歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Hyogo prefektur

9 kommentarer

Hyogo prefektur ligger inklämd mellan Osaka i öster och Okayama i väster och anses vara en av Japans mer internationellt inriktade prefekturer enär Meiji styret öppnade hamnen i Kobe för västerländska fartyg, Prefekturen är en märklig sammanslagning av bitar ifrån Harima, Tajima, Awaji, Tanba och Settsu provinser. Det fans därför ingen inbyggd solidaritet mot tidigare styrande klaner och Hyogo bejakade sin nyvunna roll som Japans internationella centrum med frustande livsglädje. Det är också hemort till Himeji borg, Japans bäst välbevarade medeltidsborg. Prefekturen hemsöktes av Stora Kobejordbävningen i januari 1995 då närmare 6 500 personer strök med.

Hyogo sträcker sig från Japanska Sjön i norr till Inlandshavet i söder och är därför unik med två separata kustlinjer. Befolkningen är övervägande koncentrerad till den södra kustlinjen. I norr faller det rikligt med snö under vinterhalvåret och skidåkning i det centrala bergsmassivet är en av Japans okända pärlor. I söder kan enstaka snöbyar med dåligt lokalsinne söka sig, men det töar som regel undan samma eller nästa dag. Det innebär att utförsåkning på dagen kan följas av tenniströja på kvällen. De stora klimatskillnaderna inom prefekturen medför att snittvärden är föga intressanta. Men en bra indikator på att vintrarna är milda i söder är att kallaste månaden i Kobe är januari med en dygnsmedeltemperatur på 5,7 grader. Eftersom temperaturen faller betydlig mer på nätterna än i Sverige innebär det att temperaturen dagtid utan problem går över 15 grader.

Grannstaden väster om Kobe heter Akashi och är på storlek med Malmö. Den är också Japans geografiska centrum och longitud 135 grader öst går rakt igenom staden och utmarkeras på dess gator. Hyogo har nästan exakt samma yta som Kronobergs län och befolkningsmängd som Finland. Centralorten och residensstaden Kobe är på storlek med Stockholm. Från Kobe härstammar naturligtvis också Kobebiff, något de flesta svenskar tror är det bästa, dyraste och godaste kött som kan ätas. Japan Gourmet Guide har ett flertal inlägg om missuppfattningarna kring wagyu som varmt rekommenderas för den som vill veta mer om verkligheten kring det japanska köttet.

Hyogo betyder soldatlager, eller mobiliseringsförråd om man så föredrar, och prefekturen har fått sitt namn efter Hyogo borg som just primärt fungerade som förråd och plats för mobilisering. Eftersom prefekturen har sitt ursprung i så många olika provinser var ingen dominerande och kom därför inte heller att bli en naturlig namnkandidat för den nyskapade prefekturen. I prefekturen finns inte mindre än 18 352 kofun gravar från bronsåldern (200 – 600 talet i Japan), mer än någon annan prefektur. Hyogo har således varit ett viktigt centrum i Japans tidiga utveckling, och Kobe har även varit huvudstad ett halvår 1180 då kejsare Antoku (ett litet gossebarn) flyttade dit, men dåtidens namn var Fukuhara. Om någon säger att det är från Kobe och man då svarar, ”jasså Fukuhara”, blir de mäkta imponerade då inte ens många japaner känner till denna biten av sin historia.

Kobe är med sin mer internationella atmosfär en utmärkt uppehållsplats för den som vill besöka Osaka och Kyoto eftersom Shinkansen har en stor station där även de snabbaste tågen stannar till. Men kanske främst för att de tre privata järnvägslinjerna Hankyu, Hanshin och Shintetsu alla har linjer som går härs och tvärs igenom staden. Resan in till Osaka eller Kyoto ger en betydligt trevligare och intressantare överblick av resmålen än snabbtåget som ofta rusar genom tunnlar. Dessutom har Kobbe stad egen tunnelbana med tre linjer, en bra överblick av kommunikationerna finns här. Den som flyger till Hyogo utnyttjar med fördel Kansai International Airport (KIX). Medan den som vill veta om var man bor eller vad man kan göra som turist i Hyogo hittar material här.

9 tankar om “Hyogo prefektur

  1. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

  2. Ping: Anledning 16 till att gilla Japan | 歴史館

  3. Ping: Sakéns historia Del 2 | 歴史館

  4. Ping: De heta badens nakna historia | 歴史館

  5. Ping: Okayama prefektur | 歴史館

  6. Ping: Osaka prefektur | 歴史館

  7. Ping: Japanska tunnelbanors historia | 歴史館

  8. Ping: Wakayama prefektur | 歴史館

  9. Ping: Shikokus historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.