歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Iwate prefektur

3 kommentarer

Iwate prefektur är Japans mest glesbefolkade prefektur. 83,8 pers/km2 innebär ändå att det endast är Skåne och Stockholms län som är mer tättbefolkat än Iwate, således en god illustration på just hur tättbefolkat Japan är. Anledningen är naturligtvis att ytan är stor, 15 275 km2 gör det till Japans näst största prefektur, ungefär en femtedel av Hokkaido. Således mindre än såväl Gävleborg som Värmland, men aningen större än saligt insomnade Älvsborgs län. Den andra orsaken är att det ligger högt upp i norr på Honshu, den japanska huvudön.

Ursprungligen kallades hela norra delen av Honshu för Tohoku, och begreppet används än idag ungefär som vi använder Götaland eller Svealand. Det var först 801 som området kom under japansk kontroll, fram till dess beboddes det av emishi, som antas vara ett annat namn för ainu, eftersom de pressades norrut och slutligen flydde till Ezo, nuvarande Hokkaido. Den som lyckades erövra regionen var Sakanoue Tamuramaro, den andre mannen i Japans historia som erhöll titeln shogun. Han besegrade Aterui och More, två av emishifolkets mest framträdande generaler, bland annat besegrade de hans företrädares armé på mer än 1 000 soldater, en mycket hög siffra vid den här tiden.

Det finns antecknat att kejsaren redan 709 skickade trupper till Mutsu, som är det gamla namnet för Iwate, för att kväsa uppror. Kejsaren ansåg uppenbarligen att området tillhörde Japan, även om han inte utövade någon kontroll där. Från senare delen av 1000-talet tog en gren av Fujiwara klanen över styret av Mutsu i kejsarens namn, men de besegrades av Minamoto no Yoritomo 1189 som placerade det under sin egen kontroll. Under Sengoku perioden kom inte bara Mutsu men även de andra provinserna att domineras av Date klanen, där Date Masamune¸ eller den ”enögde draken” är den mest kände provinsfursten.

Namnet Iwate är minst sagt besynnerligt eftersom det ordagrant betyder ”stenbumlingshand” och legenden är att templet Mitsuishi, eller ”tre stenar” i Morioka, residensstaden, uppstod som ett resultat av ett vulkanutbrott. Anden som bebodde templet skyddade lokalinvånarna och när en otäck djävul trilskades med dem bad de till anden att göra något åt denna djävul. Anden fäste djävulen vid de tre stenarna och tvingade fram ett löfte och för att besegla det fick djävulen bränna in sitt handavtryck i en av stenarna. Således en stenbumlingshand, när det regnar påstår de lokale att man fortfarande kan se handavtrycket.

Nordbor känner sig instinktivt hemma i Iwate eftersom det är kallt, medeltemperaturen vintertid är ett par minusgrader och på sommaren går kvicksilvret sällan över 23 grader. Kylan innebär också att fornminnen bevaras väl och därför vet vi att prefekturen varit befolkat sedan åtminstone 3 000 år f.Kr. Här finns fler arkeologiska artefakter från stenåldern än någon annan stans i Japan. För den som är nyfiken på Japans äldre historia rekommenderas ett besök i Hiraizumi, som ligger i prefekturen södra del. Här etablerade Fujiwara sin residensstad, speciellt bör templen Chuson-ji och Motsu-ji besökas.

Till Iwate kommer man smidigast med Tohoku Shinkansen som utgår från Tokyo centralstation, men påstigning i Ueno är enklare och snabbare. Slutstationen var tidigare Morioka, men tåget fortsätter numera hela vägen till Aomori och skall förlängas till Sapporo. Till Morioka är det ganska exakt 500 km, det innebär att med en Hayabusa, det snabbaste av tågsätten, är man framme på strax över två timmar. Bästa tid för ett besök är mitten av september, sommarvärmen dröjer sig kvar dagtid men löven slår om till rött och skapar en färgrik kontrast. Mer att läsa finns här.

3 tankar om “Iwate prefektur

  1. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

  2. Ping: De heta badens nakna historia | 歴史館

  3. Ping: Enögde draken från Oshu | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.