歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Tokyo får kvinnlig guvernör

2 kommentarer

I natt valde Tokyo en ny guvernör. Just det, guvernör. Staden har nämligen inte mindre än 23 borgmästare, och behöver därför en guvernör ovanför dessa som kan ansvara för hela konkarongen. Och det är ingen liten konkarong, stadens budget uppgår till 1,17 triljoner kronor eller ungefär en och en halv gång den svenska statsbudgeten. Och då finns det inga transfereringar, socialförsäkringar, försvarsutgifter eller u-hjälp inbakad i den. Å andra sidan har de en olympiad budgeterad om fyra år.

En olympiad som Koike Yuriko, 64 år gammal, nu kommer att, åtminstone praktiskt, bli ansvarig för att ro i hamn. Hon har ett minst sagt brokigt förflutet och på sin personliga hemsida beskriver hon sig själv som en japansk Jean d’Arc. Hon är född i Ashiya som ligger i Hyogo prefektur med Kobe som huvudort. Hon gick på Kansai Gakuin Daigaku när hon plötsligt avslutade sina studier för att istället studera vid American University i Kairo. Högst sannolikt har hon haft något fuffens för sig då detta är en vanlig metod för välbärgade japaner att komma undan skamliga saker deras barn eventuellt kan vara ansvariga för. Medan hon befann sig i Egypten gifte hon sig där med en annan japansk student. Eftersom hon skilde sig från honom blixtsnabbt blir intrycket att det gjorts i trots mot föräldrarna.

Hon är därför ett unikum bland japanska politiker, hennes engelska är utmärkt och hon är en av ytterst få japaner som behärskar arabiska. Det medförde att hon fick tolka presskonferenser med Yassir Arafat och Muammar Gaddafi då de besökte Tokyo. Hon kom i blickfånget för media och anställdes av en TV station som nyhetspresentatör. Hon blev känd i hela riket då en turkisk student vid namn Nusret Sancakli offentligt upprördes över att bordeller i Japan gick under benämningen turkiska bad, och fick hennes offentliga stöd i rutan. Journalister uttryckte traditionellt inga personliga åsikter i rapporteringen, men hon valde att göra ett undantag, och Nationalförbundet för Turkiska Bad Ägare, höll en presskonferens och meddelade att deras anrättningar i fortsättningen skulle gå under benämningen Tvålriken, eller Soapland. (Håll med om att det är unikt att bordellägare har en intresseorganisation.)

Hennes mod att ta ställning offentligt mot en organisation som, skall vi säga, inte alltid har det renaste mjölet i påsen, gjorde att hon fick de politiska kungamakarnas ögon på sig. Hon fick ett flertal erbjudande från olika partier att ställa upp i kretsar där de ansåg att hennes notorietet skulle medföra att de kunde plocka nya mandat. Med motiveringen att vill man ändra riktningen på politiken är det bättre med en liten men ny bil, istället för att försöka reparera en stor gammal begagnad valde hon att gå med i Nihon Shinto som startats av guvernören i Kumamoto, Hosokawa Morihiro. Han gjorde ett rekordval med sitt nya parti och blev premiärminister understödd av bl.a. Koike Yuriko i parlamentets första kammare. Redan efter ett år sade hon upp sin plats i kammaren för att kandidera till andra kammaren istället. Hon blev invald och blev direkt premiärministerns statssekreterare för inrikespolitiken. En rekordkarriär inom japansk politik.

Under andra halvan av 90-talet var de politiska partierna i ständig nyomdaning, partier upplöstes och nybildades i parti och minut. Koike försökte anpassa sig till denna utveckling och hade högst sannolikt siktet inställt på att, via olika politiska manövrar, förhandla till sig posten som partiledare i Liberaldemokraterna LDP, Japans statsbärande konservativa parti. Men hennes ambitioner sammanföll med Koizumi Junichiro, den mest populäre premiärminister Japan haft se senaste 30 – 40 åren. Istället fick hon nöja sig med poster som miljöminister men också den första kvinnliga försvarsministern. Inom regeringen har hon också varit ansvarig för Okinawa och de Norra Territorierna (ryskkontrolelrade) som lätt hamnar vid sidan om i regeringsdiskussioner.

Hon är också ordförande i de flesta vänskapsförbunden med olika arabstater som UAE, Egypten, Palestina, Kuwait och Irak, men även av någon anledning Finland. Dessutom är hon ordförande i en organisation som vill göra sig av med alla ledningsstolpar. Det skall bli intressant att se om hon lever upp till det nu när hon skall styra Tokyo.

2 tankar om “Tokyo får kvinnlig guvernör

  1. Ping: Valsystemets utveckling | 歴史館

  2. Ping: Ny populistisk guvernör på Okinawa | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.