歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Stor skillnad på olika japanskor

Lämna en kommentar

Japanskor, japanskor, japanskor – överallt japanskor skulle man kunna säga om man vill travestera Sven Jerrings fotbolsreportage från Berlinolympiaden. Fast, iså fall gör man sig skyldig till samma slags fördomar som radiolegenden. Han kunde inte särskilja bröderna Kamo eller centern Kawamoto från backarna Horie eller Takeuchi. Fem av spelarna representerade Waseda universitetets fotbollslag, något han också missade i sin rapportering. Därför blev det istället; ”japaner, japaner, japaner – överallt japaner”. Och om 3 – 2 förlusten inte var besvärlig nog, kan bloggen påminna om att Japan förlorade nästa match mot Italien med 0 – 8. Men precis som att de japanska fotbollsspelarna var individer, skall bloggen med detta inlägg ta en titt på de regionala skillnaderna mellan olika japanskor.

För att en regional jämförelse skall vara möjlig och intressant behövs det någon form av likriktare och den rollen faller då av naturliga skäl på damerna från Tokyo, eftersom de är i flertal. Den jämförelsen är kanske inte den bästa då antalet inflyttade från resten av landet är stort, men de flesta anpassar sig snabbt till villkoren som gäller i huvudstaden. Damerna i Tokyo är i hög grad mer modemedvetna och mer sofistikerade i sitt klädval än systrarna från resten av landet. Det jättelika utbudet och de oändliga valmöjligheterna innebär att det finns inga gränser för ett utstuderat personligt utseende. Det innebär att Tokyoborna själva tenderar att tala om Takeshitadoori flickor, Roppongi damer, Shibuya tjejer eller Hiroo fröknar. Dessa täcker ett spektrum från extremt utstuderad och anime inspirerade kläder och makeup till elegant, påkostade konservativt subtila kläder och accessoarer. Eftersom de lägger ned sin själ, och nästan alla sina inkomster, i hur de ser ut vill de naturligtvis ha valuta för sina pengar. Därför är de också betydligt mer känsliga för folks åsikter och synpunkter på hur de ser ut.

Trängseln i Tokyo innebär att damerna där lär sig att hålla inne med sina åsikter och visar inte vad de kanske tycker och tänker. På japanska kallas detta tatemae och är något av en specialitet för Tokyos damer jämfört med resten av nationen. I de allra mest extrema fallen, d.v.s. att även ifall de är urförbannade på någon kan de le och hälsa artigt på vederbörande, det kallas att ”slå in orden i oblat”, eller oburaato ni tsutsumu. Japanskor i resten av landet sträcker sig endast så långt ifall de befinner sig i någon form av beroendeförhållande. Därför framstår Tokyodamerna också som särdeles tålmodiga och tillmötesgående mot sin omgivning. I Tokyo är stressen också större än någon annan stans, på väg till eller ifrån en station är Tokyobon i ständig snabb rörelse. De gillar inte att du står still i en rulltrappa, damerna är inget undantag, även om de då inte ger uttryck för sin frustration.

Damerna ifrån Kansai eller Kobe, Osaka och Kyoto är mer direkta i sitt tal och inte beredda att hålla inne med sina tankar i samma utsträckning. De ifrån Kyoto är emellertid betydligt mer feminina i sin framtoning. Som Japans kulturella huvudstad anser de sig ha ett särskilt ansvar för att vidmakthålla kulturella traditioner och historien. Ingen slår dem när det gäller att klä sig själv i en kimono då de flesta får lära sig tekniken från barnsben. De flesta andra japanskor som klär sig i kimono har sällan lärt sig tekniken förrän i tjugoårs åldern. Deras dialekt är också påtagligt feminin, men samtidigt bör man vara medveten om att de hyser en stark stolthet över att vara födda och uppvuxna i Kyoto, något som i enskilda fall kan slå över till arrogans.

I Nagoya tenderar kvinnorna att vara mer färgglatt pråliga. Deras män arbetar på Toyota eller någon underleverantör alternativt närstående företag och har därför god ekonomi som dessutom är konjunkturokänslig. Det innebär att de har gott om pengar att spendera på sina utstyrslar. I många fall fungerar det dessutom som tröst och kompensation för att han är hemma så lite, genom att sätta sprätt på hans lön rättfärdigar de att de måste stå ut med långa frånvaroperioder. Shoppingterapins resultat är kortvariga och därför handlar de ofta och mycket och de gillar att ha sådant de inte har i resten av landet.

Kvinnor från Hiroshima har kanske den största toleransnivån för manliga tillkortakommanden. I undersökningar om vad kvinnor anser om otrohet, spelberoende, bjuda på middagar eller gemensamma intressen kommer Hiroshima nästan alltid nära botten. Fler kvinnor från Hiroshima är således villiga att acceptera mannens otrohet, att han spelar på hästar eller poker, få förväntar sig att han skall betala när de går på en dejt eller att de skall dela en hobby eller annat intresse. 77 % av kvinnorna i tjugoårs åldern kan tänka sig att ha sex med någon inom tre dejter, hela 15 % behöver inte ens någon dejt. Sociologer har försökt utreda denna anomali jämfört med resten av Japan. De som ligger Hiroshimakvinnorna närmast är damerna från Nagasaki, det är därför troligt att atombombningarna, som är deras enda gemensamma nämnare har något med saken att göra. Då alla som bor där har någon familjemedlem som strukit med och några som drabbats av allvarliga skador kan man tänka sig att ett slag uppgivenhet har infunnit sig, ungefär av samma slag man ofta finner hos astrofysiker eller geologer. Deras perspektiv blir helt enkelt ett helt annat än för resten av oss. Vad spelar lite otrohet för roll när man ändå kan förintas i en millisekund? Sådana tankar är abstrakta teorier för de flesta av oss, för kvinnor ifrån Hiroshima och Nagasaki är det en konkret verklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.