歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Nagasaki prefektur

12 kommentarer

Namnet betyder den ”långa udden” och det är en adekvat beskrivning av prefekturen. Nagasaki var länge den del av Japan vi i Europa var mest bekant med. Exempelvis utspelar sig Puccinis Madame Butterfly här. I residensstaden med samma namn återfanns Dejima, den konstgjorda halvö där holländarna – de enda européer som tilläts från 1635 – hade sin handelsstation. Därifrån utgick alla beskrivningar av Japan som kom västvärlden till del. Det är också den plats där Japans kristna gömde sig under flera sekler och där den andra atombomben fälldes. Således den plats i Japan som historiskt har haft starkast koppling till Europa och USA. För att förstå relationerna mellan Japan och europeiska nationer måste man först förstå Nagasaki.

Prefekturens gamla provinsnamn är Hizen, men i den nya prefekturen ingår även de flesta större öarna i havet mellan Japan och Korea, således tillhör Tsushima Nagasaki och inte det betydligt mer närliggande Fukuoka. Enklast beskrivs prefekturen som Kyushus nordvästra udde och är den del av Japan man först stöter på ifall man kommer seglande västerifrån och har följt det asiatiska fastlandets kustlinje. Jesuiterna i mitten på 1500-talet kom seglande från Goa, via Macao och det var därför naturligt att de inledningsvis landsteg i Nagasaki, oftast i Hirado, innan Hizens daimyo byggde och skänkte Nagasaki till dem. Den ligger vid en utdragen vik med många småöar i och var därmed en helt naturlig hamn.

Nagasaki prefektur är till ytan mitt emellan Gotland och Västmanland med en befolkning som motsvarar Skånes. Det ger en befolkningstäthet på 326 pers/km2 eller precis under det japanska genomsnittet, men sjutton gånger mer än det gotländska eller 2,6 gånger det skånska. I princip motsvarar det ganska väl gamla Malmöhus län. Eftersom prefekturen också historiskt varit öppet för utlänningar, förutom holländarna fanns det en flera gånger större kinesisk koloni i Nagasaki, så är såväl affärsidkare som befolkningen vana vid närvaron av utlänningar och är oerhört tillmötesgående. Den långa kinesiska närvaron innebär också att den som är förtjust i olika kinesiska kök får sitt lystmäte mer än tillgodosett. Kineskrogarna är mindre anpassade till japanska smaklökar än på andra platser och krögarna är – med rätta – stolta över sitt utbud.

Prefekturen har ett milt årsklimat, varmaste månaden är augusti och då är medeltemperaturen runt 25 – 26° C, i den bergiga södra delen av Nagasaki runt 22° C, medan årets kallaste månad, januari, visar en medeltemperatur på runt 7° C. Den våtaste månaden är juni, då faller det runt 360 mm regn, men södra delen har hela 575 mm regn, torraste månaden är december då det faller runt 50 mm regn. Anledningen till det något svalare men ack så fuktiga klimatet är Tsushima strömmen som löper i sydvästlig riktning längs kustlinjen. Då Nagasaki inte ligger långt från det asiatiska fastlandet innebär det att prefekturen emellanåt tar del av väderfenomen därifrån. Exempelvis kan det vintertid falla stora snömängder från lågtryck som driver ned från Sibirien, men den höga medeltemperaturen innebär att det inte blir liggande.

Nagasaki stad, som mycket påminner om Göteborg, inte minst storleksmässigt, har ett pittoreskt spårvagnssystem och just spårvagnarna är kanske det bästa sättet att göra sin sightseeing på. Precis som SL, Västtrafik och Skånetrafiken har de betalkort som kan laddas. Med ett sådant kort är det enkelt att åka korta resor med spårvägen, promenera runt hållplatsen och återvända, eller följa spåren en hållplats eller två innan man åker vidare.

I Nagasaki är knappt fem procent av befolkningen kristna, för hela Japan är siffran strax under en procent. Den starka kristna närvaron innebär att Nagasaki är en av ytterst få orter som erbjuder intressanta kyrkor att beskåda, inklusive en katolsk domkyrka. Dessutom finns det ett antal genuina kinesiska buddisttempel. Det gör Nagasaki till kanske världens mest religiöst internationaliserade städer. För den som är nyfiken på hur olika religioner kan leva sida vid sida i bästa välmåga är det en speciell studieort. Det visas inte minst av att man även har ett professionellt baseballag som spelar i division två, Nagasaki Saints.

Vidare erbjuder Nagasaki ett av världens kanske mest fascinerande utflyktsmål. Hashima en ö som är mer känd som Gunkanjima (Slagskeppsön då den påminner om slagskeppet Tosa) är en numera obebodd ö, men var en gång i tiden sin egen lilla stad. Alla byggnader står kvar, även om naturen börjat ta tillbaka vad människan norpade från den. Ön är ofta stängd under tyfonsäsongen då överfarterna bedöms som allt för riskfyllda. Räkna med att utflykten tar hela dagen, men det är en upplevelse man inte kan vara med om någon annan stans.

I Nagasaki prefektur återfinns också Shimabara den plats där det sista stora slaget stod innan freden helt lade sig över Edo perioden. Upproret beskrivs ofta som de kristnas sista försök att utmejsla en egen enklav i Japan. I själva verket hade området drabbats av svält, efter konfiskatoriska skatteuttag, och i ren förtvivlan hade bondebefolkningen tagit sig in på Shimabara borg. Jesuitiska missionärer såg här en möjlighet att vigla upp befolkningen mot sina herrar. Shimabara borg, som på intet sätt är lika imposant som många andra medeltida japanska borgar, är icke desto mindre ett intressant utflyktsmål för den historieintresserade. Den som besöker Shimabara skall inte missa att äta kanzarashi, guzoni eller rokube udon.

Nagasaki är en upplevelse som skiljer sig från det mesta i Japan. Som fönster mot omvärlden har de varit första platsen för utländska nyheter och kuriositeter och det har satt sina spår i såväl befolkning som kultur.

12 tankar om “Nagasaki prefektur

 1. Ping: Nordiska pionjärer i Japan | 歴史館

 2. Ping: Oita prefektur | 歴史館

 3. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

 4. Ping: Saga prefektur | 歴史館

 5. Ping: Meisho den nionde kvinnliga kejsaren | 歴史館

 6. Ping: Holländsk underkastelse gentemot Tokugawa shogunerna | 歴史館

 7. Ping: Från Tsushimas horisont | 歴史館

 8. Ping: Japans internationellt mest kända person | 歴史館

 9. Ping: Japans och Koreas komplicerade relation – del 6 | 歴史館

 10. Ping: Golfens historia i Japan | 歴史館

 11. Ping: Fukuokas historia | 歴史館

 12. Ping: Brödets historia i Japan | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.