).

Motsatsen till jordelementet är vatten, det innebär att allt jordrelaterat under 2019 besegrar det som är vattenrelaterat. Blandas jord och vatten får man dy eller gyttja, det är trögrörligt. Implikationen är att ifall personer som är knutna till jordelementet kommer i konflikt med dem som tillhör vattenelementet kommer jordpersonerna att gå segrande ur striden, men det kommer att gå trögt och kostnaderna för segern kan bli höga. Det kan leda till jordskred, vilket betyder att oskyldiga kan drabbas. Tanken är således att jordpersoner kan ha starkt förtroende i konflikter med vattenburna individer, men bör samtidigt att ha i åtanke ifall oskyldiga involveras, de kan få ta värre konsekvenser än nödvändigt.

För alla som har en ålder jämnt delbar med tolv under 2019 är det ett bra år att sjösätta nya projekt eftersom fröna kommer att spira. Lägg märke till att de inte blommar ut, men de får fäste i marken, slår rot och knoppar. Den som har idéer de vill försöka förverkliga bör således ta chansen om de tillhör vildsvinets år. Jämför vi den tanken med förra tillfället, nämligen 1959, så var det året den japanska, men även svenska ekonomin, verkligen tog fart. Tillväxttakten mättes i tvåsiffriga tal, det är väl mer tveksamt om det rekordet upprepas, men det ger åtminstone en antydan om att de astrala tecknen pekar på att möjligheterna föreligger, sedan är det upp till individerna själva att försöka förverkliga detta.

1959 upplevde Japan närmast en hysterisk dyrkan av den nya kronprinsessan Michiko, nuvarande kejsarinnan. Vi vet redan att det blir ett nytt tronskifte, nuvarande kronprinsessan, Masako, blir kejsarinna den 1 maj. Kommer vi att få se en likartad hysteri kring hennes person? Hon har avsiktligt hållit sig borta från det offentliga sökarljuset i många år. Det blir närmast omöjligt som kejsarinna, hon kommer att synas betydligt oftare, oavsett vad hon själv tycker om det. Förutsättningarna för ett liknande uppsving i popularitet föreligger således.

Den sedermera världsberömda dirigenten Osawa Seiji vann en internationell concours för dirigenter i Frankrike. Kojima Akiko tog titeln som Miss Universum, den första – och än idag en av två – japanskan som vann titeln. För Japan var det således ett överraskande stort år internationellt och dagens augurer är därför övertygade att 2019 även skall bli ett sådant år. Med tanke på Ingemar Johanssons knockout av Floyd Patterson så kanske även Sverige har något intressant att se fram emot under det kommande året.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.