歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Premiärminister Abe till Stockholm

2 kommentarer

Månadsskiftet april maj kallas i Japan Golden Week och skrivs GW i förkortning, det har alltså inget att göra med en inte helt okänd svensk kriminolog. Den veckan är det tradition att landets premiärminister gör en längre utrikesresa, för Japan är det en diplomatiskt intensiv resa. Denna gång skall Abe Shinzo besöka Moskva den 27 och 28 april. Igår kom det ett tillägg till schemat, efter besök hos Putin skall han vidare till de nordiska länderna och Storbritannien. Premiärministerns kontor har emellertid inte tillkännagett i vilken ordning han tar länderna, men geografi talar för att Helsingfors står på schemat den 29 april, rimligen hamnar han då i Stockholm den 30 april. Såvida han inte tänker klämma in bägge länderna på en och samma dag. Möjligen något han kan tänkas göra med Oslo och Köpenhamn för att få två dagar i London. Med anledning av besöket kan det finnas anledning titta på vad Sverige bör ta upp med Abe när de nu för en gångs skull har hans öron.

Japan har äntligen skrivit på Haagkonventionen om barn, men i realiteten har inget ändrats. Svenska fädrar som har barn med en japanska förvägras fortfarande tillträde till sina barn efter skilsmässa och japanska myndigheter drar benen efter sig. Hur många ärenden som vilar hos UD känner bloggen inte till, men det kan vara lämpligt att Löven tar upp det för att visa att Sverige menar allvar med efterlevnad av konventionen. Eftersom han besöker samtliga nordiska länder får ärendet större genomslagskraft ifall UD samordnar den agendan med utrikesministerierna i de övriga nordiska länderna.

Det är elva år sedan en japansk premiärminister besökte Sverige, då Koizumi Junichiro kom med delegation till Stockholm. Det är således inte ofta det sker och därmed gäller det att få fokus på allt det som ändrats under tiden. Ett är att intresset för att studera japanska bara ökar i Sverige. Här är ett ypperligt tillfälle att visa fram detta och att fråga om inte japanska regeringen kan göra en insats för att främja utvecklingen. Japan älskar att omvärlden intresserar sig för dem, isolerade i Stilla Havet som de är. Bjud in alla skolelever och studenter som läser japanska i Stockholmsregionen till någon av mottagningarna och låt dem gå omkring och tolka eller samtala med dem som ingår i den japanska delegationen. Det kommer att lämna ett oförglömligt intryck. Och viktigare; det kommer att öka Japans villighet att bidra med läromedel och extra lärarkraft till skolor och institutioner.

Abe har ambitionen att få kvinnor mer aktiva i ekonomin för att vända utvecklingen, ett delmål inom begreppet Abenomics. Genom att arrangera möten med kvinnor som Antonia Ax:son Johnson, Christina Stenbeck, Helena Stjernholm, Lotta Lyrå, Lena Olving, Mia Brunell Livfors och för att visa hur man drar nytta av invandring Azita Shariati. Just en ökande invandring är en av de frågor Japan kämpar med mot bakgrund av den minskande befolkningsutvecklingen. Här har Sverige många succéhistorier att framhålla, även om invandringen medfört andra problemområden. Just denna erfarenhet är nog också något Japan skulle vilja ta till sig för att undvika de svenska misstagen.

Slutligen kunde det ju vara läge för Margot Wallström att introducera Mona Sahlin för Abe. Men det är naturligtvis en helt personlig önskan från bloggens sida.

2 tankar om “Premiärminister Abe till Stockholm

  1. Ping: Abe hoppade över Norden | 歴史館

  2. Ping: Så kom då Abe till Stockholm till slut | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.