歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Bloggens läsrekommendationer

Lämna en kommentar

Efter slutet av bloggåret 2016 har bloggen nu 2½ år i kofferten och 441 inlägg, detta blir det 442:e, bakom sig. En blogg är inte tematiskt organiserad så det är inte helt enkelt att hitta material som intresserar en, inte minst eftersom varje läsare är unik med egna personliga intressen. Det här inlägget syftar därför till att presentera ett antal inlägg som kan ses som representativa och kanske leda vidare till annat material.

Det allra mest lästa inlägget heter Japans alla huvudstäder, vilket ärligt talat förvånar lite eftersom de flesta som hamnar där gör det efter att ha googlat ”Japans huvudstad” och om folk inte vet att det är Tokyo är kunskapsbristen större än bloggen fruktade i sina mörkaste stunder. Men ifall sökningen syftar till att hitta alternativen till Tokyo har de onekligen hittat rätt. Andra inlägg som handlar om huvudstäder och Japans geografi är; Fem historiska sevärdheter i Kyoto, Kejsarpalatset, Flanera i Asakusa, Shogunens hemliga stad, Några första stapplande steg i Kyoto och De andra stapplande stegen i Kyoto, dessutom finns det presentationer av flera japanska prefekturer, exempelvis; Aichi, Akita, Aomori, Chiba, Ehime, Fukui, Fukuoka, Fukushima, Gifu och i skrivande stund Gunma, fler kommer. Det är bara att söka på ordet prefektur i sökrutan så listas de.

Ett annat eftersökt inlägg heter Japanska fordonindustrins historia, ett inlägg som faller inom ramen för specialhistoria, sådana exempel är blyertspennan, saltet, lagstiftning, möblering, kimono, tatami, självmord, kvinnokrigare, film, brottslighet, rävar, preventivmedel, monster, nöjen, äktenskap, kändisskap och exempelvis ursäkten. Dessa är exempel på hur Japan skiljer sig från oss i väst även på en väldigt fundamental nivå.

Bloggens näst mest lästa inlägg har titeln Fördelar och nackdelar med japanska kvinnor och sannolikt ligger testosteronstinna tonåringar i främsta sökledet. En som också ligger högt är Svärtade tänder och rakade ögonbryn – om vackra japanskor och de som hamnar där blir nog ofta gravt besvikna då de hamnat där genom att goggla ”rakade japanskor”. Denna avdelning handlar om könen och de inlägg som handlar om kvinnor ligger skyhögt över de som handlar om män. Några exempel är; Passar japanska kvinnor och svenska män ihop, Varför upplevs japanska kvinnor som underdåniga, Pingvintjejer de nya innedamerna, Obiknuten handlade om kvinnlig könskamp, Matrarkatet grunden för japanska nationalstaten, kvinnliga kejsare, Japanska kvinnor var den kommersiella ryggraden, Det stora inre och de 600 älskarinnorna och Åka juvelklädd palankin. Den som intresserar sig för den japanske mannen bör läsa; Från idisslare till matvägrare, Den dominerande mannens bakgrund, Den missförstådde japanska mannen och Passar svenska kvinnor och japanska män ihop.

Ett annat populärt ämnesområde är japanska språket. En artikelserie handlar om arkaisk japanska, i skrivande stund nio inlägg; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. 9, 10, 11, 12, 13 och 14. Dessa kan knappast intressera andra än de som redan behärskar japanska, eller åtminstone har kommit en bit i sina studier av språket. En läsekrets som således står i bjärt kontrast till de som googla Japans huvudstad eller rakade japanskor. Inom denna grupp finns även artiklar om; japanska ordspråk, Vad en gaijin behöver veta, Hemlagad japanska, Japanernas kunskaper i engelska, Tonfiskens aritmetiska exegetik, När portugiserna fixade till japanskan, Modern slang som kontrast, Japanernas lingua americana, Språklig heterogenitet, Låneordens historia och Japanska skrivtecken i steganografi.

Likaså finns det ett stort antal inlägg om olika shoguner och deras egenheter. Exempel är; inkontinens, dubbel, dvärg, brand, toffelhjälte, homosexuell, lyckad, maktfullkomlig, ofrivillig, och den förste. Likaså de olika dynastierna; Minamoto, Ashikaga och Tokugawa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.