歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Aomori prefektur

6 kommentarer

Aomori har privilegiet att inte ha varit något innan det blev prefektur. De norra provinserna, Dewa och Mutsu var jättelika och för att få balans bland prefekturerna när de skapades i ingången av Meiji perioden valde man att dela upp provinserna i ett flertal prefekturer. Aomori betyder ”grön skog” och området kännetecknas av mycket barrskog som ju är grön året om. Innan Hokkaido inkorporerades i Japan var Aomori landets nordligaste spets.

Aomori var skådeplats för de sista slagen som tvingade emishi att överge norra Honshu och bosätta sig på Hokkaido, då kallat Ezo, allmänt anses de var samma folkslag som ainu som det fortfarande finns runt tiotusen av på ön. Detta skedde på 700 och 800 talet, sedan dess har områdena mer eller mindre varit befriade från krig fram till sommaren 1945 då amerikanska brandbomber ödelade 90 % av staden Aomori som är prefekturens residensstad.

Längst i norr har prefekturen två utstickande halvöar som omger Mutsubukten, det ger invånarna ett rikt fiske och därför presenterar sushibarerna i regionen de mest varierande menyer. Det är inte ovanligt med uppemot 50 olika sorters fisk och skaldjur på menyn. Riset som odlas där är också av yppersta kvalité och det slår igenom dels i matlagningen men kanske mest i utbudet av lokala saké sorter. Tänk på Aomori som sakéns motsvarighet till Beaujolais i Frankrike.

Prefekturen delas i en östlig och västlig del av en bergskedja som löper i nord-sydlig riktning. Det ger förvånansvärt stora klimatskillnader på en så pass begränsad yta. Prefekturen är större än Kronoberg men mindre än Jönköpings län. I väst är nederbörden stor och det faller rikligt med snö under vintern. I öst är det molnigt och mildare, detta uppskattas speciellt under sommarmånaderna som blir mycket varma och fuktiga i Japan. Välbärgade japaner köper sig gärna sommarstugor i östra Aomori för att avnjuta färsk fisk, god saké och milda sommarmånader.

De kommer upp snabbt från Tokyo med Tohoku Shinkansen som tidigare hade sin ändstation i just Aomori, men numera fortsätter genom Seikan tunneln mellan Honshu och Hokkaido fram till Hakodate. Detta har medfört att vinterturismen i Aomori har minskat, till glädje för den som föredrar lugn framför hetsig after-ski, men till förtret för de som investerat i hotell och skidbackar. Den som vill veta mer om att turista under vintermånaderna hittar mer här.

Aomori har något av en särställning som mottagare av avhoppare från det gamla kommunistblocket. Det är hemort till Misawa flygflottilj, en gemensam anläggning för amerikanska flygvapnet, flottan, armén och japanska luftsjälvförsvaret. Den har besökts av fler kommunistiska avhoppande MiG piloter än någon annan flottilj. För nio år sedan upptäckte kustbevakningen en liten båt med en nordkoreansk familj på fyra som korsat havet i ett försök att nå Sydkorea. De uppgav att de endast kunde äta varannan dag i Nordkorea och fruktade att de skulle svälta ihjäl. Detta blev upptakten till de s.k. spökskeppen som sedan dykt upp längs kusten i Aomori. Inte mindre än tio farkoster med 22 ruttnade människolik har dykt upp där på senare år. Flera av farkosterna har haft hangul skrift och Sydkorea uppger inga saknade så det antas att de kommer från Nordkorea. Sannolikt har desperationen spridit sig sedan kinesisk polis returnerar flyktingar som går över Yalu floden in i Kina.

6 tankar om “Aomori prefektur

  1. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

  2. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

  3. Ping: De heta badens nakna historia | 歴史館

  4. Ping: Enögde draken från Oshu | 歴史館

  5. Ping: Vad var egentligen en shogun? | 歴史館

  6. Ping: Japan och Koreas komplicerade relation – del 7 | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.