歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Miyagi prefektur

4 kommentarer

Prefekturen hamnade i världens blickfång den 11 mars 2011. En kraftig jordbävning följd av en på sina ställen fyrtio meter hög tsunami som runt residensstaden Sendai nådde hela tio kilometer in i landet innan den stannade. Närmare 16 000 miste livet och mer än 2 500 människor saknas fortfarande. Sedan dess har man kämpat med återuppbyggnad och livet har sedan några år återgått till det normala. Med andra ord är folket i Miyagi prefektur härdiga. De är också genuint glada och tacksamma över turister som söker sig till deras nejder då de ses som bekräftelse på att livet återvänt.

Under Tokugawa styret ingick Miyagi i en jätteprovins kallad Mutsu styrd av Date klanen. Fram till 700-talet beboddes den inte av japaner utan emishi folket, förmodligen dagens ainu men det finns motstående teorier, dock inga bevis åt vare sig ena eller andra hållet. Japan fick sin första shogun just för att kuva och slänga ut dessa emishi. Trots dess blodiga inledning i den japanska historien har prefekturen varit en av de fredligaste sedan dess. Den ligger otillgängligt och har obetydlig strategiskt värde så andra daimyo lät Date styra i fred, att Date Masamune var känd som dokuganryu (独眼竜), den ”enögde draken” och ansågs ha stigit upp ur havet underlättade säkert beslutet att avstå eventuella påtänkta attacker.

Från Tokyo tar man sig enklast med Tohoku shinkansen till Sendai, en resa på en och en halv timme. Bloggen har med en kompis en gång i tiden cyklat till Sendai, det tog tre dagar och för den äventyrligt lagde är det verkligen att rekommendera. Då man undviker tungt trafikerade vägar kommer man ut i bygderna och får träffa äkta japanska original som sätter spår i minnet livet ut. Men behärskar man inte japanska bör man åtminstone var uppkopplad mot Google Translate hela tiden, men bloggen måste erkänna en viss skepticism att GT klarar av de lokala dialekterna. Väl framme i Sendai börjar det intressanta. För en japansk storstad är den ovanligt behändig och den framkallar inte alls samma stresskänsla man kan falla in i när man befinner sig i Tokyo eller Osaka.

Prefekturen har ett förhållandevis behagligt klimat, augusti månad är varmast men medeltemperaturen ligger runt behagliga 23˚C och trots att vi befinner oss mitt i Tohoku är det begränsat med snöfall under vintern trots att medeltemperaturen då befinner sig några decimaler över 0˚C. Månaden man kanske skall undvika är september, det faller då närmare 220 mm regn. Befinner man sig i Miyagi vill man nämligen vara utomhus. Inte minst för att beskåda Matsushima som betyder tallöarna. De ligger utspridda, 206 för att vara exakt, längs Miyagis Stilla Havskust. Det är små stenöar där tallar, utan tillgång till mycket näring, slagit sig ned i trots mot naturlagarna. Det finns fyra speciella vyer över öarna, kallade sokan, magnifika vyn, reikan, vackra vyn, yukan, förtrollande vyn och ikan, storslagna vyn. För den som vill komma närmare går det också turistbåtar som åker runt bland öarna så att man får möjlighet att granska dem på närmre håll.

För den gastronomiskt lagde kan det vara bra känna till att Miyagi är känt för sina ostron, oxtunga, makrill, och wagyu, det välmarmorerade japanska oxköttet. I samband med radioaktiva utsläpp kring Fukushima reaktorn tvingades de nödslakta korna, men det innebar endast att de nu byggt upp en ny produktion från grunden och att den lokala biffen därför också prismässigt är överkomlig. Samtliga lantbruksprodukter från prefekturen har numera det japanska jordbruksverkets godkännande och utgör ingen hälsorisk. Speciellt ris som Miyagi koshihikari bör man inte missa, prova det gärna som sekigohan, högtidsriset som serveras vid speciella tillfällen. Sendais depachika eller källarplan i ett varuhus är en ren fröjd för budgetresenären, med smakprover och 20 kronor på fickan äter man sig proppmätt under en halvtimmes spankulerande bland stånden.

4 tankar om “Miyagi prefektur

  1. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

  2. Ping: Vila i frid Heisei, välkommen Reiwa | 歴史館

  3. Ping: Enögde draken från Oshu | 歴史館

  4. Ping: Japanska tunnelbanors historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.