歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Så kom då Abe till Stockholm till slut

2 kommentarer

Så kom då äntligen Japans premiärminister, Abe Shinzo, på sitt besök till Stockholm. Det som var tänkt att gå av stapeln under Golden Week, försköts istället till inledningen av sommaren på grund av Kim Jong-Un. I samband med G20 mötet i Hamburg passade han också på att göra bilaterala besök i Belgien, Tyskland, Danmark, Finland och Estland. Samtidigt låg hans tankar säkerligen mer på den regeringsombildning som förväntas ske om ungefär en månad, orsakad av ett plötsligt fall i opinionen efter ett antal skandaler med dels hans försvarsminister men även stöd från hans hustru till en nationalkonservativ skola i Osaka.

Abe är den tredje längst sittande premiärministern, de flesta brukar inte klara sig mer än ungefär ett år, men Abe är under sin andra period inne på fjärde året. Det starka stödet i opinionen har de mer konservativa krafterna inom hans parti, LDP, försökt omsätta i en revidering av grundlagen så att den för dem förhatliga §9 som förbjuder Japan att lösa internationella konflikter med krig tas bort. Kinas ständigt ökande närvaro i Sydkinesiska havet går dem på nerverna och de vill etablera en kraftigare egen närvaro i området för att avskräcka kinesiska äventyrligheter.

Men det mest konkreta hotet kommer för närvarande från Pyongyang och Abe hoppas säkert på svenskt stöd, eller åtminstone förståelse, för en offensivare japansk utrikespolitik. Genom den svenska övervakningskommissionen i den demilitariserade zonen kan Sverige bidra med att för nordkoreanerna tydliggöra det internationella samfundets gemensamma ståndpunkt. En neutral röst, även om Pyongyang säkerligen ser Sverige som mer av en smygallierad än en neutral observatör, kan i ett avgörande skede bidra till att konflikten inte eskaleras. Inte minst när president Trumps åsikter om Kinas insatser gentemot Nordkorea svänger varje vecka.

Gissningsvis ville man från svensk sida framhålla de insatser man gjort för att få till stånd frihandelsavtalet mellan Japan och EU under Cecilia Malmströms kommisionärsansvar. Dessutom har Lövens lakejer på UD säkert försökt stensätta vägen för det 150-årsjubileum av de bilaterala relationerna som skall firas i Tokyo nästa år. Problemet för Sverige där är att de flesta länderna i Europa har samma jubileum att fira ungefär samtidigt. Dessutom är alla på den japanska sidan betydligt mer fokuserade på förberedelserna inför olympiaden. Förhoppningsvis kommer man att avsätta tid och resurser för att införa ett bilateralt system för sk work-holiday visa, således kommer folk från båda länder att kunna visats i varandras länder en längre tid, gissningsvis ett år, kanske två, och arbeta temporärt utan att därmed bryta mot visabestämmelserna.

Ett viktigt samarbetsområde kommer att vara mellan ESS (European Spallation Source) i Lund och J-PARC (Japan Proton Accelerator Research Complex) i Ibaraki för att bättre förstå neutroner. Den japanska anläggningen har varit igång i snart tio år, det innebär att inkörningsproblemen bör vara avklarade. Lärdomarna från den processen bör rimligen bidra till att ESS snabbare kommer att kunna tas i drift.

Med anledning av det stora avståndet länderna emellan är det lätt glömma bort att vi delar samma granne, Ryssland. Den allt mer nationalistiska aggressiviteten från Kreml har säkerligen därför också varit på dagordningen och frågan är om man inte bör överväga ett intensivare informationsutbyte. Om sådana frågor varit uppe är det knappast något som tas upp i gemensamma deklarationer.

Mötet mellan regeringscheferna gav således inga nya initiativ för relationerna mellan Sverige och Japan men nuvarande samarbetsområden stadfästes på högsta nivå. En bekräftelse som bör underlätta arbetet, åtminstone över den närmsta tidsperioden, för de som på båda sidorna ansvarar för det praktiska samarbetet. Ambassadörerna Yamazaki och Robach, som bägge sitter långt borta från sina respektive hemmaministerier har förhoppningsvis erhållit bättre responstider på sina missiv.

2 tankar om “Så kom då Abe till Stockholm till slut

  1. Ping: Sverigedemokraterna från japansk horisont | 歴史館

  2. Ping: Olympiad eller ingen olympiad, det är frågan | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.