歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Annorlunda VD kandidater till Ericsson

1 kommentar

Vem kan segla förutan vind? Ericsson kanske. Sveriges stolthet, telekomjätten Ericsson, sitter med en tf Vd och har precis vinstvarnat och det fick en aktie på tillbakagång att rasa med 20 %. Styrelsens vice ordförande, Jacob Wallenberg säger till DN att rekryteringen av en Vd till Ericsson får ta lite tid. Han representerar en finansdynasti som vet en hel del om hur man rekryterar en bra Vd och som i ett fåtal fall också lyckats mindre bra i rekryteringen. Risken är uppenbar att det den här gången sannolikt blir en mindre lyckad rekrytering. För att förstå det måste vi gå tillbaka till varvskrisen på 70-talet.

Sverige fick sin första borgerliga på 44 år efter valet 1976, Thorbjörn Fälldin, Per Ahlmark och Gösta Bohman satte sig till ett dukat bord enligt avgående Olof Palme, ett fullständigt lysande retoriskt grepp eftersom regeringens industriminister Nils G. Åsling snabbt tvingades öppna den s.k. akutmottagningen för krisande företag, inte minst varvsindustrin. Den som bäst begrep varför samtliga varv inte klarade konkurrensen var Kockums Vd Nils-Hugo Hallenborg. Han skrek efter folk som behärskade japanska. Skulle svenska varv klara sig i konkurrensen mot Japan måste man veta vad japanerna höll på med och hur de gjorde för att konkurrera ut de svenska företagen. Han uppvaktade Lunds universitet, använde sig av Skånska Handelskammaren och andra kontakter för att sätta press på myndigheter och förvaltningar. Utan hans insatser hade exempelvis japanska inte blivit ett ämne vid Lunds universitet. Tyvärr tog det för lång tid och varven blödde ut under tiden.

Historien skulle upprepa sig under första decenniet på 2000-talet, men denna gång för svensk tillverkning av personbilar. Vi vet alla resultatet, SAAB finns inte längre och Volvo är kinesiskt. Denna gång var det inte enbart konkurrensen från Japan men även Korea, även om Kina idag tillverkar fler bilar är de fortfarande inte stora exportörer, det mesta stannar i Kina. Men grundproblemet är detsamma som för varven, kunskapen om de verkliga konkurrenterna, japanska och koreanska biltillverkare, är bristfällig, man förlitar sig på branschorganisationer, leverantörer av marknadsrapporter och konsulter som Boston Consulting och McKinsey, men det finns ingen i ledningarna som egentligen kan relatera till informationen de erhåller. Idag är ledningen för Volvo i princip kinesiska knähundar snarare än självständiga företagsledare. Kommer det samma att ske för Ericsson? Så länge topparna i svenskt näringsliv fortsätter att rekrytera kloner av sig själva är risken uppenbar.

Ifall Jacob Wallenberg menar allvar med att han vill ha den optimala Vd:n för Ericsson är det dags att titta på de udda alternativen. De som man inte hittar via headhunters, LinkedIn, eller sina etablerade nätverk. Bloggen tänker därför presentera ett par personer som verkligen skulle kunna få Ericsson på rätt köl i den nya verklighet de skall vara verksamma i. Den ene heter Johan Bergquist, är Tekn. Dr. i tillämpad fysik från Chalmers och synnerligen kompetent i japanska språket (de av oss som behärskar det väjer oss för benämningen flytande). Efter civilingenjörsexamen erbjöds han anställning på Microsoft men ansåg att utvecklingen i Japan var mer intressant trots att de inte lönekonkurrerar med amerikanerna. Han har dessutom arbetat direkt under forskningschefen för ett av de största japanska elektronikföretagen, undervisat vid flera japanska universitet, och ansvarat för avdelningen för Advanced Technology vid Nokia i Japan. Numera är han senior rådgivare åt Dr Yamazaki Shunpei VD för SEL och den person som innehar flest patent i världen. Han sitter således i en position med unik överblick över industrins utveckling i den del av världen som har betydelse för Ericssons framtid som leverantör av nätverk och service av dessa. De allra flesta i ledningarna på de kinesiska och koreanska företagen har dessutom studerat i Japan, och det främmande språk de primärt behärskar är japanska, exempelvis är stora delar av ledningen på Huawei japansktalande. Japan är för kinesiska studenter vad USA brukade vara för europeiska.

En annan möjlig kandidat är Dr. Mikael Lindgren, professor i fysik vid Norges teknisknaturvitenskaplige universitet i Trondheim. Han har varit verksam vid Hokkaido Daigaku och Riken som står för Rikagaku Kenkyujo ungefär Forskningscentret för Fysik och Kemi, eller platsen som upptäckte atom 113, nihonium. Han har även varit verksam på Taiwan och ägnar sig åt tidsupplöst optisk spektroskopi, en teknologi som har flera gemensamma nämnare med optiska kommunikations- och signalbehandlingssystem för dataöverföring som mäts i Tb/s. Den uppenbara invändningen från etablerade ingenjörer och ekonomer är naturligtvis att dessa båda herrar saknar erfarenhet av att leda företag, men att leda en forskningsavdelning är ofta besvärligare, egensinnig personal, mycket egon i omlopp och ständiga krav på budgetnedskärningar eftersom vinsterna av forskningen dröjer så länge. Men då bör de betänka Warren Buffets ord när han fick frågan hur han rekryterade sina fondförvaltare. ”Ge mig en bra atlet, jag kan alltid lära honom sporten”.

En person med någon av deras bakgrund som Vd för Ericsson skulle också innebära att företaget då får tillgång till ett synnerligen unikt nätverk i östra Asien, något som ingen av de andra påtänkta kandidaterna skulle föra med sig. Det skulle också innebära en förändring av Ericssons kultur som skulle inriktas på den region som är helt avgörande för att företaget skall klara sig fram tills sin 200 årsdag. En förändring som självklart är obehaglig för den ledning som existerar med sin euroamerikanska centrering. Den som tvivlar på att USA är på väg att långsamt implodera och återgå till en mera isolationistisk existens, en traditionell amerikansk hållning, förstår heller inte hur en presidentkandidat som Donald Trump kan klamra sig fast i valkampanjen. Att skåda västerut är inte den insikt i framtiden som den en gång var, den som undviker att blicka österut är dömd att skriva under sin egen undergång. Fråga bara Johan Bergquist eller Mikael Lindgren.

En tanke på “Annorlunda VD kandidater till Ericsson

  1. Ping: Hur vi förlorade 2½ industrisektorer till Japan | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.