歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Hokkaido prefektur

17 kommentarer

Hokkaido är den största och yngsta av Japans 47 prefekturer, namnet, på japanska 北海道, betyder Nordhavspassagen och tidigare hette ön Ezo efter folket som bebodde den. Redan i det gamla Yamato riket (500-talet) talas det om Ezochi (蝦夷地) eller ”räkbarbarernas område”. Tidigare har den historiska forskningen trott att det skulle bero på att de livnärde sig på att fiska räkor. Numera är man övertygade att det är en japansk förkortning av ett ainu ord som beskrev deras territorium. Ursprungligen täckte benämningen både östra och norra Japan. Men kejsaren tillsatte en general som fick titeln Seii Taishogun för att jaga bort dem från Yamatos gränser. Vem som gjorde detta är dock inte känt.

Hokkaido är mer än fem gånger så stort som närmsta prefektur, det är större än Västerbotten, men mindre än Norrbotten och har en bit över fem miljoner invånare, ungefär som i Danmark som har halva ytan av Hokkaido. För japanska förhållanden är det således glest befolkat, ungefär 68 pers/km2, det kan jämföras med över 4000 pers/km2 i Osaka prefektur eller 6 500 pers/km2 i Tokyo prefektur. Det är också enda platsen i Japan som talar riksjapanska eftersom alla är ditflyttade efter 1868. Klimatet påminner mycket om det nordiska, varma behagliga somrar och kalla snörika vintrar. Den mjuka pudersnön gör Hokkaido till ett populärt turistmål för skidfantaster från hela världen. Liftsystemen är storslagna och drivs med japansk effektivitet, även tyska turister blir lätt gråtmilda.

Från medeltiden lämnades ön åt sitt eget öde, men på den sydvästra halvön höll Matsumae klanen en mindre domän i syfte att handla med Ainu folket, främst pälsverk då de var duktiga björnjägare. Ainu ser ut som om de var avkomma mellan vikingar och asiater. På 1700-talet oroade sig Tokugawa shogunatet för att Tsaren skulle söka sig vidare nedåt från Vladivostok och ockupera ön. De beslöt sig därför att befästa den norra kusten mot eventuella ryska intrång. Detta gav ett uppsving för Ainu folkets ekonomi och det ledde även till en hel del avkomma mellan japanerna och Ainu, ytterst få saknar idag japanska gener i sitt DNA.

I samband med Meiji restaurationen beslöts det att integrera ön i det nya japanska riket och den delades in i tre prefekturer, Hakodate prefektur, Sapporo prefektur och Nemuro prefektur. Men efter krigsslutet slogs dessa ihop till enbart Hokkaido som inte ens fick tilldelat sig suffixet för prefektur (ken eller 県 på japanska). Anledningen var att suffixet do eller 道 på japanska som betyder väg var en del av de ursprungliga regionindelningarna som Tokaido, Saikaido, Nankaido osv. Anledningen var att då det formellt blev till som en sammanslagning mellan tre prefekturer så framstod det som något större än de existerande. Sedan kan man självfallet inte bortse från att de därigenom också kunde avspegla ön som en del av det japanska riket sedan urminnes tider.

Den behagliga sommaren innebär att Hokkaido är ett aktivt turistmål för japanerna året runt. De som har tid och råd åker gärna till en sommarstuga, kanske till Sweden Hills utanför Sapporo, där man kan bo i röda stugor med vit knut, byggda av Tomoku Hus i Insjön utanför Leksand. Där kan man även träffa på svenska konsthantverkare som tilldelas årligt stipendium för att vara verksamma i byn under ett år eller två.

Hokkaido utgör Japans visthusbod, här odlas allt det som inte kan odlas i resten av riket då risåkrarna tar upp det mesta av den odlingsbara marken. Det innebär att Hokkaido potatis och liknande har gott renomé i Japan, men det beror egentligen på att de inte kan komma från så många andra ställen. Den som besöker Hokkaido under sommarmånaderna kan finna det förvillande likt Skåne, medan den som kommer på vintern tror sig förflyttad till Norrland eller alperna.

Intresset för Hokkaido från utländska resenärer har ökat väsentligt det senaste decenniet. Förstagångsresenärer har fullt upp med Tokyo, Kyoto, Yokohama, Nikko och liknande. Men de som återkommer till Japan söker sig gärna till Hokkaido. Mellan Tokyo och Sapporo går det inte mindre än 40 flyg i Jumbojet klassen fram och tillbaka om dagen. En betydligt roligare resa för den lite äventyrslystne är färjan mellan Aomori och Hakodate. Ett annat sätt att korsa Tsugaru sundet mellan Honshu och Hokkaido är med tåg genom Seikan tunneln. Numera finns det även Shinkansen snabbtåg på linjen, men farten under tunneln är begränsad. För den som vill resa till Hokkaido rekommenderar bloggen att läsa mer här.

17 tankar om “Hokkaido prefektur

 1. Ping: Iwate prefektur | 歴史館

 2. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

 3. Ping: Sakéns historia Del 2 | 歴史館

 4. Ping: Daimyo – provinsfurstarna var maktens utövare | 歴史館

 5. Ping: Japanernas homogena myt | 歴史館

 6. Ping: De heta badens nakna historia | 歴史館

 7. Ping: Nordiska pionjärer i Japan | 歴史館

 8. Ping: Strid mellan viking och samuraj – vem vinner? | 歴史館

 9. Ping: Ashikaga Takauji – andra shogunatets grundare | 歴史館

 10. Ping: Japans Jomon kultur | 歴史館

 11. Ping: Japanska skattesystemets historia | 歴史館

 12. Ping: Abe vann en Pyrrhusseger | 歴史館

 13. Ping: Vad menas med bakumatsu? | 歴史館

 14. Ping: Japanska tunnelbanors historia | 歴史館

 15. Ping: Olympiad eller ingen olympiad, det är frågan | 歴史館

 16. Ping: Tanuma Okitsugu keynesian 200 år före Keynes | 歴史館

 17. Ping: Den japanska väderhistorien | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.