歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Svensk och japansk polis

Lämna en kommentar

Är Japan en polisstat? Frågan, om än en smula drastisk, är inte helt oberättigad. Anledningen är att man upplever dem som allestädes närvarande, inte minst om man kommer från Sverige. En starkt bidragande faktor är koban eller polisboxar. Små mini-polisstationer utspridda runtom i samhället. Kanske något som den svenska närpolisorganisationen strävat efter, men den som gör en okulär jämförelse, finner snabbt att det finns stora skillnader i synlighet mellan svensk och japansk polis arbetsmetoder. I detta inlägg tar bloggen upp den japanska polisen och dess tillväxt.

Om något var Japan det motsatta till en polisstat under Edo perioden. Trots den starka centralmakten behövde man inget starkt våldsmonopol för att försäkra sig att kvarhålla den. På en miljon invånare i Edo fanns det 30 yoriki den tidens poliskonstaplar. Det motsvarar således att en person av 33 333 var polis. Idag har Japan 300 000 poliser, utav dessa är ungefär 50 000 administrativ personal, men även om dessa inräknas innebär det att en av 420 japaner ikläder sig polisuniform. Sverige har 20 000 poliser och det motsvarar att var 475:e person är polis. Men räknar vi bort de 50 000 administrativa tjänsterna är det endast en av 504 personer som är polis. Således betydligt färre än i Sverige.

Ändå skulle en svensk bosatt i Japan, vid en jämförelse med hemlandet, sannolikt påstå att Japan är betydligt närmare en polisstat än vad Sverige är. En polisiär utredning som slutar i ett erkännande från gärningsmannen är ett slags arbetstriumf, motparten medger sig slagen, överbevisad av skickligt polisarbete. Rättegången blir närmast en formalitet. Sannolikt är denna inställning ganska likartad i de båda länderna. Skillnaden är att japansk polis är extremt målmedveten jämfört med sina svenska kolleger. De använder förhörsmetoder som i andra parlament hade ifrågasatts som åtminstone grymma, möjligen gränsande till tortyr. De kan hålla en gripen så länge det passar dem av utredningsskäl. Det innebär att förhör kan hålla på i dagar med grava inslag av sömnbrist för den misstänkte.

Med modern DNA teknik har det visat sig att många som suttit inne dömda på sina erkännande i polisförhör omöjligen kan vara gärningsman. Men istället för att noggrant gå igenom alla dessa fall en gång till verkar det som om åklagare och polis gör sitt yttersta för att mörklägga. De gör i alla fall inget för att självmant gräva i gamla fall där de nu kan göra DNA analyser. När poliser börjar försöka mörka gamla misslyckanden undergrävs förtroendet och bilden av polisstaten konkretiseras.

Att polisen har en sådan stark maktställning kan de tacka amerikanska militären för. Paragraf nio i grundlagen förbjuder landet att hålla sig med militär, en paragraf som USA insisterade på. De kom dock att ångra sitt krav när Koreakriget utbröt. För att kunna nyttja de soldater som var stationerade i Japan behövdes en stark inhemsk ordningsmakt. Egentligen hade USA helst sett att Japan kunde bistå med trupper på den koreanska halvön, inte minst eftersom det skulle bidra till att reparera förhållandet mellan Sydkorea och Japan. Men då deras egenhändigt författade paragraf satte käppar i hjulet, gick de efter det näst bästa alternativet, att utbilda en stor inhemsk polisreserv.

När Japan så småningom valde att skapa sina självförsvarsstyrkor, en semantisk rundning av paragrafen, valde vissa från polisreserven att ingå där, men långt ifrån alla. Dessa blev istället ordinära konstaplar. Japan hade plötsligt en större polisorganisation än de egentligen behövde i förhållande till brottsligheten. Detta löstes bland annat genom införandet av koban. De blev ett vanligt inslag, särskilt i närheten av stora korsningar med intensiv trafik. Det fick till följd att de ofta befann sig nära platser där brottslighet förekom, men också att de snabbt kunde agera vid trafikolyckor och fylleriförseelser. Polisväsendet blev en effektiv organisation som därmed också ställde höga krav på sin egen effektivitet.

Japansk polis har en mycket god uppklaringsprocent, delvis för att okynnesanmälningar kan brottsrubriceras, men främst för den närhet som den decentraliserade organisationen utgör. Vid ett lägenhetsinbrott vänder sig den drabbade direkt till sin koban, de kan bli ditkopplade via nödnumret 110, och polisen är på gärningsplatsen inom en minut eller två. De kan sin geografi och vet var en gärningsman kan tänkas gömma sig och vilka de olika flyktvägarna är och kan därför snabbt spärra av området. Utsikterna att komma undan är helt enkelt inte särskilt goda, något som säkerligen också bidrar till att hålla nere brottsligheten och bidrar till den höga uppklaringsprocenten.

När svensk polis nu försöker implementera en ny närpolisorganisation för att komma medborgarna närmare är det således synlighet och placering som förhoppningsvis är ledorden för dem. Likaså hade det inte skadat med ett antal studiebesök i Japan. Både för dem som planerar organisationen och de som praktiskt skall genomföra den som närpoliser.

UPPDATERING

För några timmar sedan ringde det på bloggens ytterdörr, utanför stod två yngre poliser, en manlig och en kvinnlig. Den initiala reaktionen var en undran över vad jag kunde vara skyldig till. Hade jag kört mot rött ljus, skräpat ned, eller glömt betala skatten? Intressant är att när man som svensk konfronteras med polis utgår man från att man gjort sig skyldig till något, även om man anstränger sig att leva laglydigt. 

Det visade sig att polisen kom för att ställa allmänna frågor. Förekom det busliv i kvarteret, körde folk som folk eller vettvillingar, eller hade jag sett något annat som verkade misstänkt eller underligt som polisen kanske borde känna till för att fullfölja sina arbetsuppgifter? Sug på den karamellen en stund. När kom polisen senast förbi din bostad och undrade om allt i grannskapet stod rätt till och om de kunde göra något för att förbättra din trygghet och vällevnad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.