歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Japans näste premiärminister?

4 kommentarer

Är det här Japans nästa premiärminister? Hur många svenskar skulle rösta på Annie Lööf eller Anna Batra Kinberg om de uppträdde så här? Detta är inte sexistiskt, fråga bara Ulf Adelsohn vad han fick utstå efter att på Indonesien deltagit i en dans klädd i traditionell bastkjol. Manliga politiker får utstå samma granskning. Hade bloggen istället jämfört henne med Ebba Busch Thor eller sin personliga favorit Mona Sahlin hade vägen för kritik legat öppen, eftersom ingen av dem är sannolika kandidater att bli statsminister. Många bedömare i Japan är övertygade om att premiärminister Abe Shinzo håller på att lotsa fram Inada Tomomi att bli Japans näste premiärminister. Vem är hon då? En överårig cosplayer?

För närvarande är den 57 årige Inada landets försvarsminister, självförsarsminister ifall man vill vara petig. Den andra kvinnan som någonsin innehaft en sådan ”manlig” post i Japan. Från början är hon advokat som villigt åtagit sig impopulära högerpopulistiska fall. Hon stämde för familjernas räkning två tidningar för förtal som publicerade artiklar om att två japanska soldater under Nanking massakern hållit en tävling om vem som kunde döda hundra kineser snabbast med ett svärd. Förvisso förlorade hon målet men hon fick nationell uppmärksamhet och rikstäckande sympatier för sitt försvar av familjernas heder. Hon kontaktades av Abe personligen som ville att hon skulle ställa upp i parlamentsval. Väl invald har hon gjort något av en raketkarriär. Som ordförande i LDPs Policy Research Council är hon en av partiets tyngsta företrädare och förväntas lägga upp de politiska riktlinjerna för ett decennium framöver. Normalt sätt är detta en post som viks åt parlamentariker med närmare trettio års erfarenhet av rikspolitiken. Hon kom in i regeringen redan 2012 med ett ansvar som liknar det vi brukade kalla konsultativt statsråd tidigare i Sverige.

Hon står till höger om såväl Batra Kinberg och Busch Thor, även sammanslaget och i kubik. Margaret Thatcher skulle framstå som ljusblå vid en jämförelse, Marine Le Pen är kanske den som kommer närmast vid en jämförelse. Hon är inbiten shintoist, mycket ovanligt i dagens moderna Japan, och hon försvarar intensivt politikernas rätt att besöka Yasukuni helgedomen den 15 augusti (årsdagen av den japanska kapitulationen), en årlig ceremoni som retar gallfeber på koreaner och kineser. Hon är medlem av Nippon Kaigi, ung. Japankongressen, som vill upphäva § 9 i konstitutionen, och allmänt strävar efter en historierevisionism av det slag som ultrahögern alltid förespråkat. Detta har exempelvis inneburit att Sydkorea nekat henne inresetillstånd tidigare. Nu i veckan skall hon träffa sin amerikanska motsvarighet i Washington för överläggningar. Troligen handlar det om de amerikanska baserna på Okinawa och Kinas marina expansion. Men kanske finns det mer? Hennes personliga motto är ”Tradition och skapande”. Lyckas hon skapa något nytt med Pentagon ligger vägen vidöppen för henne att ta över efter Abe.

Cosplayutstyrseln på bilden? Alltihop är produkter som produceras i Fukui, hennes hemmaprefektur. Hon gör helt enkelt lojalt reklam för sin valmanskår och deras produkter. Även om hon är ärkekonservativ i det mesta ställde hon i maj upp i Tokyos Rainbow Pride. Till stort förtret för många inom hennes parti. Men som jurist menar hon att LBGT frågor inte handlar om politik på något slags vänster höger skala, utan är en fråga om mänskliga rättigheter och diskriminering.

Tillägg 2018-02-22

Det visade sig att Tomomi inte klarade att stå pall i snålblåsten. Hennes hantering av krigsdagböckerna från Sudan var valhänt och politiskt okänslig och hon tvingades kasta in handduken. Nu bör man ha klart för sig att i japansk politik är det ingen avgörande katastrof, andra politiker har hämtat sig från skandaler som varit betydligt värre. Men att hon i nuläget skulle kunna axla Abes mantel är uteslutet. Tills dess att den japanska menigheten är redo för henne igen har partiet parkerat henne som ordförande för dess politiska undersökningskommission. Det organ som ansvarar för att utarbeta ställningstagande i framtida politiska frågor. Andra partier har inte denna resurs och det medför att LDP ofta är bättre förberedda när det sker skiften i folkets politiska preferenser. Den fråga hon arbetat mest intensivt med är hur Japan skall hantera invandringen framöver.

4 tankar om “Japans näste premiärminister?

  1. Ping: Mona Sahlin ny ambassadör i Tokyo | 歴史館

  2. Ping: Valsystemets utveckling | 歴史館

  3. Ping: När blir självförsvar bara försvar? | 歴史館

  4. Ping: Bakom kulisserna i japanska premiärministerns officiella residens | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.