歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Samurajen som levde igenom Sengoku perioden

2 kommentarer

Hojo klanen var en av de dominerande under 1500-talet, den etablerades av Hojo Soun och styrde över Sagami eller dagens Kanagawa och styrde sin domän från östra Japans främsta borg i Odawara. Hans tredje son fick namnet Genan och levde till 97 års ålder, född 1493 och avled helt i slutet av 1589. Hans levnad blev ett föredöme när samurajen gick från krigare till förvaltare. Och hans samtid förundrades över hans förmåga att leva så länge. Inte minst då de var vana vid att naturkatastrofernas kölvatten drog med sig tyfus, kolera och andra sjukdomar som resulterade i många dödsoffer långt efter att katastrofen av överstånden.

Redan som liten fick han studera vid templet Kongo-oin i Hakone, gränsstationen som skärmar av Kantoslätten mot västra Japan. Sannolikt planerade fadern att kontrollera hela Kanto – östra Japan – och för det ändamålet behövde han begåvade söner. Resultatet blev att Genan blev buddistmunk och därmed mer analytisk och stillasinnad än sin hetlevrade emotionella far. Hans far försåg honom med 4 400 silvermynt (kan), idag motsvarande 2 500 000 kronor, det finns således ingen anledning tro att hans munkliv var direkt asketiskt. Det kan ses som faderns sista gest mot sonen han hade med ett av sina sidorum, han gick nämligen bort fyra månader senare.

Detta kan jämföras med Hojo klanens totala utgifter för sina direkt underställda vasaller. I räkenskaperna för Eiroku 2 (1559) finns det nämligen uträknat att de 390 vasallerna erhöll 64 250 kan silvermynt, eller 36,5 miljoner kronor i dagens pengar, men utslaget på dem blir det inte ens 100 000 kronor per person. Att sonen erhöll ett så stort belopp kan rimligtvis endast bero på en sak, han hade tränats i bågskytte, svärdsfäktning och ridning av de bästa lärare som gick att uppbringa i den delen av Japan.

Hans rykte som pilbågsskytt var vida spritt och det finns mer än en dagboksanteckning om att hans förmåga med pilbågen saknade motstycke. Han kom därför att spela en framträdande roll när Hojo klanen i september 1535 var involverad I strider med Takeda Nobutora, far till Takeda Shingen och senare i november mot Uesugi Tomooki, två av de mest framträdande krigarklanerna vid den här tiden.

Men Genan längtade tillbaka till templen, lugnet, meditationen och de akademiska traditionerna. Det skulle inte bli så, Hojo klanen drabbades av av regelbundna dödsfall bland hans syskon, onklar och syskonbarn. Duktiga krigare och skickliga ledare var en bristvara så Genan tvingades av klanlojalitet träda in på scenen oftare än han önskade eftersom klanfursten tenderade att vara tillfällig och med åren framstod hans erfarenheter som obestridliga i ett samhälle som värderade senioritet. Under 1560-talet var dödsfallen påtagliga, inte minst eftersom klanens ledargarnityr var något äldre än Genan.

I ett försök att undkomma krigsråd, strider och strategikonferenser erbjöd han sig vid 76 års ålder att anlägga trädgården i Sounji, templet som byggt till klangrundarens ära i Hakone. Den finns kvar än idag precis som han anlade den och är ett representativt exempel på Rinzai sektens syn på Zen meditation. Därmed fick han också tid över till egen meditation och inte minst kontemplation över det inbördeskrig som pågick runt honom i hela riket.

På ålderns höst fick han av naturliga skäl ständigt frågor från omgivningen hur han gjort för att leva så länge. Anmärkningsvärt för en samuraj påpekade han att ju färre bataljer man deltog i desto större sannolikhet för att leva länge. Han menade att den tid han lade på téets väg, skriva poesi och anlägga trädgårdar var de starkast bidragande orsakerna. De skapade inre harmoni och utan inre harmoni blev man lätt offer för yttre demoner, menade han.

Han gick bort vid årsskiftet vid 1590 och hade levt igenom i stort sett hela sengoku perioden, sett Oda Nobunaga resa sig över mängden men bli lönnmördad och Toyotomi Hideyoshi ta upp den fallna manteln för att ena riket under en härskare. När han dog var Hideyoshi i full färd att planera sin attack mot Odawara borg. Nio månader senare var Hojo klanens saga slut, annihilerad av en brutal bondson från dagens Nagoya. Hojo Genan slapp uppleva den förnedringen, med nöd och näppe.

2 tankar om “Samurajen som levde igenom Sengoku perioden

  1. Ping: Shugo daimyo eller sengoku daimyo? | 歴史館

  2. Ping: Kumamoto borgs historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.