歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Bögshogunen

12 kommentarer

Ofuku oroade sig allt mer för Takechiyo. Skulle Tokugawa klanen dö ut med honom? Redan i tredje generationen? Som dotter till en vasall som tjänat under landsförrädaren Akechi Mitsuhide kände hon stor osäkerhet om sin ställning. Men hon visste också att om hon inte kom på en lösning var risken överhängande. Ofuku är för omvärlden mer känd som Kasuga no tsubone och Takechiyo som Tokugawa Iemitsu eller om man så vill bögshogunen.

Den som eventuellt anfäktas av politisk korrekthet kanske reagerar negativt på uttrycket, men de av bloggens vänner som bejakar sin homosexualitet insisterar på att kallas bögar, de anser att begreppet är något att vara stolt över, inte något som skall används i nedsättande och diskriminerande syfte. Och Iemitsu var minst sagt en braskande homosexuell, med drag av transvestit, som aldrig skämdes över sin läggning. Genom dagböcker och andra anteckningar vet vi att han hade åtminstone tio olika älskare, en som han även tog livet av i ett anfall av svartsjuka. Att unga män inom krigarklassen ägnade sig åt pedasteri, wakashudo, var alls inget ovanligt. Inledningsvis reagerade därför inte omgivningen särskilt negativt på hans intresse för andra män.

Ofuku var hans amma som hade gett honom bröstet fram till sex års ålder, den som är lagd åt psykologiska spekulationer kan ju grubbla på om det hade någon inverkan på hans utveckling. Som amma fortsatte hon i rollen som ett slags substitutmor åt honom upp i åren. Hon såg hur han älskade att klä upp sig som kvinna i färgrika kimono, utstuderade hårkammar med intrikata frisyrer och avancerad sminkning. Även detta sågs av omgivningen som ett excentriskt drag värdigt en framtida nationell hegemon, men Ofuku hade också noterat att de kvinnor hon introducerat för honom rönte noll och intet intresse från hans sida.

Hon var behjälplig att arrangera ett giftermål med dottern till rikets kanpaku, en politisk allians med potens, i hopp om att han skulle inse sitt ansvar och förse klanen med en manlig arvtagare. Men Iemitsus ointresse var så totalt att han även flyttade ut hustrun från huvudkastellet i Edo borg till ett obetydligt sidokastell. Goda råd var dyra och Ofuku fick en snilleblixt. En dag träffade hon en buddistnunna som mer påminde om en yngling än en ung kvinna. Hon anställdes omedelbart i köksregionerna med ansvar för att serva Iemitsu.

Planen fungerade, Iemitsu fascinerades av ”ynglingen” som inte var det. Det dröjde inte länge innan hon fick ansvaret att tjäna Iemitsu i de privata utrymmena och Iemitsu fick upp ögonen för kvinnlig fägring och förlustelse. Detta ledde till att han så småningom skaffade sig hela åtta sekundärfruar med vilka han fick sex barn, däribland flera söner, två som blev både fjärde och femte shogun i Tokugawa dynastin.

Under den amerikanska ockupationen efter andra världskriget undertrycktes homosexualitet i Japan och tvingades in i garderoberna. Homosexualitet har aldrig setts som något onaturligt, den judeo-kristna moralen delas inte av japanerna, men även om den varit accepterad var den inte ute i det öppna, och samkönade äktenskap accepteras inte. Något som gör det särskilt svårt för japaner med en utländsk samkönad partner, då de inte kan tilldelas arbets- och uppehållstillstånd, även om immigrationsmyndigheterna försöker vara de sökande så behjälpliga de kan.

För manliga homosexuella intar Iemitsu av naturliga skäl en speciell plats i deras hjärtan. Och än idag fungerar han som lösenord. Om någon frågar dig vem din favoritshogun var och du svarar Iemitsu, bli inte förvånad om det besvaras med ett öppet leende och en fråga om de inte får lov att bjuda på en drink. Gärna på hotellet runt hörnet.

12 tankar om “Bögshogunen

 1. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

 2. Ping: Första kristna japanska daimyo | 歴史館

 3. Ping: Några historiska avsteg i Silence | 歴史館

 4. Ping: Tre dynastier shogun – skillnader och likheter | 歴史館

 5. Ping: Männen bakom Tokugawa Tsunayoshi | 歴史館

 6. Ping: Homosexualitetens historia i Japan | 歴史館

 7. Ping: Japans (brist på) örlogshistoria | 歴史館

 8. Ping: Dejima var Tokugawas fönster mot omvärlden | 歴史館

 9. Ping: Osaka eller Kyoto – vem vinner? | 歴史館

 10. Ping: Holländsk underkastelse gentemot Tokugawa shogunerna | 歴史館

 11. Ping: Prominenta kvinnor i medeltidens Japan | 歴史館

 12. Ping: Kumamoto borgs historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.