歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Vem var Kim Jong-nam?

1 kommentar

De nära relationerna till Kina gör att Hanja, de kinesiska skrivtecknen från Handynastin, används mer frekvent än i syd som endast undantagsvis frångår Hangul. Kim Jong-nam skrivs 金正男 med hanja. Det första tecknet är efternamnet Kim, som betyder guld eller pengar och i namnsammanhang tolkas som välmående. De två nästa är hans förnamn som betyder ”rättfärdig karl”. Tecknet för rättfärdig (正) är gemensamt för fadern, Kim Jong-il och hans två halvbröder Kim Jong-chol och Kim Jong-un, som är ”rättfärdig godhet”. Ett namn med viss ironi med tanke på hur många avrättningar och utrensningar han genomfört sedan sitt makttillträde 2011 det skrivs 金正恩 och bland kineserna är hans smeknamn 金三胖 som betyder Kim den Fetare. Vem var då denne äldste son som verkade leva i något slags självpåtagen exil? Den japanske journalisten Gomi Yoji utbytte e-mail under flera år med Kim Jong-nam och har träffat och intervjuat honom, först i Beijing och senare i Macao. En bok med intervjumaterialet gavs ut 2012 och som utkom i en uppdaterad pocketversion hösten 2016. Bloggen presenterar här intrycken från denna bok.

Första gången de träffas är 25 september 2004 av en händelse på Beijing flygplats. Gomi är där för att försöka fånga upp den nordkoreanska delegationen som kommit för att diskutera problemet med kidnappningar av japanska medborgare. Några av journalisterna får syn på en man som de tycker påminner om Kim Jong-nam och rusar fram till honom för att få det bekräftat och Gomi frågar honom direkt ifall han är Kim Jong-nam, något han svarar jakande på. Det blir inledningen till ett smatter av frågor, men allt han svarar på är att han kommit själv och att han är på väg till ett hotell inne i Beijing. Gomi överlämnar, i god japansk tradition, sitt visitkort och då han även bevakar händelser i Korea är hans information även tryckt med hangul.

Några månader senare dyker det upp ett mejl i Gomis brevlåda avsänt från en koreansk Yahoo adress där han tackar för mötet på flygplatsen och beklagade att han var tvungen att ge sig av så snabbt. Även om Jong-nam inte ingår i den nordkoreanska politiska strukturen är det naturligtvis intressant ifall han som journalist kan få hans synpunkter på utvecklingen i landet. Han berättar då att fadern motsatte sig att en tredje generation Kim skulle ta över styret. Detta baserade han på rikets historia då tredje generationen av Joseon kungarna bråkat inbördes och lett Korea in i krig som de förlorade mot mongolerna. Med tre söner såg han framför sig risken att historien kunde upprepas. Jong-nam sade sig dela den synen. Detta skall ha tolkats som att han motsatt sig Jong-Uns makttillträde, men i flera mejl understryker han att Jong-Un är en förutsättning för politisk stabilitet i Nordkorea. Han kallar också hela tiden sin far Chichiue i den japanska översättningen, abeoji på koreanska, en mycket artig tilltalsform, ungefär motsvarande 1800-talets ”ärade fader”. Intrycket blir att han hade stor respekt för sin far som enligt honom hade en personlighet som inte alls överensstämde med den som framkom i västliga media.

Här kan det då också påpekas att han vid flera tillfällen använder begreppet 北韓 (baehan) som ordagrant är Nordkorea, medan den officiella benämningen Demokratiska Folkrepubliken Korea (Choeson, det historiska begreppet) eller 朝鮮人民共和国 på koreanska, oftast förkortat till republiken förekommer mer sparsamt. Han får en fråga om sitt ordval, men säger att han inte tycker det är konstigare än att använda 南韓 (namhan) om Sydkorea. Sannolikt är det en återspegling av hans europeiska utbildning, han bekräftar att han gått i schweizisk skola, som gör att han avviker från det officiella språkbruket. Han berättar också att han låtit tatuera sig när han befann sig i Japan. Han är mycket intresserad av yakuza och yakuzakultur och brukar försöka inhandla filmer när han besökt landet.

Vid sina besök i Japan brukade han bo på Dai-Ichi Hotel i Shinbashi, som revs i kölvattnet av fastighetsbubblan som sprack 1990, men senare uppförts i en nyare variant. Hotellet var ett av Tokyos klassiska lyxhotell men det förföll, i takt med omgivningarna under 80-talet, då Shinbashi stod inför en genomgripande stadsrenovering. Jong-nam uppger att han var förtjust i småkrogarna under de upphöjda spåren mellan Yurakucho och Shinbashi  som har en uppsjö av små billiga krogar då hyran var billig på grund av oljudet från ständigt passerande tåg, och åt med förtjusning oden (fiskbullar, tofu, ägg m.m i långkok). Han brukade även gärna besöka Seryna i Shinjuku för att äta shabu-shabu, lövtunna skivor av oxkött som snabbkokas i en gjutjärnsurna av matgästerna själva.

Jong-nam berättar vidare att han aldrig träffat sin 13 år yngre bror Kim Jong-Un, men att han emellanåt stöter på mellanbrodern Kim Jong-chol i utlandet. Förmodligen menar han Kina. ”Familjebanden har aldrig varit särskilt starka, inte minst eftersom farfar (Kim Il-sung) motsatte sig min fars förhållande till min mor. Det tog lång tid, men så småningom började han acceptera oss” säger han bland annat.

Han berättar också att rapporterna om att han skulle plockats bort som tänkbar efterträdare till sin far efter att han 2001 åkte fast på Narita flygplats med ett falskt dominikanskt pass är rena överdrifter enligt hans synsätt. Samtliga i klanen Kim reser på falska pass när de är ute i omvärlden. Få länder accepterar inresa på nordkoreanskt pass och det är oftast kopplat till omständliga visumprocedurer (Malaysia är ett av få visumlösa undantag). Dessutom kan de inte gärna skylta med att de kommer från Kim dynastin då de omedelbart skulle sättas under lupp av landets säkerhetstjänst. Att resa på falska pass är således en kalkylerad risk och fadern var väl medveten om risken för att någon av dem skulle åka dit en dag. Det kunde lika gärna varit någon av hans halvbröder. Dessutom hade han besökt Japan minst fem gånger tidigare utan några problem. Däremot förklarar han aldrig varför han bosatt sig utanför Nordkorea, mer än att hans utbildning i väst gjort att han uppskattar rörelsefrihet.

Uppdatering 2017-12-02

Rättegången mot de indonesiska och vietnamesiska kvinnorna som dragits in i mordet på Kim Jong-nam på Kuala Lumpurs flygplats tidigare i år pågår för närvarande och nya intressanta informationer kommer nu fram under rättegången. Det visar sig att Kim Jong-nam i sitt handbagage hade tolv ampuller atropin, ett vanligt motmedel mot förgiftningar av olika slag. Enligt Wikipedia inkluderar det VX. Det faktum att Kim Jong-nam gick omkring med inte mindre än tolv ampuller måste rimligen tas som ett tecken på att han fruktade någon form av förgiftning.

Frågan uppstår också varför han då inte tog dem? Skapar VX omedelbar förvirring? Han måste rimligen förstått att han utsatts för ett attentat så fort han börjar känna sig dålig. Överlevnadsinstinkten är människans starkaste instinkt och borde därför ha slagit till, även om han varit oförmögen att själv administrera motgiftet borde han ha kunnat visa fram det och bett någon sjukvårdskunnig person att ge honom det.

En tanke på “Vem var Kim Jong-nam?

  1. Ping: Japan och Koreas komplicerade relation – del 7 | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.