歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Mannen som kunde startat första shogun dynastin

2 kommentarer

Den förste som tilldelades titeln Seii Taishogun var Otomo Otomaro, samma år som kejsaren förlade sin nya huvudstad till Heiankyo. Men han var aldrig en nationell militär ledare, utan en lydig general som följde kejsarens önskan. Istället är det Minamoto no Yoritomo som brukar få ikläda sig rollen som den förste shogun, då han etablerade militärstyret, kallat bakufu på japanska, som han förlade till Kamakura. Den rollen kunde ha gått till hans kusin Minamoto no Yoshinaka eftersom kejsaren utnämnde honom till just Seii Taishogun innan titeln gick till Yoritomo. Så varför räknas då inte Yoshinaka som grundare av den första shogun dynastin?

Han gick också under namnet Kiso Yoshinaka då Kiso var den region han satts att administrera. Konflikten mellan Taira och Minamoto pågick för fullt och prins Mochihito-Oo som var tredje son till kejsare Go-Shirakawa beordrade Yoshinaka att mönstra en armé och slå tillbaka Taira klanen. Trots att Taira no Koremori förde befäl över betydligt större styrkor lyckades Yoshinaka besegra dem i slaget vid Kurikara passet. Segern fick krigets vindar att vända, upp till det slaget hade Taira klanen dominerat striderna. Yoshinakas seger har gått till historien för sin förslagna taktik. Yoshinakas spanare noterade att Taira no Koremori delat sin styrka i två delar varav halva skickades genom Kurikara passet. Yoshinaka lät då sina män plantera ut 30 av hans banér på höjderna för att ge intrycket att de var betydligt fler än de var i verkligheten. Koremori föll för tricket och beslöt att slå läger för natten. När de låg och vilade sig slog Yoshinaka till och tog dem med överraskning. Exempelvis använda han oxar vars horn han fäst facklor vid och drev dem på panikflykt ned för berget.

Segern medförde att Taira drog sig ur Kyoto för att slicka såren och tog med sig barnkejsaren Antoku, fem år vid den här tiden, för att därigenom göra gällande att även om de inte kontrollerade Kyoto så skyddade de kejsaren och var därmed indirekt Japans rättmätiga ledare. Minamoto klanen ansåg självklart detta vara trams och lät istället utnämna Antokus farbror till kejsare under namnet Go-Toba. Yoshinaka var den som först red in i Kyoto från Minamoto klanen. Go-Toba lät då utnämna Yoshinaka till Seito Taishogun, som var den äldre fullständiga benämningen på en av shoguntitlarna, den andre är Seii Taishogun. Den förra kan översättas till Strategos för kuvande av de östra barbarerna, medan den senare är mer allmängiltig och specificerar inget väderstreck för dessa barbarer. Historikerna tvistar emellertid om riktigheten i titeln. Vissa äldre källor uppger nämligen att kejsaren gav honom titeln som Seii Taishogun. Det som kanske talar emot är att Minamoto klanen kontrollerade östra Japan, och även om Taira var på drift var de ännu ej utslagna. Att ge honom titeln för östra Japan framstår således som logiskt.

Det som talar för är att Taira flytt västerut, ända bort till Kyushu och som incitament för att helt annihilera klanen borde det till en finare titel än att endast kontrollera östra Japan, samt att året efter tilldelas titeln till hans kusin Minamoto no Yoritomo. Frågan om Yoshinakas titel sätts aldrig på sin spets för kusinen jagar ner honom och dödar honom i slaget vid Awazu. Yoshinaka avlider den 20:e dagen, första månaden eller den 4 mars i den gregorianska kalendern. Det innebär att även utifall att kejsaren tilldelat honom titeln som Seii Taishogun så fanns det aldrig tid till någon tillträdesceremoni. Yoritomos halvbror Minamoto no Yoshitsune fortsätter västerut och förintar Taira klanen i sjöslaget vid Dan no Ura den 25 april 1185. Därmed behärskar Minamoto klanen Japan militärt. Därmed kommer Japan att stå under ett militärt klanvälde i nästan 700 år, 682 för att vara precis, och 679 för den som vill räkna bort Kenmu restaurationen mellan 1333 och 1336.

Hade Yoshinakas kusin Yoritomos styrkor under ledning av Minamoto no Noriyori och Minamoto no Yoshitsune inte hunnit ifatt honom och besegrat honom i slaget vid Ujigawa under inledningen av 1184 är det högst sannolikt att han istället varit grundaren av den första shogun dynastin. I realiteten innebär det att kusinmord var det som ledde till Japans högsta militära post och etablerade prejudikat för de nästa 700 åren.

2 tankar om “Mannen som kunde startat första shogun dynastin

  1. Ping: Geishans historia | 歴史館

  2. Ping: Vad var egentligen en shogun? | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.