歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Japans huvudstad 1583 – 1868?

5 kommentarer

För att tala på ren internetska, WTF? Ungefär så var reaktionen igår när sökfrasen som utgör rubrik för dagens inlägg dök upp i flödet. De flesta söker på Google som krypterar sökningarna så att endast Google kan dra nytta av informationen, att bloggen fick klarsyn beror på att de två sökarna nytjat Bing och Yahoo. Den som söker på något relaterat till japansk huvudstad, särskilt om det är historiskt relaterat, hamnar lätt på inlägget som heter ”Japans alla huvudstäder”, ett försök att beskriva hur det varit besvärligt att definiera den japanska huvudstaden men också att den flyttat runt betydligt mer än de flesta känner till. Men varför i all världen avgränsas sökningen till tiden mellan 1583 och 1868?

Det senare årtalet är lättare att förstå, det är när Edo byter namn till Tokyo och kejsare Meiji flyttar dit från Kyoto. Men var i all världen kommer 1583 ifrån? Det är inget signifikativt årtal när det gäller huvudstäderna, tvärtom var Japan i uppror efter Oda Nobunagas död året innan och Toyotomi Hideyoshi var i full färd med att försöka konsolidera sin nyfunna maktposition, men det skulle dröja fram till 1589 innan han kan sägas kontrollera riket, men då gjorde han det i sin position som kanpaku och inte shogun, som tycks vara en vanligt förekommande missuppfattning. Kanpaku var en civil post, direkt underställd kejsaren. Som sådan måste han sägas utgå från dåvarande Heiankyo, alltså dagens Kyoto. I realiteten styrde han från antingen Osaka borg eller Fushimi borg, den senare i nära anslutning till Kyoto, men en stor del av 90-talet spenderade han på Nagoya borg, som inte ligger där läsaren tror, utan den fanns på norra Kyushu varifrån han försökte fjärrstyra invasionerna av Korea och kriget mot Ming. I realiteten var således dessa borgar att se som platserna för det japanska styret även om det med moderna ögon kan te sig aningen mobilt.

Kyoto blev huvudstad redan 794 när kejsare Kanmu flyttade dit efter bara drygt tio år i närliggande Nagaokakyo. Det var således huvudstad nästan 800 år före de sökparametrar som använts. Varför förneka staden dessa 800 år? Efter bloggens initiala WTF reaktion blev nästa att den stackars sökaren måste ha fått något om bakfoten, men när den exakt identiska sökfrasen dök upp en andra gång, bara inom en ungefärlig timmes tid, står det klart att här ligger en större dumhet begravd än den initiala reaktionen reflekterade. Någon, i media eller kanske en lärare, måste ha satt upp dessa parametrar och då kunskap numera ersatts av den intellektuella lättjan att googla är det vad folk har gjort. Men det är tveksamt om de blivit så mycket klokare på de resultat som erhålls (prova själv, men räkna bort detta inlägg). Eftersom sökpremisserna är så felaktiga finns det heller inga sidor som besvarar dem.

En tanke att leka med är att man vill göra gällande att Edo, snarare än Heiankyo, var de facto huvudstad under Tokugawa styret. Det var trots allt från Edo borg som det politiska styret utgick, kejsaren var då som nu huvudsakligen en symbol, och inte för folket utan för de olika provinsfurstarna. Men även i detta fallet hamnar årtalet 1583 helt fel. När Ieyasu red in i Edo 1590 var det en obetydlig fiskehåla, när han utnämndes till shogun 1603 var det en byggarbetsplats, ett tillstånd som bestod åtminstone fram till 1630 ungefär. Ieyasus sonson, Tokugawa Iemitsu, var den som slutligen lyckades konsolidera klanens makt. Vill man tala om Edo som alternativ huvudstad till Heiankyo bör man i så fall utgå från årtalet 1651, när han avled och de shoguner som skulle efterträda honom ansågs som självklara härskare av provinsfurstarna (även om en del muttrade till det bittra slutet).

Leker vi med tanken på att det gick att genomföra opinionsundersökningar på 1700-talet så skulle sannolikt mer än hälften av de tillfrågade på frågan om Japans huvudstad svarat Edo, medan resten framhävt Kyoto. Majoriteten hade enkelt berott på att Edo var så mycket större än Kyoto vid den här tiden, men än idag finns det gott om japaner, särskilt om de är bosatta runt Kyoto som anser att Kyoto fortfarande är huvudstad, och ur ett strikt kulturellt perspektiv är det förståeliga argument som presenteras av anhängarna. Men utanför denna krets är det knappt någon som skule förneka Tokyos snart 150 åriga histora som landets huvudstad.

Så nästa gång någon eventuellt frågar dig om Japans huvudstad mellan 1583 och 1868 så är det givna svaret; ”Varför i helvete 1583? Det saknar totalt logik! Men om du undrar vad som var Japans huvudstad mellan 794 och 1868 så är det formella svaret Heiankyo, mera känt som Kyoto för de obegåvade. Medan det reella är betydligt mer komplicerat. Är det en essäfråga?”


P.S. Vill du verkligen slå din lärare på tasken kan du ta del av detta mer akademiska inlägg. Kom bara ihåg att du nu hamnar utanför de angivna årtalsparametrarna.

5 tankar om “Japans huvudstad 1583 – 1868?

  1. Ping: Japans alla huvudstäder | 歴史館

  2. Tack för att du lär mig hela livet. 😎😋

    Gilla

  3. Ha,ha. Då har man lärt sig ytterligare en historisk sak om Japan. Tänk att man lär dig hela livet 🤣Tack för detta.

    Gilla

  4. Ping: Japans huvudstäder 794 – 1868 | 歴史館

  5. Ping: Den ultimata sammanställningen av japanska huvudstäder | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.