歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Abe hoppade över Norden

1 kommentar

Golden Week är slut, livet återgår till det normala och Abe Shinzo, Japans premiärminister, visade sig inte i Stockholm. Inte heller i Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors för den delen. Men han avlade besök i Moskva och London. För den generation svenskar som växte upp med Olof Palme som svenskt internationellt orakel, och bloggen faller inom dessa parametrar, är det en tankeväckande utveckling. Saker och ting är uppenbarligen inte som de var en gång i tiden.

Eftersom Kim Jong-Un höjde den retoriska piskan i Pyongyang och uttalade att Japan, som ju rimligen känner konsekvenserna av en atombomb, kanske borde påminnas om hur det var, beslöt Japans premiärminister att korta ned sitt europeiska besök från sju till tre dagar (fyra med resandet). Det som drogs in var besöket i de nordiska länderna och för att ingen skulle behöva känna sig förfördelad blev rådet från hans utrikespolitiska rådgivare att ställa in samtliga besök för att inte råka trampa någon på tårna. För den som har större vana av hur nordiskt samarbete fungerar hade det naturligtvis varit möjligt att samla de fyra nordiska statsministrarna i en av huvudstäderna för gemensamma överläggningar. Om bilaterala frågor låg på bordet hade det säkert gått att utverka en privat halvtimme med varje statsminister individuellt. Att så inte skedde kan säkert tas som intäkt på grunda insikter och de nordiska ländernas perifera betydelse.

Utklippet ovan är från Jiji, Japans motsvarighet till Tidningarnas Telegrambyrå och beskriver det ovan sagda, minus analysen om den bristfälliga insikten i nordisk samarbetsvilja. En nyhetsbyrå ägnar sig självfallet inte åt åsiktsjournalistik, för det ändamålet instiftade Gud bloggar. För ambassadörerna Yamazaki Jun i Stockholm och Magnus Robach i Tokyo var det säkerligen ett oväntat bakslag. De fick aldrig det gyllene tillfället att för sina respektive regeringschefer diskutera relationerna till sina stationeringsländer, tillfällen som inte erbjuds allt för ofta. Såvida inget oväntat inträffar lär de bägge vara ambassadörer även nästa Golden Week och Yamazaki försöker säkert med kraft övertyga sitt ministerium att det inställda besöket bör genomföras nästa år. Men gaimusho har som regel fleråriga planer för premiärministerns besök i byrålådan och nästa år är det troligare att Sydamerika står på agendan.

Lägg märke till att Abe genomförde besöken i London och Moskva, om de gav konkreta resultat har de i alla fall inte blivit offentliggjorda, men att Japan är oroliga inför Brexit och hoppas på ett fredsfördrag med Ryssland (något sådant underskrevs aldrig efter andra världskriget) tillsammans med ett överlämnande av det japanerna kallar de Norra Territorierna, fyra öar mellan Hokkaido och Kamtjatka halvön är inte direkt någon hemlighet. Kanske gjorde de framsteg i förhandlingarna och kanske har de i så fall valt att tills vidare hålla inne med det, men de var gemensamt överens om att utvecklingen i Pyongyang är oroväckande och även Putin har förstärkt sina styrkor vid gränsen mot Nordkorea. För Japans del var således relationerna med London och Moskva viktigare än eventuella bombastiska uttalanden från den nordkoreanska televisionen, däremot var utvecklingen i Pyongyang viktigare än att träffa nordiska statsministrar.

Under Olof Palmes aktiva tid, vare sig som statsminister eller oppositionsledare, var det bestående intrycket att Sverige spelade en viktig internationell roll. Så till den milda grad att man ibland undrade om Brezjnev eller Gerald Ford vågade företa sig något utan att först ha fått Stockholms godkännande. Det var naturligtvis en chimär, ingen svensk statsman har någonsin haft en sådan position, inte ens Karl XII, och för de som ännu inte vaknat upp ur den drömmen blev den gångna veckan en brutal påminnelse om vår egen obetydelse.

En tanke på “Abe hoppade över Norden

  1. Ping: Så kom då Abe till Stockholm till slut | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.