歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Passar svenska kvinnor och japanska män ihop?

2 kommentarer

I förra inlägget och även i en del tidigare inlägg har bloggen diskuterat såväl förhållandet mellan västerländska män och japanska kvinnor, men också beskrivit det som kännetecknar kvinnorna respektive männen. Det är därför hög tid att se på den återstående kombinationen, den mellan svenska kvinnor och japanska män. Även här faller emellertid en jämförelse på det bristfälliga statistiska underlaget. Exempelvis är det fler danskor som är registrerade som gifta med japanska män än svenskor, tala om statistisk anomali. Därför blir vi åter tvingade att förlita oss på det mera utbredda begreppet västerländska kvinnor för att kunna säga något med någorlunda statistisk säkerhet. Men uppblandat med en del personliga anekdoter som tillställts bloggen genom åren från just svenska kvinnor.

Männen är betydligt villigare att ingå äktenskap med utländska kvinnor, faktum är att tre gånger fler män har en utländsk hustru än det är kvinnor som har en utländsk man. Detta kan säkert komma som en överraskning för många, särskilt de som bor i Japan eftersom man ser betydligt fler par bestående av västerländsk man och japansk kvinna än tvärtom. Anledningen till det är att de japanska männen i äktenskap med blandade nationaliteter i stor utsträckning gifter sig primärt med kinesiskor, nästan hälften av alla äktenskap med en utländsk kvinna faller inom den kategorin. Följt av filippinskor, thailändskor och koreanskor. Endast 1,1 % av giftermålen med utländska kvinnor är med amerikanskor, den enskilt största kategorin västerlänningar, hälften så många med brittiskor, lite mindre med fransyskor, ännu färre tyskor, spanjorskor och italienskor. På frammarsch är ryskorna, en kategori som tidigare var svåråtkomlig.

Det måste betraktas som lite anmärkningsvärt för bland kvinnor har japanska män inte precis det bästa ryktet. Detta baserar sig då på de fördomar som utländska kvinnor har av japanska män. De anses påtagligt nördiga, för att inte säga insnöade, arbetsnarkomaner som inte bryr sig om sin familj, överdrivet spända, undertryckt sexualitet och att de uppvisar bristande respekt för kvinnor. Det är således besvärliga odds att fäktas emot före starten, hur kan det då komma sig att tre gånger fler män landar en utländsk partner än kvinnorna, som bland män generellt har ett utmärkt rykte i ingångsläget? Den främst bidragande orsaken är att de i verkligheten är vida bättre än sitt rykte.

Kvinnor som gift sig med japanska män håller fram deras lojalitet och absolut vilja att leva upp till sina åtaganden. Risken att äktenskapet skall upplösas i skilsmässa är försvinnande liten. Deras starka vilja uppskattas därför särskilt mycket av västerländska kvinnor som vill undvika seriemonogami. Kvinnorna anser att västerländska män ger upp alldeles för lätt, inte minst eftersom skilsmässor avstigmatiserats. En amerikanska som dejtat flera amerikaner innan hon träffade sin japanska man beskriver hur de alla bröt upp så fort de stötte på motstånd från henne. Den japanske mannen är mer villig att diskutera och öppen för att hitta lösningar. Säkerligen en åsikt som delas av många svenska kvinnor.

Den japanske mannen vårdar sitt yttre betydligt bättre och mer intensivt än västerländska män. Kvinnorna gillade hur noggrann han är med att fukta in sin hud, klippa näshår, noppa ögonbryn och att de ofta har tjockt gediget kraftigt hår. En kvinna tyckte att hennes man såg bättre ut i långt hår än hon gjorde, hennes attityd till detta var något ambivalent. Dessutom uppskattade de starkt hans hårlösa överkropp och lena nacke, några uttryckte även önskemål att han borde var lika intresserad av att justera sin pubisfrilla. Men en del oroade sig också för att han ibland kunde behöva längre tid framför spegeln än vad hon använde. Dessutom upplevde de att han har avsevärt bättre modekänsla och de uppskattar att han intresserar sig för kläder. Genomgående förvånas de av att han tycker det är roligt att gå ut och handla kläder tillsammans, ”något västerländska män endast gör under hot eller tortyr”, som en uttryckte det.

Något de däremot starkt ogillade är att många japanska män har en extra lång nagel på ena handens lillfinger. De är förvissade om att denna används för att pilla näsan. Även om han aldrig gör det offentligt så är de fast övertygade om att det är något slags hemlig hobby han har. Så fort de inleder ett mera stabilt förhållande med honom så åker nageln.

Här uppstår ofta det problem som gör att den japanske mannen istället föredrar asiatiska kvinnor. De känner att västerländska kvinnor vill göra om dem väl mycket. Att de inte har lov att vara sig själva. De förstår inte att kvinnor ser sin man som ett slags livstidsprojekt som det skall filas och poleras på. Han anser att det är moderns uppgift och att hennes arbete är slutfört. Och då kommer vi in på nästa konfliktområde, som ofta blir en chock för en västerländsk kvinna. Uppstår det en konflikt mellan hustrun och svärmor så tar han sin mors parti. Hon står således helt ensammen mot hela hans familj, och det beror på att hon inte är förberedd på innebörden av ie eller hus. Han tillhör huset Watanabe, Sato, Suzuki eller vad han nu heter. Hon kommer utifrån och genom att bråka med svärmor så bråkar hon med hela huset. Det är en utsatt och ensammen situation att befinna sig i.

Vidare gillar kvinnorna att ha sex med japanska män, de anses läraktiga, tålmodiga, försiktiga och nyfikna. De upplever att många västerländska män anser sig vara Guds gåva till kvinnligheten, ”en ansåg att jag borde tacka honom efteråt”, säger en kanadensiska om sina erfarenheter med västerländska män jämfört med de japanska som gärna uttrycker sin tacksamhet efteråt. Däremot är vägen dit snårigare, japanska män har svårt att visa att de gillar en kvinna i offentliga sammanhang. Signalerna korsar varandra och hon blir osäker på vad han egentligen tycker och vill.

Även Japanbloggen har tagit upp ämnet med västerländska damer och japanska män.

2 tankar om “Passar svenska kvinnor och japanska män ihop?

  1. Ping: Fördelar och nackdelar med japanska kvinnor | 歴史館

  2. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.