歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Monogamishogunen

2 kommentarer

Den tionde shogun i Tokugawa klanen hette Tokugawa Ieharu. Han var sonson till den åttonde shogun, mera känd som risshogunen, och son till den nionde som gick under epitetet kisshogunen, och levde mellan 1737 och 1786 och satt som shogun från 1760 till sin död. Farfadern var mycket förtjust i Ieharu och tog personligen del i en stor del av hans uppfostran, ytterst ovanligt vid den här tiden. Men när Yoshimune gick bort följde fadern traditionen att lämna över sonen till vasaller och deras hustrur och barnflickor.

Hans far, Ieshige, fick honom lova att han skulle förlita sig på Tanuma Okitsugu som sin främste rådgivare. Kanske inte det bästa råd som avlämnats i den japanska politikens historia. Förmodligen hade han något slags intuitivt motstånd mot rådet för han såg till att Matsudaira Takechika, som tillhörde Tokugawa klanen, också ingick i den innersta kretsen av rådgivare. Ett bevis på hur pass Ieharu förlitade sig på Matsudaira Takechika är att han kallade honom sin ”Onkel från Nishi-Kudanshita”, det område i närheten av Edo borg där han var bosatt. Matsudaira fungerade som ordförande i De Äldres Råd, i praktiken shoguns regering, fram till sin död 1780, men när han väl var borta flyttade Tanuma fram sina positioner i rask takt.

Elva år gammal giftes han bort med Tomoko som var dotter till en av de många prinsarna vid hovet i Kyoto och 16 år gammal flyttade Tomoko till Edo för att bosätta sig i Nishi no maru eller Västra kastellet. När Ieharu året därpå utnämndes till shogun flyttade hon in i huvudkastellet och erhöll titeln Midaidokoro som var primärhustruns titel. De välsignades med två döttrar, men den första gick bort redan vid två års ålder och den yngre levde inte längre än till tretton års ålder. Hans rådgivare, måna om en manlig arvinge, uppmanade honom att ta sig några sekundärhustur för att öka på chanserna. Men han avböjde propåerna gång på gång. Till sist lade sig Tanuma också i resonemanget och lyckades till slut övertala Ieharu att även ta sig en sekundärhustru, valet föll på en kvinna med namnet Renkoin.

Hon gav honom två söner, varav den andre gick bort redan vid fyra månaders ålder. Den förstfödde tog Ieharu dock ifrån henne och lämnade till Tomoko att uppfostra, även det ett oerhört kontroversiellt drag vid den här tiden. Men det ses som ett tecken på hur högt han aktade henne och sannolik även älskade henne, också sett från perspektivet av 21:a århundradet. Det berättas också att han aldrig delade rum med Renkoin efter att han fått en son. Av de femton shoguner som utgör Tokugawa dynastin var således Ieharu den som var mest trogen sin hustru.

2 tankar om “Monogamishogunen

  1. Ping: Hedonistshogunen | 歴史館

  2. Ping: Tanuma Okitsugu keynesian 200 år före Keynes | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.