歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Ishikawa prefektur

5 kommentarer

Ishikawa prefektur är sannolikt den som tar emot färst turister, åtminstone från utlandet. Den som vill uppleva något som ingen annan turist gjort söker sig därför lämpligen till denna prefektur. Lockelsen ligger således i att den befinner sig långt från allfartsvägarna. Den tilltalar med andra ord den äventyrlige turisten. Däremot är den ett populärt resmål för japaner och utlänningar bosatta i Japan, åtminstone om de varit bosatta där några år. Anledningen är residensstaden Kanazawa som är en av Japans bäst bevarade och mest okända pärlor.

Ishikawa tillhör det japanerna kallar deras baksida, ett antal prefekturer på centrala Honshu som vetter mot Japanska Havet och som kräver att man passerar en stor bergsrygg för att nå. Ishikawa är något mindre än gamla Malmöhus län men har lika mycket invånare som hela Skåne, det gör prefekturen mindre tätbebyggd än genomsnittet för Japan, men inte med mer än 35 pers/km2 färre än genomsnittet. Genom Japanska Havet rinner Kuroshio, eller Svarta strömmen, liknande Golfströmmen som håller den norska västkusten isfri. På samma sätt värms prefekturen upp under vintern så att medeltemperaturen under den kallaste perioden ligger kvar på två plusgrader och under sommarhalvåret svalkar havsvindarna så Ishikawa inte drabbas av den stekheta fuktiga luft som många japaner tvingas leva med, sommarmånaderna ligger på behagliga 23 – 25 grader. All praktisk information om prefekturen hittar man på deras hemsida.

Från början hette det Kanazawa prefektur efter residensstaden, men under andra hälften av 1800-talet kom det att slås samman med ett flertal andra småprefekturer som Nanao, Shinkawa, och Tsuruga som i sin tur slagits samman med Asuwa. Det nya styret ville bort från de gamla provinserna och de lokala klanernas kontroll. Lösningen blev det som nu är Ishikawa. Reellt består prefekturen av två specifika och väsensskilda delar, Noto halvön i norr och Kanazawa stad med omgivningar i söder. Bägge värda ett besök på minst två dagar var för att få ut behållning av vistelsen.

Ishikawa är 4 186 km2 stort, således större än Gotland, men mindre än Halland och det bor 1 147 780 personer där enligt senaste beräkningen, marginellt färre än i Skåne. Det ger en befolkningstäthet på 275,8 pers/km2, något färre än genomsnittet för Japan. Det är kanske också den del av Japan som mest motsatt sig en stark centralmakt. I mer än 100 år slogs bönderna i det som kallas Kaga no ikko ikki och det var först när Maeda Toshiie, en av Oda Nobunagas generaler lyckades slå sönder dem 1573 som de upphörde slåss. Som tack för besväret fick Maeda klanen överta provinsen och idag är de en styrande kraft i det kejserliga hovet. Klanen Maedas borg, Kanazawa borg, är en av få borgar som står kvar intakt då den undkom amerikanska bombningar under andra världskriget. För mer information om borgen, läs här. Kaga är en av två regioner som utgör födelseplats för ninja och ninjutsu och här drivs fortfarande skolor i den traditionen, speciellt starka är de på mubyoshiryu jiujitsu (無拍子流柔術). För den intresserade finns det en stor samling video att beskåda här.

Prefekturens riktigt stora behållning är residensstaden Kanazawa vars borg är välbevarad, här styrde Maeda klanen som tozama under hela Edo perioden. Ett tecken på deras bestående maktposition är att dagens klanöverhuvud, Maeda Toshiyasu (f. 35) är kejsarens överceremonimästare, alltså den som ser till att kejsarhovets ceremonier följer etablerat protokoll. I borgen finns en stor samling artefakter ända tillbaka till tidigt 1600-tal då Maeda klanen övertog provinsen och borgen. Då regionen undgick amerikanska bombplan under andra världskriget är det en av få borgar som inte behövt återuppbyggas även om den restaurerats för att behålla sin fräschör.

Den andra stora behållningen i Kanazawa är Nishi chaya, eller västra théhusen. Det är en traditionell stadsdel såsom den existerade under Edo Perioden och är en av tre théhus distrikt i staden. Här existerar etablissemang som har två och trehundra års historia på sina skuldror och som har lagat både thé, tillbehör och tilltugg på samma vis sedan etablerandet. Här ges således möjlighet att smaka på sådant de åt för flera hundra år sedan i Japan. Dessutom har de ett museum som berättar stadsdelens historia för den som önskar mera detaljer. Utanför Gion i Kyoto är det Japans mest historiska geisha distrikt, men kom ihåg att här kallas de geigi istället.

 

5 tankar om “Ishikawa prefektur

  1. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

  2. Ping: Sakéns historia Del 2 | 歴史館

  3. Ping: Daimyo – provinsfurstarna var maktens utövare | 歴史館

  4. Ping: Ninja och ninjutsus historia | 歴史館

  5. Ping: Maeda klanens herrgård i Edo | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.