歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Massmord på uppgång i Japan

Lämna en kommentar

Dödsskjutningar i Orlando, München, Ft. Myers, lastbil som går bärsärk i Nice och kuppförsök i Turkiet. Håller världen på att tappa koncepterna? I Japan slår de sig gärna lite för bröstet när sådana incidenter radas upp. Skönt att sådant inte händer här. Vi japaner är kloka och sansade. Åtminstone tills i natt, när polisen i Sagamihara, ungefär 50 km söder om Tokyo fick en uppringning på nödnumret 110 klockan 02.45.

En man hade tagit sig in på Yamayurien, ett hem för mentalpatienter med totalt 149 intagna i åldrarna 19 till 75 år. Med kniv stack han ihjäl 19 patienter och skadade svårt ytterligare 20, dödstalen kan således komma att stiga framöver. Polisen har anhållit en 26 årig f.d. anställd vars namn troligen läses Uematsu Satoshi och som motiv uppgav han att ”det vore bättre utan handikappade”. Utredningen befinner sig fortfarande i sitt inledningsskede så polisen är återhållsamma med uppgifter men media har redan belägrat anläggningen.

Japan har mycket hårda vapenlagar, även jaktvapen är svåra att komma åt, licenser kräver gedigen utbildning och polisen inspekterar vapenskåp i hemmet minst en gång om året. Dödsskjutningar blir därför närmast krigsrubriker i media då de är lika sällsynta. Yakuza har naturligtvis tillgång till insmugglade handeldvapen, men de används sällan och när det sker är det gänguppgörelser och gärningsmannen överlämnas ofta frivilligt till polisen. Han har således utfört uppdraget fullt medveten om dess konsekvenser, men det är ett sätt att visa organisationen sin lojalitet.

Därför är köksknivar, mycket skarpa i Japan då de skall användas för att skära rå fisk i små bitar, det vanligaste vapnet. Det typiska mordet i Japan är som regel dråp eller vållande till annans död då äkta par har bråkat och en av dem fått tag i kökskniven, gjort ett utfall och haft oturen att skära av en större ådra. Gärningsmannen, lika ofta en kvinna, är djupt ångerfull och polisiärt är det närmast en rutinmässig hantering.

Men de senaste åtta åren har massmorden ökat, närmast lavinartat. I mars 2008 börjar det i Tsuchiura i Ibaraki prefektur. En 24 årig man hade ”dömt” ett antal personer till döden. Han stack ihjäl två, men skadade svårt sju andra som svävade mellan liv och död. Bara några månader senare var det dags för den s.k. Akihabara massakern. 25 årige Kato Tomohiro växte upp med föräldrar som pressade honom att excellera i sina studier. Istället lämnade han dem och blev iPhone beroende. Han beklagade sig på olika nätplatser över att han inte kunde hitta någon flickvän, men han insåg också att det berodde på att han satt uppkopplad på sin telefon hela tiden. I vad som närmast liknar ett försök till ”suicide by cop” hyrde han en lastbil, köpte några avancerade jaktknivar. På söndagar är den stora handelsgatan i Akihabara stängd för biltrafik så folk skall kunna gå omkring och handla i lugn och ro. Kato utnyttjade detta och körde in lastbilen på den avstängda gatan och mejade ner en massa människor. Hoppade ur lastbilen med knivarna och började sticka ned folk i omgivningen. Totalt hade han ihjäl sju personer, tre med lastbilen och sju med knivarna, ytterligare tio skadades svårt.

I december 2010 gick en 27 årig man ombord på en buss utanför Toride station i Ibaraki med en kniv och började sticka ned elever från högstadiet och gymnasiet på bussen. Lyckligtvis dog ingen, men 14 skadades innan de lyckades betvinga honom. I juni samma år ville en 42 årig man utkräva hämnd på sin f.d. arbetsgivare Mazda. Han tillgrep sig en av deras bilar och körde runt på fabriksområdet och försökte meja ner anställda. Han lyckades döda en, men 11 blev svårt skadade och tack vare att Mazda hade eget sjukhus inom fabriksområdet lyckades läkare rädda deras liv då de kom under omedelbar behandling. Inte långt från bilfabriken ligger Etajima en ö med många fiskeindustrier. Den kinesiska studenten Chen Shuangxi
knäckte extra på en ostronfarm då han plötsligt slog ner VD med en spade och stack ihjäl en kvinnlig medarbetare. Han skadade ytterligare sex personer innan han kunde stoppas. Hans japanska var knagglig och han uppgav att han hörde sitt namn nämnas och var övertygad om att de andra förolämpade honom.

Förra året klampade en peruansk medborgare in i en trädgård i Kumagaya, Saitama prefektur ca. 50 km norr om Tokyo. När ägaren undrade vad han vill tog han fram sin mobil och sade ”polis, polis” sedan drog han fram plånboken och sade ”pengar, pengar”. Mannen ansåg det för säkrast att tillkalla polisen som anlände och tog hand om mannen. På polisstationen upptäckte de snabbt att han behärskade egentligen endast spanska och de ringde efter en tolk. Medan de väntade på tolkens ankomst gick han utanför, medföljd av en polisman, för att röka. I ett ouppmärksammat ögonblick smet han och även om polisen omedelbart tog upp jakten hittade de honom inte då han var av japansk härkomst och smälte in med omgivningen. Hade de lyckats med det hade de räddat livet på sex människor. Så många lyckades han nämligen sticka ihjäl de nästa två dagarna. När han väl infångats upptäcker man att han i sin barndom sett sin storebror slå ihjäl 17 personer hemma i Peru. Troligen har detta mentala trauma spelat en roll i hans agerande.

Då det huvudsakligen är stickvapen som används uppgår antalet skadade oftast till fler än antalet dödade. Det är således lätt att föreställa sig att dödssiffrorna kunde varit betydligt högre ifall gärningsmannen haft tillgång till skjutvapen, särskilt som i Amerika om de varit helautomatiska.

PS. Händelsen är av stor nyhetsomfattning och även Japanbloggen tar upp händelsen. Här erbjuds en mer personlig reflektion över Japans bristfälliga mentalvård och kopplingen till dagens händelse.Uppdatering 2020-03-20

Ueamtsu dömdes, inte oväntat, till döden. I ett uttalande säger han sig förstå och acceptera straffet och han har delgett sin advokat att inte överklaga domen (något de kan göra utan klientens godkännande i Japan). Under domstolsförhandlingarna uttalade han sig nedlåtande om dementa som han ansåg ”förfulade” Japan. Han står fortfarande för dessa uttalanden och anser dem vara korrekta. Handikappade som inte förmår att kommunicera sina tankar ”skapar olycka i samhället”, tillade han.

Han hade ett bandage kring sitt lillfinger efter ett försök att bita av det. En gammal tradition kallad yubizume (指詰め) och därmed inte heller anledning för att inkompetensförklaras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.