歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Nara prefektur

3 kommentarer

Nara prefektur är den japanska statsbildningens jordmoder. Här finns på många sätt fler historiskt intressanta resmål än i Kyoto, men de flesta dateras tillbaka till tiden före skrifterna så vår kunskap begränsas till det arkeologiska utgrävningar kan förtälja oss. Flera av gravarna anses tillhöra tidiga kejsare och hovförvaltningen tillåter inte vetenskapen att störa deras eviga vila. Det betyder inte att det finns gott om källmaterial, bara att botten ligger djupare än vi tillåts gå. Prefekturen i dagens utformning är egentligen en delning av den tidigare större Osaka prefekturen då man försökte återskapa det gamla Yamato no kuni som var Japans ursprungliga namn. Under 600- och 700-talet var huvudstaden i stort förlagd till prefekturen. Först i Asuka och senare i dagens residensstad Nara som då gick under namnet Heijokyo, Fridfulla Palatsets Huvudstad. Buddismen infördes till Japan via hovet i Nara, så Japans äldsta buddisttempel återfinns här.

Nara är landets åttonde minsta prefektur med sina 3 690 km2, aningen större än Gotland. Befolkningen är på 1 365 000, något fler än i Skåne, och det ger dem än befolkningstäthet på 370 inv/km2, något över det japanska genomsnittet och aningen fler än i Stockholms län. Precis som Kyoto är Naraborna stolta över sin långa historia, men enligt kännare är de betydligt mera ”laid back” och tar inte tillvaron på samma allvar som Kyotoborna. För att ligga lite bortom de vanligaste allfartsvägarna har de en hedervärd samling Michelin restauranger att erbjuda resenären. Prefekturen dominerar Kii halvön sydost om Osaka och har ungefär lika långt till både Kyoto och Osaka med utmärkta tågförbindelser med tåg åtminstone var tionde minut vid låg belastning. Dessutom attraherar prefekturen inte lika många utländska resenärer som Osaka och Kyoto, därför är övernattningarna också billigare där, men då tillkommer tågbiljetter ifall man avser att åka mycket till de andra städerna. Fast, den som bor i Osaka eller Kyoto bör självfallet inte missa en dag eller två i Nara så i slutändan blir sannolikt tågresorna de samma.

Prefekturen kännetecknas av milda och torra vintrar, men inte överdrivet varma eller våta somrar som annars är normen i en stor del av Japan. Anledningen är att halvön sticker ut i Japanska Inlandshavet som har varma strömmar men också en mycket bergig sydkust så fuktig luft som följer i spåret av de varma strömmarna släpper fukten innan luftströmmarna når in över den bebodda norra delen av prefekturen. Det ger prefekturen rikliga fångster av varmvatten fiskar, men något mer begränsad av kallvattensvarianter, närheten till Kansai flygplatsen innebär att det dagligen flygs in fångster norrifrån, men sorterna blir naturligtvis dyrare med anledning av transportkostnaderna. Icke desto mindre har prefekturen en fantastisk mängd högt rankade washoku restauranger, alltså de som serverar det japanska köket. Prefekturens historia återspeglas ofta i restaurangmiljöerna, här går det att hitta matställen vars ägare är inne på både 15:e och 20:e generationen, och även om byggnaden säkerligen fallit offer för en jordbävning eller två så har den pietetsfullt byggts upp på nytt helt i enlighet med gamla ritningar och metoder.

