歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

I väntan på atomkriget

3 kommentarer

58:an går längs Okinawas västkust från Itoman i söder till Nago i norr, i delar av sträckningen öppnar den azurblå Östkinesiska sjön upp sig som den fresterska hon är. De unika korallreven och fartyg som förlist i tyfoner sedan 1400-talet lockar med sina hemligheter dykare från hela världen. Hon är som mest lockande i avsnittet kring Kadena Air Base (KAB), då det måste vara öppet in mot start och landningsbanorna. Några få gräsöverväxta bränsledepåer blockerar delar av den bländande utsikten och det bär emot att tänka att det är just här som de första nordkoreanska missilerna kommer inflygande med sin dödsbringande last. De amerikanska baserna på Okinawa utgör rimligen primära mål i den första anfallsvågen som Kim Jong-Un och hans generaler planerat, och det begärligaste av dem är just KAB med sina F-15 jaktplan, AWACS ledningscentraler och RQ-1 Predator UAVs. Första målet i krig är alltid att plocka bort fiendens ögon och öron.

Hur träffsäkra kan då nordkoreanska missiler tänkas vara? Tja, hur många kvalitetsprodukter made in DPRK har någon stående där hemma? Den som besökt landet har säkert köpt med sig soju med inlagd orm eller nål med farfar och fader Kim. Ingen har någonsin talat med beundran i rösten över den höga kvalitén. Rimligen gäller det också deras vapen. Den amerikanska varianten av ”surgical strikes” som vi vant oss vid från TV är knappast det Kimska flygvapnets adelsmärke. Således är det högst sannolikt att den inledande attacken, troligen vid fyratiden på morgonen, medan basens bemanning är minimal, kommer att sprida död och förstörelse långt utanför basens område. Boende i Chatan och Onna de två omkringliggande samhällena är tveklöst mitt inne i nordkoreanernas ”kill zone”.

KAB är USAs största flygbas i Asien och var den bas som hade flest SR-71 Blackbird stationerade. Ett spaningsplan som flög i över 3 Mach och retade gallfeber på Nordkoreanerna då de inte kunde skjuta ned dem. Allt piloten behövde gör var att ge mer gas så åkte de ifrån allt Nordkorea hade att komma med. Planen är sedan länge avvecklade och ersatta med drönare eller UAV som är den militära benämningen. De är inte lika snabba, men deras informationsinsamling är både bättre och mer heltäckande. De behöver inte heller vara så snabba då de är svåra att upptäcka med gällande radarteknik. Skall Nordkorea ha en rimlig chans, eller rättare sagt själva uppleva sig ha en chans, mot amerikansk teknologi är det helt nödvändigt att de lyckas totalförstöra KAB.

För att vara på säkra sidan skulle således Nordkorea behöva använda sig av atomvapen, ur deras synvinkel har det också fördelen att de inte behöver vara allt för träffsäkra. För Okinawaborna innebär det slutet. Japanska Flygvapnet, eller Självförsvarsstyrkorna för att använda japansk terminologi, har en bas i anslutning till Naha flygplats. Bombar Nordkorea KAB med atomvapen är de också tvungna att ta ut Naha eftersom Japan omedelbart kommer inleda attacker mot Nordkorea. Okinawa förvandlas då till en radioaktiv öken, de gamla försvarstunnlarna från andra världskriget är enda möjligheten att överleva, under de amerikanska baserna finns det säkerligen också skyddsrum, men de är säkerligen för exklusivt amerikanskt bruk.

Nordkorea skulle säkerligen inte överleva en sådan atomattack mer än en vecka, tio dagar. Det är ytterst tveksamt hur långt Kina är villigt sträcka sig för att hålla Kim under armarna. Den kinesiska ekonomin är inte direkt beroende av Nordkoreas välbefinnande för att uttrycka sig försiktigt, däremot starkt beroende av Sydkorea, Japan och USA, dessutom skulle Europa sannolikt sluta upp bakom Trump trots hans clownaktiga beteende. Men det är klen tröst för Okinawaborna, ingen militär seger över Kim och hans gelikar reparerar den tragedi som vid detta tillfälle redan är verklighet.

3 tankar om “I väntan på atomkriget

  1. Ping: Tre dynastier Kim | 歴史館

  2. Ping: Bloggåret 2017 | 歴史館

  3. Ping: Bakom kulisserna i Pyeongchang | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.