歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Chiba prefektur

6 kommentarer

Chiba är den prefektur som svensken sannolikt först kommer i kontakt med vid sina besök i Japan då Narita, formellt Tokyos Nya Internationella Flygplats, ligger där. Trött och eländig efter 11 flygtimmar eller mer för den som inte flyger direkt, vill man bara in till Tokyo så snabbt som möjligt, duscha och få en blund i ögonen. Det är lite synd eftersom Narita också är en av Japans mer imposanta Shinto helgedomar. Hit vallfärdar Tokyoborna på nyårsafton för att hälsa in det nya året.

Chiba ligger rakt öster om Tokyo och är en halvö som skyddar Tokyobukten mot såväl kraftiga strömmar som tyfoner. Arkeologer har där hittat de största samlingarna av snäckskalshögar vilket tyder på att Chiba redan under stenåldern var hemort till större befolkningar. Chiba betyder tusen löv (千葉) ett namn som togs av den del av Taira klanen som flyttade dit under Heian perioden. Men det var först när Tokugawa Ieyasu beslöt sig för att utveckla den lilla fiskebyn Edo till en stor stad som Chiba kom till sin rätt.

Prefekturen är aningen mindre än Halland men där bor över sex miljoner människor, vilket ger ungefär 1 200 pers/km2 betydligt mindre än Tokyo och även mindre än Saitama och Kanagawa två andra prefekturer som gränsar till Tokyo. Det gör att prefekturen utgör Tokyos köksträdgård, en stor del av de grönsaker och det ris som säljs i Tokyo är odlat inom prefekturen. I den södra delen är klimatet milt och behagligt under en stor del av året då havsvinden tenderar att hålla luftströmmarna från Sibirien stången under vintermånaderna.

Det beräknas att runt 60 % av prefekturen åker in till Tokyo varje dag, den stora majoriteten för att arbeta, men i minst lika stor utsträckning för att handla och roa sig.

Chibas tveklöst största turistattraktion är Tokyo Disneyland och Disney Sea i Urayasu. Förutom de två nöjesparkerna finns det nio hotell, en monorail som binder samman allt och Ikspiari ett jättelikt shopping komplex. Disneyland tar emot över 17 miljoner besökare om året, en siffra som, än så länge, endast slås av Magic Kingdom i Orlando, Florida. Disney Sea har mer än 10 miljoner besökare och är således lite lugnare. För varje rättrogen japansk flicka mellan 8 och 80 är det närmast obligatoriskt med ett besök åtminstone vart tredje år. Eftersom kawaii säljer mer än något annat i Japan är Tokyo Disneyland mer sockersött än motsvarande anläggningar i andra länder.

För den som intresserar sig för Japan historia är prefekturen också värd för Historiska Nationalmuséet i Sakura, ett mycket stort komplex med enastående samlingar. Eftersom muséet även fungerar som gemensamt forskningscentrum för ett antal universitet presenteras det synnerligen intressanta specialutställningar i samband med att nya forskningsrön presenteras. Den historiskt intresserade kan utan problem gå runt i tre dagar och se sig omkring. Det har öppet mellan 9.30 till 17.00 under mars till september, men från oktober fram till februari stänger det en halvtimme tidigare. Entréavgiften är överkomliga 420 yen. Den som vill kan läsa mer här.

Svenskar bosatta i Tokyo åker främst till Chiba när de vill handla svenskt. I Funabashi ligger det första varuhuset IKEA öppnade i Japan. I matavdelningen är man närmast garanterad att stöta ihop med Tokyosvenskar som går runt och handlar köttbullar, lax, snaps, Ahlgrens bilar och annat man längtar efter från hemlandet.

I norra delen av prefekturen ligger Kashiwa och Noda intill varandra. Noda är platsen för Kikkoman och deras största sojafabrik. Mellan Kashiwa och Noda ligger något mindre känt, men egentligen mer intressant. En av de sista återstående skolorna i ninjutsu, här kan man lära sig att bli en fullfjädrad ninja, hur man går igenom väggar (oftast via taket), hanterar kaststjärnor, eller dödar någon utan att åstadkomma ett enda ljud. På helgerna har, eller hade åtminstone, skolan uppvisningar i ninjutsu, så det kan vara idé att ta en liten omväg när man skall resa hem.

6 tankar om “Chiba prefektur

  1. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

  2. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

  3. Ping: Daimyo – provinsfurstarna var maktens utövare | 歴史館

  4. Ping: Saitama prefektur | 歴史館

  5. Ping: När jordens undergång knackade på dörren | 歴史館

  6. Ping: Honda Tadakatsu – den obesegrade samurajen | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.