Det verkligt speciella med Nara är alla dess historiska sevärdheter. Dess geografiska läge medför att när det inte längre var säte för huvudstaden så tappade det också det mesta av sitt strategiska värde så det har varit förskonat från marodörer, tempelbrännare och andra som förstör historiska minnesmärken. Residensstaden Nara är en kulturskatt av gamla ärevördiga buddisttempel. Det största och förnämsta är Todaiji (東大寺) eller Östra Stortemplet. Det är huvudtempel för Kegonshu (華厳宗) eller Kegonskolan som ofta är mer känd under sitt kinesiska namn Huayan som ingår i Stora Hjulet. Här återfinns Daibutsuden (大仏殿) som är Stora Buddha Hallen som innehåller världens största kopparstaty av Buddha (Vairochana). Den nuvarande hallen fick återuppbyggas 1709 på grund av en brand, och trots sin imponerande storlek är den 30 % mindre än originalet eftersom det var svåra tider. Todaiji utnämndes även som huvudtempel för alla Kokubunji (国分寺), de regionala tempel som etablerades för att sprida buddismen runt om i Japan. Därför har det också blivit det tempel som håller prästinvigningen för ett flertal sekter även utanför den egna Kegonskolan. Exempelvis invigdes Kukai, grundaren av den andra stora skolan Shingon (真言宗) här och därför hålls den traditionen vid liv. Det finns således en god möjlighet att man får bese en prästinvigning vid ett besök på Todaiji.

Todaiji är ett av Nanto Shichi Daiji (南都七大寺), de ”sju stora Nanto templen” där Nanto (南都) betyder ”sydlig huvudstad”, det namn som ofta användes om Nara när huvudstaden flyttats till Kyoto. De andra sex är Daianji (大安寺), Gangoji (元興寺), Horyuji (法隆寺), Kofukuji (興福寺), Saidaiji (西大寺) och Yakushiji (薬師寺). För den som är intresserad av buddism och hur den har spritts ut över Asien är detta självfallet ett resmål man omöjligen får missa. Det som skiljer Todaiji från de andra templen är rådjuren.

I parkområdet runt templet vimlar det av tama rådjur, runtomkring finns det små kiosker som säljer påsar med senbei (煎餅), grillade riskakor som är rådjurens huvudföda. I samma ögonblick du inhandlat en påse kommer det fram en mindre hjord som förväntar sig att bli matade. Var beredd på att de kan vara glupska, några är även fräcka och stoppar nosen i din jackficka, de saknar helt hämskor. För den som reser med barn blir det en upplevelse som barnen minns för livet (var redo med kamera och video, det går snabbt), och även om veterinärer regelbundet kontrollerar dem kan de ha angripits av fästingar så det är rådigt att vara varsam.

Nara är den prefektur som har flest registrerade arkitektoniska nationalklenoder, fler än både Tokyo och Kyoto, hela 71 byggnader fördelade på 64 olika platser. Det säger sig självt att den som har ambitionen att försöka inventera innehållet inte gör det på en dag eller tre, knappt ens på två veckor, då det skulle kräva fem om dagen. För den som inte har tid med mer än några få dagar gäller det därför att försöka planera så noga som möjligt. Lyckligtvis har Kinki Nihon Tetsudo (近畿日本鉄道) populärt kallat Kintetsu ett väl utbyggt privat järnvägsnät som gör att man tar sig runt i prefekturen både smidigt och snabbt. De har en alldeles utmärkt hemsida med tips på utflykter och resor. Enda nackdelen för den som inte behärskar språket är att den då bäst betraktas med hjälp av Chrome och Google Translate, som gör ett någorlunda acceptabelt jobb med att göra innehållet tillgängligt.

Prefekturen har länge tyckt att Kyoto får alldeles för stor del av turismen med tanke på hur mycket de själva har att erbjuda och har därför byggt en utomordentlig hemsida för utrikes ankommande turister på engelska. Men då de med skattemedel inte kan rekommendera privata järnvägar uteblir de smidiga förbindelserna i deras rekommendationer. Med en kombination av dessa två sajter går det emellertid att bygga upp en utmärkt resplan så man får med maximalt med attraktioner och kulinariska upplevelser på begränsad tid.

3 tankar om “Nara prefektur

  1. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

  2. Ping: Buddhismens historia i Japan | 歴史館

  3. Ping: Japanska demokratins historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.