歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Mera om politiskt tillsatta ambassadörer

Lämna en kommentar

William Francis Hagerty IV, oftast kallad Bill, är med stor säkerhet ett namn som få av bloggens läsare är bekant med. Han är Trumps ambassadör i Tokyo och som sådan ger han en bra inblick i hur den nuvarande (kaotiska) administrationen i Vita Huset fungerar. I ett inlägg om politiskt utnämnda ambassadörer, räknades ett stort antal av de amerikanska ambassadörer som tjänstgjort i Tokyo upp som bevis för hur seriöst en amerikansk president ser på landets relationer med Japan. Gemensamt för dem var deras kontakter och nätverk inom politik och statsförvaltningen, samtliga på högsta tänkbara nivå. De har gjort folk tjänster hit och dit, tjänster som de från andra sidan Stilla Havet har stor nytta av när de skall hålla komplicerade och dynamiska relationer levande mellan de två länderna.

Bill Hagerty är en intelligent man som gjort en strålande karriär i finansvärlden och är av allt att döma en hyvens karl som vill folk väl och anstränger sig för att fullfölja sina uppgifter. Ingen skugga skall således falla på honom. Men, i jämförelse med sina företrädare saknar han kontaktnätet, har inte en uppsjö av tjänster att kvittera in, saknar tung erfarenhet från statsförvaltningen och har inte suttit i kongressen. Han arbetar också för en chef som byter åsikter oftare än för långa slipsar. Men han representerar det som Trump verkar värdera över allt annat; otvetydig lojalitet. Därmed tvingas han också byta fot när chefen gör det och i mellanstatliga relationer skapar det osäkerhet. Precis som Marknaden så värderar utrikesförvaltningar stabilitet eftersom den är förutsägbar.

Under det dryga året Trump varit president har Abe mött honom fler gånger redan än vad som brukar vara normen för en hel ämbetsperiod. Det är svårt tolka det som annat än ett utslag av oro och osäkerhet när premiärministern känner sig tvingad att personligen gå in och åsidosätta de regelrätta kanalerna. Det normala är att högstatusbesöken skall fungera som ett komplement, inte ett substitut. Självklart förvärras situationen av det som för närvarande sker på den koreanska halvön. Trump vill ha, och ser ut till att få, ett atomvapenfritt Nordkorea, men det lämnar alla de kortdistansrobotar som når Japan med lätthet. Även om de inte skulle ha atomstridsspetsar utgör de fortfarande ett obehagligt hot och Nordkorea har en lång historia av att skaffa sig fördelar genom uppvisandet av välvillighet gentemot hot de själva skapat.

Ett annat säkerhetspolitiskt problem, som är betydligt mera utdraget, är återlämnandet av två amerikanska baser på Okinawa. Den ena är ett flygfält för Marinkåren som heter Futenma och det andra är samma kårs logistikcenter som kallas Camp Kinser. Den förra i Ginowan den andra i Urasoe, två angränsande städer med drygt 100 000 invånare var. Det är mer än 20 år sedan amerikanerna utlovade att omlokalisera flygfältet, som ligger mitt inne i centrala Ginowan och bemannas av helikoptrar och Osprey, ett VTOL plan. För mindre än en månad sedan föll en dörr av från ett Osprey flyg på väg in för landning, dörren landade på en skolgård, men då det var lektioner skadades lyckligtvis ingen. Camp Kinser är påtagligt underutnyttjat eller om man så föredrar, överdimensionerat. Okinawa med mindre än 1 % av Japans landyta står värd för 70 % av de amerikanska basernas totala markutnyttjande.

Amerikanska ambassadörer brukar under sin mandatperiod (i modern tid är fyra år normen) förlägga ett endags besök till prefekturen. Ett kort möte med guvernören för fotografering och handskakning, därefter en rundtur till några av baserna och generalkonsulatet i Naha. Frågan är känslig och de har inget att vinna på ett längre besök, men de får inte heller någon riktig känsla för hur lokalbefolkningen upplever den amerikanska militära närvaron. Hagerty har ännu avstått från liknande besök, sannolikt vill han invänta ett tillfälle som ger minimalt bakslag i media. Den lokala pressens missnöjesrapportering kan han säkert leva med, men rikstidningar och TV bör helst vara upptagna med annat.

Futenma skall, enligt planerna, omlokaliseras till Camp Schwab uppe på den betydligt glesare befolkade nordöstra delen av Okinawa ön. Men protester försvårar utbyggnaden och konstruktionen av landningsbanor. Nuvarande guvernören, helt nyligen diagnosticerad med cancer, Onaga Takeshi, lovade i sin valrörelse att stoppa förflyttningen och insisterade på att basen skall bort från ön. Problemet han dras med är att frågan är nationellt ägd och inte regionalt. Hagerty behöver här gå en delikat balansgång mellan den lokala opinionen, som är förhållandevis accepterande, och de nationella säkerhetsintressena. Intressen som utan lokalt stöd blir svåra att upprätthålla. Detta är komplicerade frågor som kräver kulturell insikt och politisk fingertoppskänsla. Inte helt lätt med en chef som föredrar att agera demagog i en talarstol inför beundrande massor.

Att Trump och hans administration fokuserar allt för mycket på ovidkommande frågor och blir upplåsta i inhemska medieskandaler har skapat ett vakuum i östra Asien och det har Kina upptäckt. Sakta men säkert flyttar de fram sina positioner. En konstgjord ö i Sydkinesiska sjön, drönare över ett par obebodda öar kallade Senkaku av Japan och en ny internationell roll i oljehandeln för den egna valutan. Detta är snårigare, mer intrikata manövrar som det varken går att bluffa eller agera bufflig för att nå en lösning. Här krävs diplomatiska strategier, samarbeten mellan länder och inom amerikansk statsförvaltning, men också visioner och samsyn. Mot de kraven väger obrottslig lojalitet lätt. Det känns symptomatiskt för hur den nuvarande presidenten driver sitt Vita Hus i jämförelse med sina företrädare. De var aldrig rädda att utnämna kompetenta personer från det motsatta lägret, väl medvetna om att deras lojalitet alltid var riktad mot det enda som i sammanhanget betyder något; nämligen nationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.