歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Brexit, Japan och svenska möjligheter

Lämna en kommentar

Brexit är en nyhet som varit föga upphetsande i Japan. Före omröstningen har rapporteringen varit pliktskyldig och analyserna vad det kommer innebära för Japan har mest lyst med sin bristfälliga närvaro. Men för många japanska företag har Storbritannien varit inkörsporten till Europa och dess inre marknad. Såväl för industriproduktion, men fram för allt för finansiella tjänster. Japanska utlandsetableringar är notoriska för att vilja låta japanska banker sköta deras finansiella affärer även i utlandet, främst på grund av språkförbistringen. Japanerna har sökt sig till London eftersom engelska är det enda utländska språk de kan hantera. När kapital nu inte längre kommer att röra sig fritt mellan London och resten av Europa tvingas japanerna söka sig nya vägar, gissningsvis Frankfurt före Paris då de upplever tyskars engelska som lättare att förstå.

Nissan, Toyota och Honda har alla flera modeller som produceras i Storbritannien, dessa riskerar nu drabbas av importtullar till resten av EU, tullar som sannolikt blir högre än de som betalas för japanska fordon importerade direkt från Japan. Storbritannien har alltid varit ett av EUs bråkigare medlemmar och den som tror att Europa stillatigande ser på medan britterna sträcker upp långfingret mot resten av kontinenten får första pris för politisk naivitet. EUs ambassad i Tokyo ger, och japanernas i Bryssel får, redan påstötningar om att de kanske bör fundera hur de skall hantera sina intressen i Storbrittanien eftersom det kommer att få direkta konsekvenser för deras relation till resten av Europa. Just nu har de fastnat mellan Skylla och Karybdis, en sits som de hatar eftersom det i slutändan tenderar att kosta dem stora summor att försöka hålla sig väl med bägge parter.

Förenade Kungariket och Holland har traditionellt varit Japans närmaste allierade inom EU av rent historiska skäl. De uppfattar Holland som en välvillig storebror som alltid försökt lotsa dem igenom de politiska irrgångar som tenderar att utgöra pan-europeisk politik och Storbritannien räddade i praktiken Japan från att bli koloniserat i mitten av 1800-talet och bakom kulisserna spelade de en inte obetydlig roll för att Hirohito inte behövde sätta livet till efter andra världskriget. Just det som militärledningen fruktade att en villkorslös kapitulation skulle leda till.

Framöver kommer Storbritannien inte vistas i de irrgångar där de kunnat vägleda japanerna, så inledningsvis blir Japan starkt beroende av sina gamla handelspartners från Dejima. Även om Holland ingår i de ursprungliga grundarstaterna, och därmed har en viss historisk pregnans inom EU lär axeln Berlin – Paris nu bli starkt dominerande. Länder, som trots en allians under andra världskriget, Japan har haft svårare för. Frankrike har förvisso en viss faiblesse för all japansk kultur, översättningar av japansk litteratur till franska är ofta överlägsna de till engelska.

Japonism är ett vedertaget stilbegrepp i franska kulturkretsar och de har stor respekt för det japanska köket och även modern popkultur. Problemet är att fransosernas kärlek inte är besvarad. Japaner gillar förvisso franskt mode och att äta på en dyr fransk restaurang är höjden av chique, men fransmännen själva upplevs gärna som arroganta, fisförnäma och i grunden rasistiska. Vi glömmer ibland bort att Vietnam från början var en fransk koloni innan det blev en amerikansk katastrof, men det gör inte japanerna. Det senaste årets terroraktioner i Paris och Bryssel, som förvisso inte är franskt men som av många japaner upplevs som åtminstone kulturellt franskt, har bidragit till att resandet från Japan till Frankrike rasat.

Såvida det inte händer något lika drastiskt i Tyskland är det således sannolikt att vi framöver kommer att se ett närmande från Tokyo till Berlin. Utlandsinvesteringar dirigeras om från Storbritannien till Tyskland, språkskolor specialiserade på tyska börja dyka upp i Japan, importen av tyska fordon ökar, japanska banker flyttar sina europeiska huvudkontor från London till Frankfurt osv. Sverige med sin förmåga till neutral analys och traditionellt nära förhållande till Tyskland får genom Brexit ett närmast unikt tillfälle att bygga en stark bro till Japan och därigenom skaffa sig en stark allierad, istället för ett vänskapligt förhållande, i Asien. Tror man att det nästa århundradet tillhör Asien, ett Pax Asiana snarare än rådande Pax Americana, är detta en chans som högst sannolikt inte återkommer inom de närmsta generationerna. Margot Wallström är en synnerligen intelligent kvinna med en skarpsynt humor som indikerar en förmåga att se saker och ting från vinklar som går den mer normalbegåvade förbi. Förhoppningsvis blir hon nu inte insnärjd i de kortsiktiga konsekvenserna av britternas utträde utan tar sig tid att fundera på de möjligheter som nu öppnar sig för Sveriges utrikes relationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.