歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Japanskor som japanska män undviker

1 kommentar

En japansk sajt som heter Minna no koe (Allas röst) genomför anonyma enkäter över en telefonapp, baserat på numret kan de sedan dela upp svaren på olika åldersgrupper, geografisk belägenhet och kön, därigenom ges en mera nyanserad bild. Under en tvåveckors period i månadsskiftet april-maj frågade de män vilka egenskaper hos en kvinna som skulle förhindra dem att inleda en relation. Eftersom inlägg om japanska kvinnor hör till de mer lästa på bloggen kan det ju vara lämpligt att delge resultaten. Det är nämligen ur denna kvinnopool som de flesta västerländska män kommer att hitta en eventuell moatjé.

9 415 män besvarade enkäten och 555 av dem, eller 5 % av dem kunde inte tänka sig en kvinna som endast visade tacksamhet gentemot den man hon är tillsammans med. För att ett eventuellt äktenskap i Japan skall fungera förväntar dessa män således att kvinnorna skall vara omtänksamma mot andra i deras omgivning. Lite fler, eller 631 ansåg att bruk av manliga ord eller manér var oacceptabelt. För den som inte förstår japanska kan detta te sig märkligt, men det japanska språket gör stor skillnad på manligt och kvinnligt språkbruk (en av anledningarna till att de klarar sig utan pronomen, både de personliga och relativa). En kvinna som använder manligt språkbruk eller gester anses därför allt för bossig och det finns en presumtiv rädsla att hon egentligen är lesbisk. Detta är något för svenska kvinnor att tänka på ifall de är intresserade av japanska män. Nästan en fördubbling, eller 1 043 personer (11 %) kunde inte tänka sig att vara med en kvinna som uttalade sig negativt eller klagade. Deras resonemang är att den som klagar på exempelvis föräldrar, chefen eller väninnorna inom en inte all för snar framtid kommer att klaga lika mycket på sin make.

Oförmåga att hantera pengar ansvarsfullt fick 1 219 röster och var vanligast bland män över 60, detta då pensionen börjar bli verklighet. För svenskar med separat ekonomi kan det vara lite obegripligt, men i Japan är det hustrun som hanterar hela hushållsbudgeten, hon har hand om makens bankbok och delar ut spenderpengar till honom. Med tanke på hur mansdominerat samhället i övrigt verkar framstår det säkert som förvånande. Men det är tradition, män gjorde av med alla inkomster på saké och damer. För att hushållet skulle fungera var det naturligt att hustrun fick hantera börsen. Men bland dessa finns det kvinnor som kan spendera som om de vore män. Gucci skor, Chanel klänningar och Vuitton väskor proppas in i redan underdimensionerade garderober. Män från Yamaguchi, Shimane, Ibaraki och Yamagata var speciellt känsliga på den här punkten.

1 529 personer (16 %) röstade på ”självcentrerade prinsesstyper” en kvinnotyp det finns gott om i Japan, särskilt de som är under 40 år. Det beror på att deras pappor haft dåligt samvete över sin bristande närvaro och har kompenserat genom att ge dem allt de pekar på och vill ha (bloggen har tidigare nämnt deras bristande förståelse för psykologiska konsekvenser) och de anser sig nu berättigade till en livsstil som fortsätter i samma anda. Männen i deras värld är således kringvandrande plånböcker vars enda syfte är att tillfredsställa deras materiella behov. Eftersom tillfredsställelsen är kortlivad gäller det att ha en plånbok som ständigt fylls på. De ”ohygieniska” fick 1 807 röster (19 %), här infaller sådant som för mycket make-up, har inte med sig trosbyte efter besök på kärlekshotell eller kommer i en svettig blus till en kvällsdejt efter arbetsdagens slut. Det kan tyckas hårt som krav men för det första har japanerna en lång och djup tradition av religiöst betingad renlighet. För det andra förlänger de orenligheten till resten av hennes liv, hon städar inte ordentligt, plockar inte undan efter sig själv (och ve å fasa, inte efter honom heller), barnens skoluniformer tvättas inte minst tre gånger i veckan osv.

Den främsta anledningen av alla med 2 013 röster (21 %) var att hon ”njuter av att snacka skit”, således en som går upp i skvaller och struntprat om omgivningen. En anledning är garanterat att de inte orkar lyssna på det, men viktigare än så är en oro för vad hon säger om honom när han inte är närvarande. Av detta kan vi dra slutsatsen att det är damernas rörlighet på munnen, vare sig det är negativa kommentarer, manligt ordval eller skitsnack som utgör inte mindre än 38 % av anledningarna till att japanska män inte vill inleda en relation med en kvinna. Det som kan vara intressant att ta med sig är hur pass mycket djupare de analyserar en presumtiv relation. I bloggens ungdom var det inte ovanligt att flickor nobbades för att ansiktet var för runt, hörntänderna för stora eller klackarna för låga (tantskor kallades de).

Har de då grund för att avstå relationer av dessa anledningar, eller är de bara ohemult krävande? På det individuella planet är det naturligtvis lätt svara att ”the heart wants what it wants” men hur är det med kvinnorna själva. De har tillfrågats om vilka hemligheter männen inte känner till om dem. Dessa sammanfaller ganska väl. Av 8 427 svarande kvinnor uppgav 365 att de klarade av sitt bad på tio minuter (en halvtimme anses vara normalt), att de påstod sig ha en ”naturlig sminkning” men att den i själva verket tog riktigt lång tid att lägga. Att de inte sov i en ”gullig pyjamas” som de påstod utan i en sweatshirt. Och kanske det viktigaste av allt, 39 % uppgav att de inte ansade hår som inte syntes. Likaså erkände 32 % att deras bostäder liknade en krigszon. Så männens fruktan för en ”ohygienisk” kvinna får väl anses rimlig i ljuset av deras ”hemligheter”.

När kvinnor tillfrågas vilka män hon vill avhålla sig ifrån är det tre svar som står ut. Spelare får hela 51 % av deras röster, det är helt enkelt ett uttryck för ekonomisk ansvarsbrist, och det andra, med 22 % av rösterna, är ”snåla eller petiga med pengar”. Som synes är hon mer mån om det materiella än det emotionella. Den tredje gruppen män hon undviker är kedjerökare som fick 13 % av deras röster, en grupp som fick hela 20 % av männens röster.

En tanke på “Japanskor som japanska män undviker

  1. Ping: Oskuldsdödaren | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.